Hatay'da Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklar Tamamlandı - Son Dakika
Yerel

Hatay'da Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklar Tamamlandı

Hatay\'da Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklar Tamamlandı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Sabuncu: ''Hatay'da ormanların tamamının yangına birinci derece, hassas ve kritik olmasından dolayı çok daha dikkatli ve hassas davranmamız gerekiyor''

14.06.2014 14:51

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Hatay'da ormanların tamamının yangına birinci derece, hassas ve kritik olmasından dolayı çok daha dikkatli ve hassas davrandıklarını belirtti.

Sabuncu, Tahtaköprü Yangın İlk Müdahale Ekip Binası'nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, orman yangınlarının Haziran ayının başından Ekim ayının sonuna kadar olan süreçte sıcaklıkların  normalin üzerinde sonucu gerçekleşen bir afet olduğunu kaydetti.

Ülkenin sahip olduğu 12,7 milyon hektar ormanlık alanının yaklaşık 12,5 milyon hektarının Akdeniz kuşağında bulunduğunu ve bu alanların çoğunlukla kızılçam ormanından oluştuğunu ifade eden Sabuncu şöyle devam etti:

" Buralar yangın sezonu boyunca ciddi bir risk altındadır. Ülkemizde yıllık ortalama 3 bin civarındaki orman yangını bu kuşak üzerinde oluyor. Hatay'da ormanların tamamının yangına birinci derece, hassas ve kritik olmasından dolayı çok daha dikkatli ve hassas davranmamız gerekiyor. Meteorolojik veriler bu yıl için yaz döneminde mevsim normallerin 0,5 ile 2 derece daha üstünde geçeceğini bizlere bildiriyor. Buda 2014 yılının orman yangınları açısından dikkat edilmesi gereken bir veri olarak karşımızda duruyor. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürülüğü olarak Hatay ilimizde Antakya ve Dörtyol İşletmelerimiz bünyesinde orman sezonu öncesinde yapabileceğimiz bütün hazırlıkları yaptık ve tamamladık. Orman yollarının, yangın müdahale cephelerinin bakımlarını kendi ekipmanlarımızla temizledik ve hazır hale getirdik. Yangın havuzlarımızın bakımlarını yaptık ve sularla doldurduk. Ayrıca bu yıl Antakya'da 13 yeni orman yangın havuzu ihalesi yaptık ve çalışmalarımız devam ediyor. Temmuz ayına kadar da bu havuzlarımızın doldurulmasını planlıyoruz"

Sabuncu, Hatay'da 9 yangın gözetleme kulesi, 21 arazöz, 3 dozer, 208 orman yangın işçisiyle, Arsuz ve Dörtyol ilçelerinde 2 helikopterle olası orman yangınlarına müdahale etmek için hazır bulunduğunu belirtti.

Sabuncu, Hatay'da geçen yıl 102 orman yangını meydan geldiğini ve bu yangınlarda da bin 450 hektar orman alanının ciddi zarar gördüğünü kaydetti.

Hatay'ın orman yangınlarıyla anılan bir il olmasını istemediklerini ve bütün hazırlık ve gayretlerini bunun üzerine yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Sabuncu, vatandaşların özellikle Haziran ve Ekim ayının sonuna kadar orman yangınlarına karşı duyarlı olmalarını istedi.

Sabuncu, yangını erken haber alabilmeleri ve müdahale edebilmeleri adına vatandaşların ormanda veya orman yakınında ateş veya duman görmeleri halinde Alo 177 ücretsiz orman yangını ihbar telefonunu aramalarını, yangına yakın olan kişilerin ve köylülerin ekipler gelinceye kadar yangını durdurma veya yavaşlatma adına gayret göstermelerini beklediklerini belirtti.

Toplantıda ayrıca yangın söndürme tatbikatı yapıldı ve havadan daha önce yanan ormanlık alanlar basın mensuplarına gösterildi. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hatay'da Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklar Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement