Maceracı Japon Turist, Suriye'de Muhaliflerle Cephe Hattında - Son Dakika
Güncel

Maceracı Japon Turist, Suriye'de Muhaliflerle Cephe Hattında

Maceracı Japon Turist, Suriye\'de Muhaliflerle Cephe Hattında

Tokyo ve Nagazaki arasında çikolata, su ve benzin taşıyan bir tırda şoförlük yapan Japon Toshifumi Fujimoto, rutin yaşamından sıkılarak ülkesini terkettiğini ve savaşa tanıklık etmek için Suriye'ye gittiğini belirtti.

03.01.2013 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokyo ve Nagazaki arasında çikolata, su ve benzin taşıyan bir tırda şoförlük yapan Japon Toshifumi Fujimoto, rutin yaşamından sıkılarak ülkesini terkettiğini ve savaşa tanıklık etmek için Suriye'ye gittiğini belirtti.

Her gün aynı şeyleri yapmaktan bıktığını söyleyen Fujimoto, geçen yıl Yemen'de ABD Büyükelçiliği önünde yapılan gösterilere tanıklık ettiğini, bir önceki yıl da Kahire'de Hüsnü Mübarek'in devrilişini izlediğini söylüyor.

Sadece zor şartlar altında yaşadığını hisseden Fujimoto'nun adrenalin tutkusu kendisini Japonya'dan dünyanın en kanlı savaşlarından birine sahne olan Suriye'ye kadar sürüklemiş.

Fujimoto, Suriye'ye ilk olarak 2011'de turist vizesiyle 2 haftalığına giriş yaptığını, 2012'de de Türkiye üzerinden kaçak yollardan ulaştığını kaydetti.

-Suriye'yi anlatan iki kelime; tehlikeli ve cephe-

İngilizce bilmeyen Fujimoto, ülkede neler olup bittiğini bildiği birkaç Arapça kelimeyle özetlemeye çalışıyor; "tehlikeli" ve "cephe"

Fujimoto, arama motoru Google'ın çeviri servisi aracılığıyla yapılan röportajda cepheye daima yalnız başına gittiğini, çünkü kimsenin böyle bir deliliğe kalkışmak istemediğini anlatıyor.

Cephede gazeteci olmanın turist olmaktan çok daha tehlikeli olduğuna vurgu yapan Fujimoto, her sabah erkenden kalkarak cepheye gittiğini ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yanında çatışmaları izlediğini belirtiyor.

Fujimoto, zaman zaman muhaliflerin kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmek istediğini dile getirerek, Suriye'de bütün bu olan bitene bu kadar yakından tanıklık etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

Muhalifler arasında sevildiğini ifade eden Fujimoto, onların yanında fotoğraf çekerken muhaliflerin kendisini korumaya çalıştığını ama onlara kulak asmadığını söyledi.

-"Gazeteci olmak turist olmaktan daha zor"-

Cephede iki fotoğraf makinesi ve bir video kamera taşıyan ancak ağrılık yaptığı gerekçesiyle kask bile takmayan Japon turist, neden bu kadar korkusuz olduğunu ise şöyle özetliyor;

"Eşimden boşandım, sevgilim yok, arkadaşım yok. Yani hayatta kaybedeceğim hiçbir şey yok, dolayısıyla ölümden de korkmuyorum"

Suriye'de gazeteci olmanın turist olmaktan çok daha tehlikeli olduğunu söyleyen Fujimoto belki de bu yüzden kimsenin hedefi olmadığını düşünüyor.

Çektiği fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta paylaşan Fujimoto, bundan hiçbir gelir sağlamadığını hatta ülkede hergün kalacak yer için 25 dolar ödediğine vurgu yapıyor.

-"Türkiye'ye gidiyorum dedim"-

Kendini savaş turisti olarak nitelendiren Fujimoto, Japonya'da çalıştığı şirketten nasıl izin aldığını ise şöyle anlattı:

"Onlara mecburen 'Türkiye'ye gidiyorum' dedim. Gerçekten nereye gittiğimi söylesem asla bana inanmazlardı."

Suriye'ye gelmeden önce hayat sigortası yaptırdığını söyleyen Fujimoto, bunun nedeni konusunda şunları kaydetti:

"Hiç kimsem yok' dedim ama 5 yıldır görüşmediğim 3 kızım var. Hayat sigortası yaptırmamın da tek nedeni onlar. Eğer bana bir şey olursa kızlarıma bir faydam dokunsun istiyorum" diyor.

Fujimoto, Ameriya, Selahaddin, Saif El-Davla Izaa gibi birçok bölgede korkunç şeylere tanık olduğu ancak tek bir karenin hafızasına kazındığını söylüyor.

Dizüstü bilgisayarını açıyor ve keskin nişancılar tarafından bedeni tamamen parçalanmış 7 yaşındaki bir kızın cesedinin fotoğrafını gösteriyor.

Fotoğrafa uzun uzun bakan Fujimoto "Çocukları çok seviyorum ama Suriye asla onlara göre değil. Hayatlarının her anını bombaların gölgesinde yaşıyorlar" demekle yetiniyor.

Muhabir: Esma Arslan/ AFP

Yayıncı: Hüseyin Köşger - HALEP

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maceracı Japon Turist, Suriye'de Muhaliflerle Cephe Hattında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement