Kamuda İşitme Engellilerin Sesi Olacaklar - Son Dakika
Güncel

Kamuda İşitme Engellilerin Sesi Olacaklar

Bayburt'ta işitme engellilere daha iyi hizmet verilebilmesi amacıyla açılan kursa katılan çoğunluğu kamu personeli 50 kursiyer, işaret dili öğreniyor.

17.02.2015 11:15  Güncelleme: 13:58

Bayburt'ta işitme engellilere daha iyi hizmet verilebilmesi amacıyla hazırlanan "Destek Odadan Destek Alıyorum" projesi kapsamında kamu personeline işaret dili eğitimi veriliyor. Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Atilla Kuyruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca finanse edilen, Bayburt Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen "Destek Odadan Destek Alıyorum" projesi kapsamında kamu personeline yönelik işaret dili kursu açıldığını belirtti.

Kursa, kamu personelinin yanı sıra dileyen herkesin katılabileceğini ifade eden Kuyruk, "İşaret dili eğitimi kursu, iletişim sorunu yaşayan işitme engellilerin özellikle kamu kurumlarında karşılaştıkları problemleri çözmek adına açıldı. Kursumuza kamu çalışanları ve halktan 50 kişi katıldı" dedi. İşaret dili kursunun 8 hafta süreceğini dile getiren Kuyruk, "Kursiyerlerimiz temel düzeyde, özellikle günlük yaşam becerilerini, genel ihtiyaçlarını ifade edebilecek seviyede işaret dili öğrenmiş olacak. Kursumuzu başarıyla tamamlayanlara halk eğitim müdürlüğü tarafından sertifika verilecek ve bu kursiyerlerimiz birinci derece işaret dili kullanıcıları olacak" diye konuştu.

Kuyruk, işaret dili kursunu tamamlayan kursiyerlerin görev yaptıkları kamu kurumlarına gelen işitme engelli vatandaşlara yardımcı olacağını kaydederek, "Mesela bir işitme engelli, hastane, jandarma ya da farklı bir kamu kurumuna gittiği zaman derdini anlatacak, karşısındaki kişi de bunu anlayıp cevap verebilecek. Böylece iletişim sağlamış olacağız. Engellilerin toplumsal eşitliği açısından da çok faydalı bir eğitim" ifadesini kullandı. Kurs eğitmeni Kübra Çolak ise kendisinin Türk işaret dili eğitmeni ve tercümanı olduğunu belirterek, "İşaret dilini öğrenen arkadaşlarımız çok heyecanlı, hevesli. Umarım bugünden sonra kursiyerlerimiz işaret dilini iyice öğrenip kendilerini geliştirir, daha çok işitme engelli bireye iletişim aracı olurlar" dedi.

Eğitime, kursiyerlere alfabeyi öğreterek başladıklarını anlatan Çolak, "Kursiyerlerimize adını söyleyebilme, kendini tanıtabilme, ailesini anlatabilme, nereli olduğunu söyleyebilme gibi alt seviyede eğitim veriyoruz. 120 saatlik kursu tamamlayanlar kendisini çok rahat ifade edebilir, karşı tarafı anlayabilir. Bunun dışında 240 saatlik tercümanlık kursu da var. Bu eğitimlere bunu da eklerlerse işitme engellilerle daha iyi iletişim kurabilirler" diye konuştu.

"İşitme engelli bir insanı anlamak kadar gurur verici bir durum yok"

Kursa katılan Bayburt Devlet Hastanesinde görevli ebe Ceren Şen, kursun açılmasına çok sevindiğini belirterek, şunları söyledi: "Üç yıl önce görev yaptığım şehirde, işitme engelli bir kadının doğumuna yardımcı olmuştum. O kadının anne olma sürecindeki mutluluğunu anlayamamak beni işaret dili öğrenmeye itmişti. Orada eğitimime başlamıştım. Yaklaşık bir yıl işaret dili kursuna devam ettim. Buraya gelince de kursa katıldım. İşitme engelli bir insanı anlamak kadar gurur verici bir durum yok. Burada da birkaç işitme engelli insana yardımcı olabilirsem, onun dili, kulağı olabilirsem ne mutlu bana."

Coşkun Koçhan adlı kursiyer ise insanlarla iletişim kurmayı sevdiği için kursa katıldığını dile getirerek, "Caddelerde, sosyal alanlarda gördüğüm işitme engelli arkadaşlar vardı, işaret diliyle konuşuyorlardı. 'Acaba ne konuşuyorlar, ne anlatıyorlar' bilmek istiyordum. Bu kurs benim için bir nimet oldu diyebilirim" ifadesini kullandı.

Kamuda İşitme Engellilerin Sesi Olacaklar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kamuda İşitme Engellilerin Sesi Olacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement