Bayır Bucak Düştü! Türkmenler Katliamla Karşı Karşıya - Son Dakika
Güncel

Bayır Bucak Düştü! Türkmenler Katliamla Karşı Karşıya

Suriye'de ağır saldırı altındaki Türkmen Dağı düştü. 15 gündür Bayır Bucak'a saldıran Rusya, Esad ve İran güçleri Türkmen toprağı olan bölgede hakimiyet kurdu. 25 bin Türkmen katliamla karşı karşıya.

21.11.2015 08:26  Güncelleme: 08:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın güneyindeki Bayır- Bucak Türkmenleri katliam tehdidiyle karşı karşıya. Rus uçaklarının ağır bombardımanı ve İran'ın binlerce milis desteğiyle Türkmen Dağı'nda ilerleyen Suriye ordusu, bölgedeki yüzlerce yıllık Türk varlığına son vermek üzere. Topraklarını savunan muhalifler, hiçbir IŞİD'linin bulunmadığı bölgeyi 15 gündür bombalayan Rus uçaklarının bombaları altında geri çekilmek zorunda kaldı. İran destekli rejim militanları Türkmen Dağı'na girdi. Esad ordusunun stratejik Gımam Tepesi'ni almasıyla ilk adımını attığı Bayır Bucak harekatında dün, bölgenin merkezi durumundaki Kızıldağ'ın da alınmasıyla Bayır Bucak genelinde Rusya-Esad hakimiyeti kuruldu.

SINIRA AKIN BAŞLADI

Baas yönetimi başkanı Beşşar Esed'in memleketi olan ve 'rejimin kalesi' olarak nitelendirilen Lazkiye'ye yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan stratejik Gımam Tepesi önceki hafta düşmüştü. Gımam'ın düşmesiyle, binlerce İran askeri ve onlara destek veren Afgan, Lübnanlı, Iraklı milisler Türkmenlerin yaşadığı yerin kalbine doğru yürüyüşe geçti. 10 bin sivil, bombalara hedef olmamak için Türkiye sınırına akın ederken, Bayır Bucak'taki 25 bin kadar Türkmeni katliam korkusu sardı.

BİR KOMUTAN ŞEHİT

Rejim güçleri, 15 gündür yoğunlukla süren harekatın ikinci dalgasını önceki gece saat 23:00 sıralarında başlattı. Fırınlık, Acısu, Nahmiye, Kastel, Maaf, Gımam ve 45'inci Tepe bölgesinden Türkmen Dağı'na yürümeye çalışan Esed güçlerinin en büyük yardımcısı yine Rus jetleri oldu. Herhangi bir IŞİD unsurunun bulunmadığı Türkmen bölgelerde muhalif tugayların üstüne bomba yağdıran Rus jetleri karadan Esed güçlerine alan açtı. Bombardımanla birlikte Esed'in ordusu yerleşim yerlerini ele geçirerek bölgenin merkezi olan Kızıldağ önlerine kadar ulaştı. Burada Türkmen tugaylarıyla çok şiddetli çatışmaların yaşandığı ifade edilirken çatışmalarda ön saflarda bulunan Sultan Abdulhamid Tugayı'nın komutanlarından Zekeriya Abdullah şehit oldu. Rusya'nın hava desteğiyle rejim ordusu Kızıldağ'ı da işgal etmeyi başardı.

BİRÇOĞU PARALI ASKER

Suriye genelindeki resmi ordu mensubunun sayısı ülkedeki iç savaş nedeniyle 60 bine kadar düşmüş durumda. Suriye ordusu personel ihtiyacını İran, Irak, Lübnan ve Afganistan'dan ülkeye getirilen Şii paralı askerlerden karşılıyor. Türkmen Dağı işgaline katılanlar da genellikle ülkeye getirilen bu savaşçı Şiiler. Hava desteği sağlayarak Rusya'nın alan açtığı bu birlikler arasında, 2013 yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bomba patlatıp 52 kişinin ölümüne neden olan ve terörist Mihraç Ural'ın yönettiği Mukaveme-i Suri (Acilciler) isimli terör şebekesi de bulunuyor. Şii milislerin sevkiyatını İran Devrim Muhafızları Örgütü'nün dış operasyon biri olan Kudüs Gücü koordine ediyor. Bu yapının başında İranlı Kasım Süleymani bulunuyor.

4 ÜLKEYLE SAVAŞIYORUZ

Suriye Türkmen Meclisi Bayırbucak Sorumlusu Ömer Ceren, "Saldırılar son 5 yılın en yoğunu" derken, Türkmen köylerine 'yağmur yerine bomba yağdığını' kaydetti. 10'dan fazla köyün tamamen boşaldığını, kaçanların Türkiye sınırına gittiğini ifade eden Ceren, "200'e yakın yaralımız 20 de şehidimiz var. Rejim tarafında can kaybının daha fazla olduğu bilgisi geldi. Şuan bizler Esed'le değil, Rusya, İran, Irak, Çin'le savaşıyoruz. Bizi dörtbir yandan vurmaya başladılar" dedi. Ceren, üzerilerine yağmur yerine bomba yağsa da topraklarından vazgeçmeyeceklerini, sonuna kadar direneceklerini kaydetti.

(Kaynak: Yeni Şafak)

Bayır Bucak Düştü! Türkmenler Katliamla Karşı Karşıya

Son Dakika Güncel Bayır Bucak Düştü! Türkmenler Katliamla Karşı Karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (102)

  • Kürt: KOBANî düşmedi, BAYIRBUCAK düştü. Hadi gösterin Türkün gücünü duvarlara yazmak güzeldi 51 9 Yanıtla
  • Potin potin: Potin temizlik zamani temizle türkmen leri 23 26 Yanıtla
  • Kürt: Hadi türkun gucunu gostetin 25 15 Yanıtla Türkmen: Biz Türkmenler cesur toprağımız için canımızı veren insanlarız etek giyip kaçan deil siz in kobaniye 800 tane işidli savasçı geldi Alayıniz türkiyeye kactiniz bak Türkmenler son damlasina kadarsavasacağîz diyorlar ayrıca bunlar 4 tane devlete karşı direniyorlar etekli ırk ı 0 1
  • altı numara: vur Putin birini sağ bırakma zamanında onlarda çok kafa kesmisti şimdi sıra sizde 27 11 Yanıtla
  • Putinist: KOBANî düşmedi, BAYIRBUCAK düştü. Hanimiş benim Amerika tarafından başına çuval geçirilen askerlerim :) 23 11 Yanıtla
  • Max: Orasi Suriye!Vur Esad Vur Temizle butun ,Kafkas kiralik katileri,tekfirci ve yobazlar tayfasini 15 17 Yanıtla
  • ilyas : acilen türkmenlere silah vermemiz lazım ağır silahlar bunun bedelini en ağır şekilde cin ve rusya ödeyecekdir 15 17 Yanıtla
  • ABBAS: vur potin vur hainlere vur 17 13 Yanıtla
  • Ypg ye sığının: Sırtınızı türkiyeye değil ypg ye verseydiz esadın kralı sizi ordan çıkaramazdı 21 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement