Meclis Genel Kurulu'nda Ant İçme Töreni Besmeleyle Başladı - Son Dakika
Güncel

Meclis Genel Kurulu'nda Ant İçme Töreni Besmeleyle Başladı

TBMM Genel Kurulu, 1 Kasım seçimlerinin ardından milletvekili yemin töreni için toplandı. İlk yemini AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun besmele çekerek etti.

17.11.2015 15:15  Güncelleme: 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM, 1 Kasım Pazar günü yapılan milletvekili genel seçiminin ardından yeni bir mesai takvimine girdi. Mazbatasını alan milletvekilleri, Meclis'e gelerek kayıt işlemlerini tamamladı. TBMM Genel Kurulu, kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından 12 Kasım'da açıklanmasının ardından bugün saat 15.00'da toplandı.



BAYKAL, GÖREVİ YILMAZ'DAN DEVRALDI

Genel Kurul, 25. Dönem'de olduğu gibi 77 yaşındaki TBMM'nin en yaşlı üyesi sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Baykal'ın yanında, Başkanlık Divanı'nda Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da hazır bulundu.

Deniz Baykal görevi TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan devraldı. Genel Kurul öncesi, Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 14.00'da TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

ERDOĞAN DA GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme töreni dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gelişinde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, 2'nci en yaşlı üye sıfatıyla İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman karşıladı.

AYAKTA ALKIŞLADILAR

Deniz Baykal, 26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın ilk birleşimini açtıktan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın locadaki yerini aldığını bildirdi. AK Parti milletvekilleri ve bakanlar, Erdoğan'ı ayakta alkışladı.

TBMM'de yaklaşık 1 saat kalan Erdoğan, yemin törenini bir süre takip ettikten sonra Meclis Genel Kurulu Salonu'ndan ayrıldı.

MECLİS'E GELEN İLK LİDER BAHÇELİ OLDU

TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı.

Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.

BAYKAL'DAN BARIŞ, KARDEŞLİK VE UZLAŞI MESAJI

Meclis'e en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlık yapan Deniz Baykal açılış konuşmasını yaptı. Baykal açılış konuşmasında barış, kardeşlik ve uzlaşı mesajı verdi.

"Bugün tek parti hükümetinin kurulacak olması uzlaşı ihtimalini ortadan kaldırmamış daha da artırmıştır. TBMM diyalog ve şeffaf içinde çalışmalıdır. Hem parlemanto da hem de yargıda hesap verilecek şekilde olmalıdır. Tarihsel bir kırılmanın yaşandığı bir dönemde görev yapacağız. Devletlerin parçalandığına ve yeniden kurulmasına tanıklık ediyoruz. Şiddet ve vahşet siyasetin yeni enstrümanları haline dönüşüyor. Çevremizdeki bu yangının sönmesi için uluslararası bir uzlaşı aramalıyız. İlk görevimiz Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasını önlemeliyiz. Bizim devletimiz ırk ve kafatası devleti değildir. Siyasetimiz din, ırk, mezhep siyaseti değildir, olmamalıdır.

Irkımız, soyumuz ne olursa olursun hepimiz aynı siyasi kimliğin parçayız. O halka Türk milleti denilmektedir. Devlet veya cemaat ile din dayatmanın nelere yol açacağını görüyoruz. Vatan uğruna verdiğimiz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Tarihimizden ders çıkararak barış ve kardeşlik üretebilirsek Türkiye'miz 21. YY'ın en parlak ve en saygın ülkelerinden biri olacaktır."

BESMELE ÇEKEREK YEMİN ETTİ

Meclis'in engelli milletvekili AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ilk yemini etti. Karaburun, 7 Haziran sonrası ettiği yeminde olduğu gibi yine "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek yemin etti.

Sağlık sorunlarını nedeniyle Bennur Karaburun'dan hemen sonra AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Özdemir yemin etti.

DAVUTOĞLU SIRASINI BEKLEDİ

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, erken yemin etmek için Başkanlık Divanı'na zamanında haber vermediği için sırası gelince yemin etmek durumunda kaldı. Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini almak için daha erken yemin edeceği ve Beştepe'ye gideceği ifade edilmişti.

550 milletvekili, şu ifadelerle ant içiyor:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."



MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ TAKVİMİ

Yemin töreninin ardından, TBMM'nin 27. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekili yemin töreninden sonra, ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Buna göre, 21 ya da 22 Kasım günleri başvurular sona erecek. Bu tarihten itibaren 5 gün içinde de TBMM Başkanlığı seçimleri yapılacak. Öngörülen 5 günlük sürenin birinci günü, adaylık süresinin bittiği günden sonraki ilk gün. Ancak ilk gün seçime başlanması gerektiğine dair bir hüküm yok. TBMM Başkanlığı seçimi, 5 gün içerisinde bitirilmesi şartıyla herhangi bir gün yapılabilecek. Buna göre, Meclis Başkanı, 23-28 Kasım tarihleri arasında seçilecek.

TBMM BAŞKANI AK PARTİ'DEN OLACAK

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

Buna göre, 26. Dönem'de parlamentoda temsil edilecek dört partinin toplam milletvekili sayısı 317 olan AK Parti'nin milletvekili sayısını geçmediği için kesin olarak Meclis Başkanı AK Parti'den seçilecek. İlk turda siyasi partilerin kendi adaylarına oy vereceği varsayıldığında, Meclis Başkanı'nın ikinci turda seçilmesi bekleniyor.

TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni Hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.

Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.







Meclis Genel Kurulu\'nda Ant İçme Töreni Besmeleyle Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Meclis Genel Kurulu'nda Ant İçme Töreni Besmeleyle Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • lol: Besmeleyle başladılar, yine milleti soyacaklar!!! İSİD allahuekber diyerek kafa kesiyor, 360 derece dönünce(!) besmeleyle yolsuzluk yapan akpyi görüyoruz :-))) 6 11 Yanıtla

Advertisement