Prof.dr. Şen: Türkiye, Almanya?dan Dönenler İçin Hazırlıklı Olmalı - Son Dakika
Güncel

Prof.dr. Şen: Türkiye, Almanya?dan Dönenler İçin Hazırlıklı Olmalı

Prof.dr. Şen: Türkiye, Almanya?dan Dönenler İçin Hazırlıklı Olmalı

Kısa adı 'TAVAK' olan Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Başbakan Angela Merkel Hükümeti'nin yurda dönen her Türk'ten memnun olduğunu belirtirken, 'Türkiye dönenlere iyi bir gelecek hazırlamalı, bunların pişman olup tekrar Almanya'ya veya üçüncü bir ülkeye gitmelerini önlemelidir' dedi.

03.11.2014 15:14

Kısa adı 'TAVAK' olan Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Başbakan Angela Merkel Hükümeti'nin yurda dönen her Türk'ten memnun olduğunu belirtirken, 'Türkiye dönenlere iyi bir gelecek hazırlamalı, bunların pişman olup tekrar Almanya'ya veya üçüncü bir ülkeye gitmelerini önlemelidir' dedi.

TAVAK Başkanı Prof.Dr.Faruk Şen, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılına kadar son 5 yılda Türkiye'ye dönenlerin sayısı 193 bin olmasının Almanlar'ı telaşlandırdığını söyledi. Prof.Dr. Şen, Başbakan Yardımcısı Siegmar Gabriel ile İstanbul'da yaptığı görüşmede kendisine 'Biz bu insanları niçin kaybediyoruz' Nasıl Almanya'da tutabiliriz?? diye sorduğunu anlatırken aynı tespiti son olarak Kuzey Ren Westfalya Parlamento Başkanı K. Gödecke ve Alman Parlamenter grup üyelerinin belirlediklerini bir anlamda Almanya'nın hatalarını görüp kabul ettiklerini söyledi. Prof.Dr. Faruk Şen, Almanya'dan dönüşlerin 2013 yılında aynı hızla büyümediğini, bunda Gezi Olayları'nın yurt dışı Türkler tarafından algılanması ve 'Türkiye'nin demokrasiye veda mı ediyor" sorusunun bunu etkilediğini anlatırken 2014'ün son aylarında dönüşlerin yeniden arttığını anlattı. Prof.Dr. Faruk Şen, Türkiye'ye dönenleri şöyle sıraladı:

*Almanya'da ciddi bir kariyer yaptıktan sonra ülke hasretleriyle dönüp, biriktirdikleri paralarıyla ülkeye dönüp yatırımlara dönüştüren ve başarılı olan küçük ve orta işletme sahipleri. *Almanya'da dışlandıkları için tam olarak her hangi bir mesleği öğrenemeseler de lisanları vasıtasıyla Turizm sektöründe çalışabilecek gençler. *Almanya'da ciddi profesyonel kariyer yapıp hukuk, tıp eğitimi bitiren veya başarılı genç futbolcular ve bunun dışında da dizi filmlerinde kendilerinin geleceğini gören gençler. *Türkiye'de dizi ve film sektöründe kariyer yapmak için dönenler.

Prof.Dr. Faruk Şen, bunların Türkiye'ye gelişlerinin tam dönüş olarak nitelendirilemeyeceğini, 70 yaşını geçmiş emekli olan 6 aynını Türkiye'de geçirip ve diğer 6 ayı sağlık nedenleriyle Almanya'ya gidenler bulunduğunu bu kesimin yaşamlarını Türkiye'de kurduklarını anlattı.

Türkiye'ye sadece Almanya'da yaşayan 3 milyon 50 bin Türk kökenli göçmenden dönenlerin yanı sıra Hollanda, Fransa, Avusturya gibi ülkelerden de Türkiye'ye geri dönüşler de bulunduğunu TAVAK Vakfı olarak dönüşün nedenlerini, bunun Almanya'ya etkileri, Türkiye'nin bu konudaki kazançları konusunda geniş kapsamlı araştırmayı planladıklarını söyledi. Prof.Dr. Şen, böyle bir araştırmayı Almanya'da göçmen konusunda çalışmalar yapan kuruluşların yapması gerektiğini, bu konuda araştırma yapan kuruluş sayısının azaldığını bildirirken şöyle dedi:

'Dönenler ciddi olarak Türkiye için bir kazanç, Almanya için de bir kayıp. Almanya'nın dönmesini istediği yüzde 44'ü fakirlik sınırın altında yaşayan ve yüzde 30'u işsiz olan insanlar. Fakat bunlar Almanya'dan hiçbir şekilde dönmeyi düşünmüyorlar. Almanya'da az da olsa aldıkları sosyal yardımla hak ettikleri gibi orada yaşama çabası veriyorlar. Buna karşılık Almanya katkıda bulunacak gençler buraları terk ediyor. Başbakan Angela Merkel'in bu konuda ciddi bir yaklaşım içine girmesi şart, Merkel hükümeti galiba her dönenden mutlu oluyor, Türk sayısının azaldığından hareket ediyor. Başbakan Yardımcısı Siegmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve göçle ilgili Bakan Aydan Özoğuz bunu böyle görmeseler de, genel olarak Hristiyan Demokratlar bu olaya böyle yaklaşıyorlar. Türkiye dönenlere iyi bir gelecek hazırlamalı, bunların pişman olup tekrar Almanya'ya veya üçüncü bir ülkeye gitmelerini önlemelidir.?

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof.dr. Şen: Türkiye, Almanya?dan Dönenler İçin Hazırlıklı Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement