Dha Yurt Bülteni - 17 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 17

Bakan Zeybekci: 16 Nisan, CHP'ye de iyi gelecek (2) (YENİDEN)ABD'DEKİ O GÖZALTIYI DEĞERLENDİRDİEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'deki Grand İtimat Otel'de Ziraat Odaları'nın başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından referandum çalışmaları kapsamında...

30.03.2017 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Zeybekci: 16 Nisan, CHP'ye de iyi gelecek (2) (YENİDEN)

ABD'DEKİ O GÖZALTIYI DEĞERLENDİRDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'deki Grand İtimat Otel'de Ziraat Odaları'nın başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından referandum çalışmaları kapsamında Çardak İlçesi'nde miting yaptı. Bakan Zeybekci daha sonra, Çardak Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Öztürk'ü ziyaret etti. Ziyarette gazetecilere, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Zeybekci, gözaltı olayının tasvip edilecek bir konu olmadığını belirterek, "Genel Müdür Yardımcısının 5 gün önce Amerika'ya girip de, bildiğim kadarıyla girişte soruşturma ve kendisiyle görüşme yapılmış, sonra ülkeyi terk ederken havaalanında tekrar gözaltına alınması söz konusu. Burada yalnız algı operasyonu olarak, maalesef Türkiye'de bazılarının Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısının şu anda ABD'de yargılaması devam eden Reza Zarrab'ın meselesiyle ilişkilendirilerek, Türkiye'de ülkemizin itibarlı, halen önemli bir fonksiyonu yerine getiren bir kamu bankasının genel müdürü üzerinden bu işi siyasete alet etmek, siyasete buradan fatura çıkarma gayreti içinde olmak, ana resmi ıskalamak demektir. Ana resim şudur. Türkiye'nin önemli finans kurumlarından biri olan Halk Bankası'nın müdür yardımcısının normalde nazik, nezaketli müttefik bir ülkenin yargı sistemi veya soruşturma sistemi, polis sistemi neyse, soruları varsa, bu adam kaçak değil, soruşturması yok. Kesinlikle bilgi ihtiyacı içinde olmamışlar. Soru sorma ihtiyacı içinde bulunmamışlar. Oraya gidip de bir Türk bankasının genel müdür yardımcısına tuzak kurmak, kapı arkasında bekleyerek sütre gerisinden bir fırsatçılık yapmak, nezaket, dostluk ve iyi niyet kurallarına aykırıdır. Bütün bu, kaba bir girişimdir. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Öncelikle yöntemi kesinlikle protesto ediyoruz" dedi.

"SİNSİCE GÖZALTINA ALDILAR"

ABD'nin Türkiye'den şimdiye kadar istediği işbirliklerinin hepsinin yapıldığını belirten Bakan Zeybekci, "Bugüne kadar Türkiye'den istedikleri işbirliğinin hangisi yapılmadı? Türkiye'den bugüne kadar terörle mücadelede hangi işbirliği istendi, Türkiye bunun gereğini yapmadı? Bakanlar kurulunda defalarca, onlarca terör örgütüne mensup yabancı kişilerin mal varlıklarına el konması, sorgulanması, gereğinin yapılmasında, terörle mücadele kapsamında hepsi yapıldı. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının orada sinsice gözaltına alınmasını kesinlikle onaylamıyorum. Bugüne kadar da Türkiye'den bilgi istenmedi. İstenseydi Türkiye yerine getirirdi. Yapılan uygulamayı, Türkiye'ye bir saygısızlık olarak görüyorum ve protesto ediyorum. Bekleyip göreceğiz ama hukukta soruşturma aşamasında ya da başlangıçta yaptığınız iş, hukuksuzsa ondan sonra söyleyeceğiniz hiçbir şey de hukuki olmaz. Vereceğiniz kararda hukuki olmaz. Türkiye olarak bakış açımız bu şekilde" diye konuştu.

"DOSTLUK VE MÜTTEFİKLİK BİZİ ŞÜPHEYE SEVK EDİYOR"

Amerika Büyükelçiliğinden darbeci Adil Öksüz'ün aranmasıyla ilgili olarak da konuşan Zeybekci, "Dostuz, müttefikiz diyoruz da, son dönemde ortaya çıkan bazı gerçekler bizi şüpheye sevk ediyor. Darbenin organizatörü, koordinatörü, planlayıcısı, emirlerini alıp getirip de ordu içindeki ihanet çetesi arasındaki koordinasyonu sağlayan Adil Öksüz'ün ABD Büyükelçiliği'nden aranması meselesi gündemde sıcaklığının korurken, bu tür komplo demek ya da Türkiye'ye karşı kasıt aramak uzak ihtimal haline gelmiyor. Diğer taraftan da biz dostluklarımızı çoğaltmak, düşmanlarını azaltmak gibi hükümet olarak prensibimiz var. Yapılan uygulamaları gönlüm istiyor ki, küçük bir azınlık tarafından FETÖ'nün oradaki algı operasyonlarıyla kandırdığı ve bazı şeylerine alet olan onların bir şekilde gaflet anını yakalayarak tuzakladıkları bir uygulama olarak sonuçlanmasını temenni ediyorum. İnşallah öyle olur. Avrupa'da bazı ülkelerle yaşadığımız sıkıntılara bakınca muhteşem ilişkilerimiz olduğu Almanya, 3 milyonun üzerindeki vatandaşımızın bulunduğu güçlü bir bağ oluşması gerekirken, gerek darbeci, gerek bölücü terör örgütün orada başlattığı algı operasyonuyla bir yere doğru Türkiye-Alman ilişkilerini bir yere doğru götürmeye çalışıyorlar. İstiyorlar ki ara bozulsun, ekonomik ticari ilişkiler bozulsun. İstiyorlar ki, Hollanda'yı öyle bir algı operasyonuyla bir noktaya getirilim ki Türk bakanlarına, diplomatlarına dünyadaki kuralları yerle bir edebilir şekilde agresif şekilde davranmaya artık yönlendirin ki bunu da başarıyorlar. Biz bu tuzaklara düşmeyeceğiz. Türkiye olarak bize yapılan haksızlıkları, saygısızlıkları ve diplomatik nezaketsizlikleri ve hukuksuzları aynıyla karşılık vereceğiz. Bunların hesabını uluslararası standartlar çerçevesinde soracağız. Terör örgütlerinin ağızlarını sularını akıttığı ve onların olmasını istediği şekilde ilişkilerimizin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz. İzin vermeyeceğiz, sevindirmeyeceğiz" dedi.

"DOSTLARIMIZDAN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ"

Türkiye'nin ABD'yle derin ve kapsamlı ilişkileri olduğunun altını çizen Zeybekci, "ABD ile ekonomik, siyasi, diplomatik ve askeri ilişkilerimiz var. Dünyada ticaret aşağıya giderken ABD'ye olan ihracatımız yüzde 10 arttı. Bunlar bizim için önemli veriler, bunları korumak ama diğer taraftan da onurlu bir müttefik ilişkisi de sağlayarak bunları korumak bizim önceliğimiz. Bunu sağlayamaya devam edeceğiz. Bu süreçte dostlarımızdan anlayış bekliyoruz. Onların bizim içimizden çıkan ihanet çetesine inanası gelmiyor. İnanmakta zorluk çektiklerini biliyorum. Onların böyle bir şey yaşaması istemeyiz, ihanet tecrübeleri yok. Onlar, bizimle işbirliğini sürdürürlerse bizim yargı, hukuk sistemimizle sorgulama ve güvenlik sistemimizle işbirliğini sürdürülürse bence bizi çok da anlamaya başlayacaklarını düşünüyorum. Onun içinde bu süreci sabırla bekleyip, sürdüreceğiz. Ama eğilip bükülmeden yolumuza devam edeceğiz. Sözümüz doğru olsun isterse odun olsun, sözümüzü söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Çardak Belediyesi ziyaretinin ardından Bakan Zeybekci, meydanda kurulan çadırda kazanın başına geçip halka tavuklu pilav dağıttı. Ardından programı kapsamında Bozkurt İlçesi'ne hareket etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-Bakan Zeybekci'nin açıklamaları

Haber-Kamera: Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

=======================================

CHP'li Erdil'den AK Partili Başkan Uysal'a İzmir Marşı tepkisi

BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Necdet Uysal, belediye önünde konuşma yaptığı sırada İzmir Marşı çalan bir aracın geçmesi üzerine "İşte Burhaniye böyle bir yer. Allah, hepimize sabır versin" dedi. CHP Burhaniye İlçe Başkanı Tarık Erdil, Başkan Uysal'ın Atatürk'ün adının geçtiği marş çalarken sergilediği bu tavrın, Burhaniye halkı tarafından hoş karşılanmadığını belirtip, sosyal medyadan verdiği videolu yanıtta, "İzmir'in dağlarında çiçekler açtığı gibi Kazdağı'nda çiçekler açacak" dedi.

Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, bugün saat 13.00 sıralarında, belediye binası önünde, 16 Nisan'daki referandum öncesinde 'evet' kampanyasında görev yapacak bir gruba seslendi. Uysal konuşurken, yoldan geçen CHP'nin referandrum aracından İzmir Marşı çalındı. Bunun üzerine konuşmasını kesen Başkan Uysal, "Burhaniye işte böyle bir yer. Allah hepimize sabır versin" dedi. Başkan Uysal'ın bu sözleri, orada bulunanlar tarafından alkışlandı. Yaşananlar, bazı yerel ve ulusal internet sitelerinde haber olarak yer aldı.

SOSYAL MEDYADA VİDEOLU TEPKİ

CHP Burhaniye İlçe Başkanı Tarık Erdil, AK Parti Başkan Uysal'a sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından videolu yanıt verip, "Kendisini hizmet etmekle mükellef olduğu halka karşı saygılı davranmaya davet ediyor, yapmış olduğu hakaretler nedeniyle şiddetle kınıyoruz" dedi. Başkan Uysal'ın konuşmasına da sayfasında yer veren CHP'li Erdil, şu ifadelere yer verdi:

" Körfez'de Acar Gazetesi imtiyaz sahibi Hüseyin Can tarafından çekilen videoda görüldüğü üzere, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Burhaniye Belediyesi önünde AK Parti tarafından referandum kampanyasında görevlendirilen gruba yönelik yaptığı konuşma esnasında, oradan geçen 'hayır' kampanyası yürüten arabalarımızda çalan İzmir Marşı'ndan rahatsız olup 'Balıkesir'imizde olduğu gibi Burhaniye'mizde de bir takım küçük beyinli insanların ufak atraksiyonları olabiliyor' diye bir açıklama yaparak, tüm Balıkesir ve Burhaniye halkına hakaret etmiştir. Kamusal bir alan olan belediye önünde 'evet' kampanyası yapanlara kucak açarken, 'hayır' kampanyası yapanlara hakaret etmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Daha öncesinde de benzer şekilde partimiz üyeleri hakkında 'primitif' (ilkel) diyerek hakaret eden Uysal'ı, hizmet etmekle mükellef olduğu halka karşı saygılı olmaya davet ediyor, yapmış olduğu hakaretler sebebiyle şiddetle kınıyoruz."

Erdil, Uysal'ın Atatürk'ün adının geçtiği marşa tepki göstermesinin Burhaniye halkı tarafından hoş karşılanmadığını da belirtip, paylaşımında "İzmir'in dağlarında çiçekler açtığı gibi Kazdağı'nda çiçekler açacak" ifadelerine de yer verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-AK Partili Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal'ın konuşması

-Yoldan geçen araçtan gelen İzmir Marşı sesi

-Başkan Uysal'ın İzmir Marşı çalınan araca tepkisinden görüntü

Haber: Hilmi DUYAR/ BALIKESİR,

=========================================

Turizmciler: Booking'in kapatılması iç turizmi etkiler

PROFESYONEL Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, online rezervasyon kanalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmesinin, özellikle iç turizmde sektörü etkileyeceği söyledi. Daha çok şehir otellerinde rezervasyonların önemli oranda bu portal üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, mahkemenin online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararını sektör temsilcileri değerlendirdi.

ONLİNE SİTELER İYİ BİR GELİR KAYNAĞI

Kararın sektörü etkileyeceğini belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, online portalların özellikle şehir otellerinde direkt rezervasyon alınan bir mecra olduğunu söyledi. Otelcilerin de iyi bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Duran, "Özellikle bu şirket adına seyahat edenler, bireysel seyahat edenler ve genellikle Booking.com gibi online rezervasyon sitelerinden rezervasyonlarını yapıyor ve bunlar içinde en popüleri Booking.com" dedi.

REZERVASYONUN YÜZDE 35'İ ONLİNE

Expedia, Trivago gibi çeşitli portalların da olduğuna değinen Hakan Duran, "TÜRSAB bir dava açmış detayları bilmiyoruz, haksız rekabet denilmiş ama haklı olarak biz otelciler bu işten biraz etkileniriz. Şehir otelleri rezervasyonlarının yaklaşık yüzde 35'ini online portallardan alıyor. Booking.com da en önemlilerinden biri. Kendi otelimizde bile yüzde 20-25'ini Booking.com üzerinden alıyoruz" dedi.

YURTDIŞI MİSAFİRLER SİSTEMİ KULLANABİLİYOR

Kapatılma kararının sadece Türkiye için geçerli olduğunu belirten Duran, "Yurtdışından otellerimize rezervasyon yapacak misafirler sistemi kullanabiliyor. Yurtiçinde gezi veya iş amaçlı seyahat edecek misafirlerimizin yolunu kesecek. Onlar da bildikleri diğer portallara yönelecektir. Ama bu işlerin içindeki en popüleri Booking.com'du ve etkileneceğiz. Zaten sıkıntılı olan bir dönemde bu ne olursa olsun bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Hukuki kısmını bilmediğimiz için yorum yapamıyoruz" dedi.

YURTDIŞI MİSAFİRLERİ DE ENDİŞELENDİRDİ

Sistem üzerinde deneme yaptıklarını ve Türkiye'den otel rezervasyonu yapılamadığını da kaydeden Duran, "Ancak yurtdışındaki rezervasyonları çok durdurmayacak. Bize Booking.com üzerinden rezervasyon yapan misafirlerimiz mail atıyor, 'rezervasyonum size geldi mi' diye endişe verici bir durum oluşmuş. Teyit isteniyor. Dün öğleden sonra ve bu sabah 4-5 mail aldık. Daha çok iç pazardaki hareketi etkiler. Etkilenmeyi önümüzdeki bir hafta-10 gün içinde daha rahat göreceğiz" dedi.

İÇ TURİZMİ ETKİLER

Kararın özellikle şehir otelleri üzerinde daha etkili olacağını belirten POYD eski başkanı ve Calista Otel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, "Bütün otelcilik sektörü mutlaka etkilenecektir. Ama dünya ticaretinin bu kadar küresel boyutta olduğu, serbest piyasa ekonomisinin artık komünist ekonomilerde bile geçerlilik sağladığı bir süreçte böyle global ticaret yapan bir sistemin dışında olmak doğru değil. Antalya'da hemen hemen bütün oteller Booking.com'dan rezervasyon alıyor. Ama sadece Türkiye üzerinden erişimi engellendiği için iç turizmdeki hareketliliği etkiler" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

Otel resepsiyonundan detay

Suat Çavuşoğlu ve tatilcilerden detay

Röp1: TÜRSAB Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu

Rö2: Caligo Apart Otel Müdürü Hasan Afşin

Detay

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Engin ANAK/ANTALYA,

==============================================

TCG Ertuğrul'dan denizlere hüzünlü veda

TÜRK Deniz Kuvvetleri'nin 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs barış Harekatı'ndaki en önemli deniz unsurlarından L-401 borda numaralı çıkarma gemisi TCG Ertuğrul, İzmir'in Foça Deniz Üssü'nde yapılan törenle hizmet dışında ayrıldı. Törene katılan eski gemi komutanları, personel ve aileleri, duygusal anlar yaşadı.

Foça Deniz Üssü'nde, hizmet dışına ayrılan L-401 borda numaralı çıkarma gemisi TCG Ertuğrul için veda töreni düzenlendi. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, Foça Garnizon ve Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, bölgede görev yapan gemilerin komutanları, Kıbrıs gazileri ve daha önce gemide görev yapmış personel ve aileleri törene katıldı.

DENİZ KUVVETLERİNİN KALAN TEK GAZİ GEMİSİYDİ

Tören, askeri bandonun çaldığı marşlarla başladı. Konuşma yapan ve geminin tarihçesinden bahseden Gemi Komutanı Dz. Bnb. Rıfkı Bülbüller, "44 yılını Türk Deniz Kuvvetlerine hizmetle geçiren 63 yaşındaki TCG Ertuğrul'u bugün yüksek bir gurur ve onurla Türk Deniz Kuvvetlerimizin şanlı tarihine uğurluyoruz. Ertuğrul Kıbrıs Barış Harekatında önemli bir rol oynamış ve Gazilik ünvanını kazanmıştır. Ben Deniz Kuvvetlerimizin bu tek Gazi gemisine veda ederken, aynı zamanda da bugüne kadar verilen bütün görevleri eksiksiz şekilde yerine getirerek gururla veda etmenin mutluluğunu da yaşıyorum" dedi.

Bülbüller daha sonra dönerek TCG Ertuğrul'a seslendi. "Deniz Kuvvetleri'nin şanlı tarihine uğurladığımız TCG Ertuğrul; bizleri limanlarımıza selametle ulaştırdığın, bekleyen sevdiklerimize kavuşturduğun için sana minnettarız. Şu andan itibaren ruhun görev yapmış tüm personelinin en yüce anılarında yaşamaya devam edecektir. Onlar seni hiçbir zaman unutmayacaktır" dedi.

Veda konuşmasının ardından tören, geminin yaşayan en eski komutanın konuşmasıyla devam etti. Hizmetten çıkarılmanın ifadesi olarak İstiklal Marşı eşliğinde komutan flandrası ve gemide çekili Türk Bayrağı indirildi. Borda numarasının boyanarak silinmesinden sonra gemi personeli gemiden ayrıldı.

"BU GEMİYLE KIBRISA İLK ÇIKANLARDANIZ"

Törene katılanlardan Emekli Albay Nevzat Ural, 1984-1987 yılları arasında başçarkçılık görevi yaptığını anılarla yüklü bir gemiyi hizmet dışına uğurlamaktan üzüntü duyduğunu söyledi.

Kıbrıs gazisi Emekli Dz. Piyade Albay Nabi Duru da 20 Temmuz 1974 sabahı Kıbrıs Barış Harekatı'nda bu gemiyle çıkarma yapan ilk kişiler arasında olduklarını, geminin kapasitesinin bir tabur olmasına rağmen iki taburla yola çıktıklarını büyük sıkıntılara rağmen sabah harekatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Duru, "Bu gemiyi uzun yıllar ana gemi olarak kullandık ve arkadaşlarımızla çok özel ve güzel günler geçirdik" dedi.

2007-2009 yılları arasında geminin komutanlığını yaptığını belirten Emekli Albay Nuri Uysal ise TCG Ertuğrul'un görev yaptığı birlik ve gemiler arasında çok özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Gazisi Emekli Astsubay Kıdemli Başçavuş Erdinç Menekşe, anılarının gözünün önünden geçtiği bir gün yaşadığını, geminin hizmet dışına ayrılma törenlerinin her zaman hüzün verdiğini söyledi.

Gemide son görev yapanlarla, eski personelin birlikte fotoğraf çektirmesinin ardından Koramiral Hasan Uşaklıoğlu, komuta heyeti ve personel son kez halat vererek, TCG Ertuğrul'u çekici vasıtalarla limandan uğurladı. TCG Ertuğrul'un hizmet dışına ayrılma töreni; eski komutanlara hatıra objelerinin takdimiyle sona erdi.

===KUTU)===

TCG ERTUĞRUL'UN TARİHÇESİ

Wisconsin/ABD'de 14 Aralık 1954'te inşa edildi. ABD Donanmasında 'USS WINDHAM COUNTY' adıyla hizmet verdikten sonra 7 Aralık 1972'de Japonya'daki Yokosuka Üssü'nde hizmet dışına ayrıldı.

1 Haziran 1973 tarihinde Türk Bayrağı çekilerek TCG Ertuğrul ismini aldı. Japonya'dan yola çıkarak Pasifik ve Atlantik okyanuslarını da içeren 45 günlük bir seyir sonrası 3 Ekim 1973 tarihinde Gölcük Limanına geldi.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılarak Gazi unvanı aldı. Türk Deniz Kuvvetleri ve NATO bünyesinde düzenlenen çeşitli tatbikatlarla Somali'ye insani yardım ulaştırılması görevlerinde başarıyla görev yaptı.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin en eski gemilerinden biri olarak 30 Mart 2107 tarihinde Foça Deniz Üssü'nde düzenlenen törenle hizmet dışına ayrıldı. Münfesih TCG Ertuğrul'un müze gemi olarak değerlendirilebileceği öğrenildi.

15 deniz mili sürat yapabilen, 117 metre uzunluğunda 17 metre enindeki TCG Ertuğrul'da 12 Subay 46 Astsubay 11 Uzman erbaş ve 71 Erbaş/Er görev yapıyordu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Törenden görüntü

Gemi Komutanı Dz. Bnb. Rıfkı Bülbüller konuşması

Törene katılanların konuşmalarından kısa kısa

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Seyfi GÜL/ FOÇA (İzmir),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 17 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement