Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva Açıklaması

Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva Açıklaması

"Türkiye'de engellilere yönelik önemli çalışmalar yapılıyor, kanun ve yasalar çıkartılıyor ancak bunlar dünya standartları açısından yeterli değil"

07.09.2014 15:07

Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Türkiye'de engellilere yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ve kanunlar çıkarıldığını ancak dünya standartları açısından yeterli olmadığını söyledi.

Marmara'daki yöneticilerin katılımıyla derneğin Çayırova Şubesi'nde düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Ayva, velilerin, çocuklarının sınıfında engelli görmek istemediklerini, bu nedenle okul yöneticilerinin engellilerin kaydını yapmak istemediklerini öne sürerek, "Engelli çocukların okullara kayıtlarında engel ve pürüz çıkartıp, gelecekleriyle oynamayın" dedi.

Ayva, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday listelerinde engellilere yer veren partilerin halka daha yakın olacağını belirterek, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'i örnek gösterdi.

Mecliste engelli vekil sayısının oldukça düşük olduğunu kaydeden Ayva, şöyle devam etti:

"CHP'nin kurultayında Şafak Pavey, Parti Meclisi'ne en yüksek ikinci oyla girdi. Ben de AK Parti MKYK'da en çok oyu alan üçüncü kişiydim. Demek ki partilerin tabanı ve delegeler engellilere çok sıcak bakıyor. Partiler engellilere meclislerde yer verince oy kaybetmiyor. Aksine oy kazanıp, halka yakınlaşmış oluyor. Toplumun diğer kesimlerinde olduğu gibi engellilerin de bu meclislerde yer edinmesi için partiler elinden geleni yapmalı ve halka yakınlaşmalıdır."

"İyiye doğru gidiş var"

Ayva, şehirlerarası ve şehir içi toplu taşımacılıkta ve özellikle İstanbul'da engellilere uygun otobüslerin devreye girmesinin sevindirici olduğunu anlattı.

Engellilere yönelik kentsel planlamalar konusunda bazı olumlu gelişmeler olduğuna dikkati çeken Ayva, "Bunlar istenilen boyutta değil. İyiye gidişat var. Yerel yönetimlerin kente dair üstyapı yapılanmalarında uzman bulundurmamalarından ötürü, özellikle Şişli ve benzeri gibi gelişmiş ilçelerde dahi mermerden yapılmış rampalara, yol üzerine dikilen direklere rastlıyoruz. Sanki sakatları kollamak için değil, insanları sakatlamak için inşa ediyorlar. Türkiye'de engellilere yönelik önemli çalışmalar yapılıyor, kanun ve yasalar çıkartılıyor ancak bunlar dünya standartları açısından yeterli değil" ifadesini kullandı.

Ayva, 1992'de kurulan derneğin 4'ü yurt dışında olmak üzere 76 şube ve 10 bini aşkın üyeye ulaştığını, uluslararası faaliyetlerde bulunduklarını kaydederek, "Başarmak için hiç kimsenin önünde hiçbir engel, gerekçe yok" değerlendirmesinde bulundu. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beyazay Derneği Genel Başkanı Ayva Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement