Büyükşehir'de Altın Dönemin 6'ncı Yılı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir'de Altın Dönemin 6'ncı Yılı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, düzenlendiği basın toplantısında Bursa'da hayata geçirdikleri projelerin yanı sıra Bursa'yı geleceğe taşıyacak yeni projeleri kamuoyu ile paylaştı.

28.04.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkan Altepe, bütçe, yatırım gücü ve borçlanma oranları gibi mali kriterler açısından Türkiye'deki en iyi Büyükşehir Belediyelerinden biri olduklarını belirterek, 'kalite ve huzur kenti Bursa' hedefiyle çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini söyledi. Tarihi mirasla ilgili yetkilerin verilmesinin ardından yaptıkları çalışmalarla Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdiğini hatırlatan Başkan Altepe, "Çevre yatırımları, Uludağ, sahiller gibi konularda da tam yetki istiyoruz. Bize para değil, yetki lazım. 'Para vermeseniz de olur, bize yetki verin' diyen Bursa'dan da başka bir il bulunmaz" dedi.

Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda Bursa'yı geleceğe taşıyacak projeleri kararlı adımlarla hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, düzenlendiği basın toplantısında görevdeki 6'ncı yılını değerlendirdi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu'nda yapılan toplantıya AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yanı sıra basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketler tarafından 6 yılda hayata geçirilen hizmetler hakkında bilgi veren Başkan Altepe, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın, kente katkı sağlayacak herkesle uyum içinde çalıştıklarını belirterek, Bursa'da bir ahenk dönemi yaşandığının altını çizdi.

Mali tabloda iyi durumdayız

Konuşmasının başında bütçe, yatırım gücü ve borçlanma oranları gibi mali konular hakkında bilgiler veren Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin 1.24 milyar, bağlı şirketlerle birlikte 2.7 milyar lira bütçesi olduğunu ve bu bütçede gerçekleşme oranının yüzde 96 olduğunu söyledi. Büyükşehir'in BUSKİ ile birlikte 1.1 milyar liralık yatırım gücü olduğunu ancak bunun dışında belediyenin kasasından para çıkmadan yap-işlet-devret modeliyle yapılan teleferik gibi önemli projeler bulunduğunu kaydeden Başkan Altepe, bağlı şirketlerle birlikte 30 yıla yayılan 1.67 milyar TL borçları olduğunu bunun da bütçe rakamına bile ulaşmadığını hatırlattı. Personel giderinin bütçeye oranının yüzde 10 sevisinde olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Gerek bütçe, gerek yatırım gücü, gerekse de borçlanma oranlarında Türkiye'deki en iyi durumda olan Büyükşehir Belediyelerinden biriyiz" dedi.

Para değil yetki istiyoruz

Bursa'nın değerinin ancak Bursalılar tarafından bilineceğini ifade eden Başkan Altepe, bu nedenle her alanda tüm yetkilere talip olduklarını kaydetti. 115 kilometresi deniz 170 kilometresi göl sahili olmak üzere yaklaşık 300 kilometrelik sahili bulunan Bursa'nın Ankara'da hazırlanan kıyı yönetimi strateji planlarında bulunmadığını hatırlatan Başkan Altepe, "Çünkü Bursa'nın aynı zamanda bir sahil kenti olduğunu ancak Bursalılar bilir. Biz bunun için yetkileri istiyoruz. Bakın tarihi eserlerle ilgili yetkileri aldık. Bu konuda hemen çalışmaları başlattık. Tüm külliyelerimizde çalışıyoruz. Tarihi eserlerimiz pırıl pırıl ortaya çıktı. Sonuçta Bursa UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Neden sahillerimiz de hızla gelişmesin. Uludağ neden gelişmesin. Biz her alanda yetkileri istiyoruz. Para falan da istemiyoruz. Bizim kaynağımız var. 'Para vermeseniz de olur yetki verin' diyen Bursa'dan başka da il yok. 'Para verilmedikten sonra yetkiyi ne yapalım' diyorlar. Yetkiler verilsin, biz yapalım diğer iller de arkamızdan gelsin" diye konuştu.

Bursa bir tarih başkenti

'Tarih başkenti' kimliğinin Bursa'nın en önemli özelliği olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, son altı yılda hayata geçirdikleri yatırımlarla ecdat yadigarı eserlerin pırıl pırıl bir şekilde kenti süslediğini hatırlattı. Sur restorasyonları ile ilgili çalışmalarda artık sona geldiklerini, sadece Kaplıca Kapı kaldığını ifade eden Başkan Altepe, Bey Sarayının da gün yüzüne çıkarılması için projelerinin hazır olduğunu kaydetti. Yeni Orduevi'ni Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını ve eski binaların yıkılarak altından Bey Sarayı'nın çıkarılacağını açıklayan Başkan Altepe, devam eden restorasyon çalışmalarının yanında Büyükşehir sınırlarına dahil olan yeni ilçelerde tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarına başladıklarını belirtti. İznik Gölü içinde havadan görüntüledikleri batık bazilikanın 2014 yılının en iyi 10 keşfi arasında gösterildiğini hatırlatan Başkan Altepe, "İznik bizim için başlı başına bir değer. Sadece bizim için değil, Hristiyan alemi açısından da çok önemli bir merkez. Bu neden Roma tiyatrosundan surlara, Yeşil Camiinden Bayraklı Tepe'ye yapılacak sosyal tesise kadar her alanda çalışmalarımız başladı. Bunun yanında kentimizdeki tüm istiklal şehitliklerinin düzenlemesine yönelik çalışmalar yaptık. Çanakkale Savaşlarında en fazla şehit veren il olan Bursa'nın adını bir kez daha ülke gündemine taşıdık ve Çanakkale'de gerçek şehitliklerden biri olan Bursa şehitliğini yeniden düzenleyerek ziyarete açtı.

Bursa'ya Osmanlı tarihi müzesi

Bursa'nın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için de her alanda çalıştıklarını hatırlatan Başkan Altepe, bugüne kadar 7 müze açtıklarını ve 7 müzenin daha açılması için çalışmalarının devam ettiği kaydetti. Yaklaşık 10 bin metrekarelik alan üzerine projelendirilen Osmanlı Tarihi Müzesi'ne ilişkin çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Başkan Altepe, "Ekiplerimiz bu konuda da dünyayı taradı. En iyi en güzel uygulamalar nerede varsa onu bu müzede hayata geçireceğiz. İçinde ulaşımın raylı sistemle yapılacağı bu müzede ziyaretçiler tüm Osmanlı tarihini bir anlamda yaşayarak görecek" dedi.

Bilim Teknoloji Merkezi'ne 20 milyonu belediyeden olmak üzere 30 milyon liralık yatırım yapıldığını ve BTSO ile TÜBİTAK katkısıyla 70 milyon liralık daha yatırım yapılacağını söyleyen Başkan Altepe, dikey rüzgar tünelleri, yer çekimsiz ortamlar gibi farklı alanları bünyesinde barındıracak yeni bina ile BTM'nin dünyaya örnek hale geleceğini de sözlerine ekledi.

Termal turizm dönemi

Bursa'nın sahip olduğu termal kaynaklarını bugüne kadar verimli bir şekilde kullanamadığının altını çizen Başkan Altepe, "Kent merkezinde saniyede 300 litre debiye ulaşan 90 derece sıcaklığında suyumuz var. Bu su ile düne kadar hayvan derileri yıkanıyordu. Aynı zamanda şifa kaynağı olan bu suları en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabakhaneler bölgesinde kamulaştırmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 40 bin metrekare alan belediyeye geçti. Tolon Fabrikası yerini verdi. Malcılarla da görüşmeler olumlu sonuçlarınız çalışmalara buradan başlayabiliriz. Bu proje bu döneme damga vuracak büyük bir iş. Yaklaşık 200 bin metrekare alan ve çevre yoluna kadar da ilerleyebilir. Şifalı suları, butik otel ve pansiyonlarıyla bu bölge termal turizmin merkezi olacak" diye konuştu.

Sadece kent merkezinde değil, Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli, Gemlik, Orhangazi, İnegöl ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki sıcak suların da en iyi şekilde değerlendirilmesi için projeler hazırladıklarını dile getiren Başkan Altepe, "Bunun yanında deniz ve göl sahilleriyle ilgili projelerimizi bir bir uygulamaya geçireceğiz. Bursa'nın sahilleri neden Barselona sahilleri gibi olmasın. Biz yatırıma hazırız. Mudanya sahil projesinin startını verdik. Tüm sahillerimizle ilgili projeler de peş peşe devreye alınacak" dedi.

Kent içi ulaşımda teleferik dönemi

Teferrüç – Oteller Bölgesi teleferik hattında yılda 300 bin kişi taşınması hedeflenirken, ilk 4 ayda 450 bin kişi taşındığını hatırlatan Başkan Altepe, teleferiğin kent içi toplu taşıma aracı olarak kullanılmasına yönelik projelerinin de hazır olduğunu söyledi. Gökdere'den Teferrüç'e uzanacak hatla ilgili bakanlık onaylarının beklendiğine dikkat çeken Başkan Altepe, "Kültürpark – Pınarbaşı – Kuştepe – Yiğitali hattı da dağ eteklerindeki semtlerimizdeki ulaşım sorununa köklü çözüm getirecek. Merkeze birkaç aktarma ile gelen vatandaşlarımız sadece teleferikle istedikleri noktaya ulaşabilecek" diye konuştu.

Yunuseli Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılmasına yönelik son onayların beklendiğini dile getiren Başkan Altepe, yakın bir zamanda burada da hareketliliğin başlayacağını belirtti.

Raylı sistem Üniversite – Görükle bağlantısı, Emek - Hızlı tren bağlantısı, hızlı tren – Mudanya bağlantısı projelerinin hazır olduğunu belirten Başkan Altepe, hızlı tren Gemlik bağlantısının da Devlet Demir Yolları işbirliğinde hayata geçeceğini açıkladı. Başkan Altepe, Kent meydanı – Terminal- DOSAB tramvay hattı, Yıldırım tramvay hattı ve FSM'den geçecek hat ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kırsalda kalkınma başladı

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte kırsal kalkınmanın sağlanmasının da önemli bir sorumluluk alanı haline geldiğini ve bu konuda en hazırlıklı belediyelerden biri olduklarını vurgulayan Başkan Altepe, "Bütün belediyelerden önce Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığını ve Tarım A.Ş'yi kurduk. Hemen çalışmalarımızı başlattık. Gürsu halini ürün ihracat merkezi haline getiriyoruz. Bunun yanında çiftçimizi her alanda destekliyoruz. Arı konanı, koyun ve yem, sera naylonu, çatı malzemesi, buzağı kulübesi gibi çiftçimizin ne eksiği varsa gideriyoruz. Sulama göletleri, sulama sistemleri, fide desteği, çilek ve ceviz üretimi gibi hangi bölgede hangi ürün yetişiyorsa daha kalitelisinin üretimi için çiftçimize destek veriyoruz" diye konuştu.

Yeni stadyumda çalışmaların hızla devam ettiğini ve sezona yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Altepe, yeni şampiyonlukların yeni statta yaşanacağını belirtti. Tüm semtlere ve ilçelere spor tesisi kazandırma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü açıklayan Başkan Altepe, okul sporları şenliği ile tüm ilçelerde 170 bin öğrenciyi sporla buluşturduklarını, Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün lisanslı sporcu sayısının 22 bini aştığını da belirterek, CEV Cup'ta Avrupa şampiyonluğu yaşayan bayan voleybol takımını da kutladı.

Bursa'da yaşanan değişim ve dönüşümün gelişmişlik kriterlerine de yansıdığını hatırlatan Başkan Altepe, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara göre Bursa'nın hızlı gelişen kentler listesinde 4'üncü, dünyada yaşam kalitesi en yüksek kentler listesinde de 48'nci sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir'de Altın Dönemin 6'ncı Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement