Imfc Toplantısının Sonuç Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Imfc Toplantısının Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Üye ülkeler dünya ekonomisinde gözlemlenen toparlanmadan memnuniyet duyduklarını belirtmekle birlikte mevcut riskler ve kırılganlıklarla mücadele etmek için iddialı politikaların gereğine dikkati çekti.

12.04.2014 21:28

Ekonomik sorunların çözümü ve mevcut risklerin yönetimi alanlarında kararlı ve iddialı politikalara ihtiyaç duyulduğu açıklandı.

IMF'nin bahar dönemi toplantılarının parçası olarak 11-12 Nisan tarihlerinde Washington'da düzenlenen ve IMF politikalarının tartışıldığı Uluslararası Para ve Finans Komitesi (Internatıonal Monetary and Financial Committee – IMFC) toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Toplantıya Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katıldı.

Toplantı öncesi bir araya gelen ve aralarında Babacan'ın da bulunduğu komite üyeleri, IMFC Başkanı ve Singapur Başbakan Yardımcısı Tharman Shanmugaratnam ve IMF Başkanı Christine Lagarde'la aile fotoğrafı çektirdi.

Toplantının sonuç bildirgesinde üyeler, dünya ekonomisinde gözlemlenen toparlanmadan memnuniyet duyduklarını belirtmekle birlikte hala daha önemli riskler ve kırılganlıklarla karşı karşıya bulundukları saptamasını yaptılar.

Küresel sorunların çözümünde üye ülkeler arasında yakın işbirliğinin önemini vurgualyan üye ülkeler, IMF Başkanı Christine Lagarde'ın Küresel Politika Ajandasını (GPA) desteklediklerini açıkladı.

Bildirgede, ekonomik toparlanmanın devamı, yapısal reformların hayata geçirilmesi, ülke borçlarının sürdürülebilir bir yola sokulması, finansal istikrarın korunması ve sorunların başka ülkelere ve bölgelere bulaşmasının önüne geçilmesi yolunda iddialı tedbirlerin alınması yolunda kararlılık belirtildi.

Bildirgede, üye ülkeler, 2010 yılında yapılan IMF kota ve yönetim refomunun henüz hayata geçirilememiş olmasından duydukları hayal kırıklığını da aktardı. Kota ve yönetim refomunun öncelikli olduğu vurgulanan bildirgede, ABD'nin gerekli onayı vererek reformların hayata geçirilmesinin ve IMF'nin ihtiyaç duyduğu ek kaynağa sahip bulunmasının yolunu açması çağrısı yer aldı. IMF'nin yeterli ve güçlü kaynaklara sahip olmasının önemine işaret edilen bildirgede, 2010 yılı sonuna kadar reformların hayata geçirilmemesi durumunda Komitenin IMF'ye farklı alternatifler arama çağrısında bulunacağı bilgisi yer alıyor.

Küresel likidite ve ve gelişmekte olan ülkelere kaynak akışını gözlemleyen ve yılda iki defa toplanan  IMFC, 24 üyeden oluşuyor ve IMF'nin politik birimi olan yönetim kuruluna kurumun izlemesi gereken politikalar konusunda önerilerde bulunuyor. IMFC'nin bır sonraki toplantısı, IMF'in yıllık toplantılarının yapılacağı 10-11 Ekim 2014 tarihinde Washington'da düzenlenecek. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Imfc Toplantısının Sonuç Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement