Bakan Çavuşoğlu: Operasyon Hayranlık ve Saygıyla İzlendi - Son Dakika
Güncel

Bakan Çavuşoğlu: Operasyon Hayranlık ve Saygıyla İzlendi

Bakan Çavuşoğlu: Operasyon Hayranlık ve Saygıyla İzlendi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na dün gece düzenlenen operasyonun, dünyada büyük hayranlıkla izlendiğini söyledi.

22.02.2015 18:56

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu'na dün gece düzenlenen operasyonun, dünyada büyük hayranlıkla izlendiğini söyledi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, memleketi Antalya'da AK Parti'nin Gençlik Kolları kongresine katıldı. AK Partili gençlerin fotoğraf çektirebilmek için birbiriyle yarıştığı kongrede yoğun ilgiyle karşılanan Çavuşoğlu, konuşmasında Suriye'deki Süleyman Şah operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dün gece saat 21.00'de başlayan operasyonu birçok insanın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sabahki açıklamalarından öğrendiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle dedi:

"Tarihimizin şanlı sayfalarına giren bu operasyon dün akşam planlanmış, karar verilmiş bir operasyon değil. Dana önceki dönemlerde de planlandı. Biliyorsunuz sınırımızın yaklaşık 37 kilometre ötesinde Süleyman Şah Saygı Karakolu ve orada türbe ve emanetler bulunuyordu. Burası ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı Türkiye topraklarıdır. ve bu toprakları Türk askerleri korur. Şu andaki arazideki gerçeklerden dolayı burada olası tehditlere karşı, gerek askerimizi gerekse oradaki emanetleri korumak ve kollamak için dün akşam dünyada herkesin saygıyla ve hayranlıkla izlediği bir operasyon gerçekleştirdik. Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan adım adım dakika dakika takip etti. Karargahta sayın Başbakanımız, sayın Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanımız ve ilgili arkadaşlarımızla operasyonu yürüttüler. Dışişleri Bakanlığı olarak biz de adım adım üzerimize düşen görevleri yaptık. Çok şükür oradaki emanetleri de askerleri de sağ salim getirdik. Bir başçavuş kardeşimiz şehit oldu. Ama bu şehadet şerbetini içmek de herkese nasip olmaz. Başta tüm Mehmetçikler olmak üzere tüm askerleri gönülden tebrik ediyoruz. Zırhlı araçlarla tanklarla gidip emanetlerimizi alıp geldik."

'MUHALEFETTE HAZIMSIZLIK VAR'

Operasyona başlamadan önce arazideki unsurlara gereken uyarıları yaptıklarını da aktaran Çavuşoğlu, "'Biz bu akşam saat 21.00'de buraya gereceğiz. Emanetlerimizi ve askerlerimizi getireceğiz. Karşımıza hiç kimse çıkmasın' dedik. Çok şükür hiç bir çatışma da olmadı. Zaten kardeşimiz de bir iş kazası sebebiyle şehit oldu. Bu operasyonla ilgili dışarda büyük hayranlık ve saygı var. Herkes bunu nasıl yaptığımızı soruyor. Daha önce de Musul Başkonsolosluğumuzun personelini 102 gün sonra hiçkimsenin burnu kanamadan MİT ve ilgili birimlerimizin operasyonuyla geri getirmiştik. O zaman da sormuşlardı nasıl yaptınız diye. Şimdi de öyle. 'Bize de yardım edin' diyorlar. Ama içerde muhalefette büyük rahatsızlık var. Yani öyle böyle değil. Hazımsızlık var. Yani bunların söylemlerine bakınca bizim askerlerimiz, emanetlerimiz orada kalsa, bir şey olsa da iktidar zorda kalsa diye umut eden, bekleyen muhalefeti görüyoruz. Allahınızı seversiniz bu ülkeye ne hayır gelir" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YENİ TOPRAKLARI OLDU

Böyle hassas bir konuda ahlaksızca eleştirilerde bulunulduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sanki Türkiye ordaki topraklarını terk etti. Türkiye ordaki topraklarını terk etmedi. Tam tersi Süriye'nin içinde, sınırın hemen 180 metre ötesinde Türkiye'nin yeni toprakları oldu. ve boşalttığımız yerin de Türkiye'nin toprağı olduğuna dair notamızı herkese verdik. BM'ye bu sabah yazımızı gönderdik. İlgili uluslararası örgütlere gönderdik. Suriye Başkonsolosluğu'na da bildirdik. 'Biz burayı boşaltıyoruz ama burası bizim toprağımız tekrar geleceğiz. Saygı karakolunu tekrar kuruyoruz. Bayrağımızı buraya dikiyoruz. Emanetlerimizi de getireceğiz.' Şu anda emanetler Türkiye'de. Ayyıldızlı bayrağımız şu anda Eşme'de dalgalanıyor. Zaten önce Eşme'de bayrağımızı diktik, ardından birliklerimiz emanetlerle askerlerimizi aldı geldi. Biz Birleşmiş Milletler'e bildirdiğimiz gibi şu an Suriye'deki rejimin başkonsolosluğuna da notayla bildirdiğimiz gibi dünyanın 114 ülkesinde meşru görülen Suriye ulusal koalisyonuna ve Özgür Suriye Ordusu'na da bu operasyonu yaptığımızı bildirdik. Kimseden izin almadık. Kimseden icazet de almadık. Kendi irademizle ve kendi inisiyatifimizle bu operasyonu yaptık. Türkiye bir kere daha dünyaya şunu göstermiştir. Dünyanın neresinde olursa olsun, içerde ve dışarda Türkiye'nin namusuna, Türkiye'nin güvenliğine tehdit oluşturan hangi unsur varsa, onunla mücadele ederiz ve onu yok ederiz. Verdiğimiz mesaj budur. Kimse Türk Silahlı Kuvvetleri'yle şaka bile yapmasın. TSK dün akşam kabiliyetini, kapasitesini tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir."

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE HAREKET EDİLDİ

Türkiye'nin bu operasyonu uluslararası hukuktan alarak gerçekleştirdiğini belirten Çavuşoğlu, TBMM'de görüşülen kamu düzeni iç güvenlik yasa tasarısıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Her demokratik devlet gibi Türkiye'nin de kamu düzenini hukuk yoluyla kamu düzenini kontrol altına almak istediğini anlatan Çavuşoğlu, birilerinin ise gençliğin militan olmasını istediğini savundu. CHP ve MHP'nin PKK'nın uzantısıyla kol kola girdiğini savunan Çavuşoğlu, "Sırf Ak Parti getirdi diye vatana millete faydalı şeylere karşı çıkıp HDP ile mecliste kolkola oturuyorlar" dedi.

Antalya'yı üniversite şehri yapacaklarını da anlatan Çavuşoğlu, Antalya'yı diplomasinin de merkezi yapacaklarını söyledi. Bu yıl mayıs ayında NATO Dışişleri Bakanları'nı Antalya'ya getireceklerini, aynı şekilde kasım ayında da G-20 zirvesini Antalya'da yapacaklarını aktaran Çavuşoğlu, Obama'yı, Putin'i, Merkel'i Antalya'ya getireceklerini söyledi. Geçen aralık ayında Brüksel'de 'Bundan sonraki NATO toplantısını Antalya'da yapalım' dediğinde oy birliğiyle bu davetin kabul edildiğini anlatan Çavuşoğlu, önümüzdeki 7 Haziran seçimlerinin de Yeni Türkiye'nin seçimi olacağını söyledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Çavuşoğlu: Operasyon Hayranlık ve Saygıyla İzlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement