Başbakan Yıldırım Ekonomi Kararlarını Açıkladı! 600 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yıldırım Ekonomi Kararlarını Açıkladı! 600 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan ekonomik önlemlere göre 2017'de toplam 600 bin kişi İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandırılacak. İşverenlerin prim ödemeleri ertelenecek.

08.12.2016 16:38  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri Başbakan Yıldırım açıkladı. İşsizlikte hafif bir kıpırdanma olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız. 100 bin kişiyi de toplum yararına çalışma programına devam ettireceğiz." şeklinde konuştu.

Yıldırım ayrıca "Özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz." dedi.

Yıldırım'ın açıkladığı kararlar şöyle:

250 MİLYARLIK KREDİ HACMİ

- İstihdamın artırılması, reformların devam edilmesi, reformların tekrar kaldığı yerden devam edip hızlanması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların önemli olanlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

- Piyasaların nakit sıkıntısını rahatlatmak ve işlerin genişlemesini sağlamak için kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz.

Piyasada KOBİ'ler, ihracat yapanlara nakit sıkışıklığını giderecek, işleri düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturulacak.

İhracat kredilerinde garanti teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticarilerde yüzde 85. Demek ki KOBİ'ler istihdamımızın yüzde 65'ini oluşturan ihracatımızın yüzde 60'ını oluşturan ilave kıyak yapmış oluyoruz.

BÜTÇEDEN GELECEK PARALARLA KARŞILANACAK

- Bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek bir durum yok. Bu sadece 2017 bütçesinden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle gerçekleştirmiş olacağız. Bu tedbir iş dünyamıza, ihracatçımıza, üretimcimize bütün iş dünyamıza çok ciddi bir rahatlık getirecek hayırlı olsun.

İNŞAAT İŞLERİNE KDV İADESİ

- 2017'de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla imalat sanayiine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz.

PRİM ÖDEMELERİNE ERTELEME

- İstihdamı korumak ve artırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların buna esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz.

600 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

- 2017'de özel sektörde toplam 500 bin vatandaşı İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz. 100 bin kişiyi de toplum yararına çalışma programına devam ettireceğiz.

- Doğu ve Güney Doğu bölgelerimizde ağırlıklı olacak. İhtiyaç olan yerlerde yer vereceğiz. İstihdam programı öncelikli olarak katma değeri yüksek olan teknoloji sektörlerinde uygulanacak. Kredilendirilme yönünde KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık. 125 milyon altında yeniden yapılandırma olacaksa KOBİ olacak ve onun avantajlarından yararlanacak

KOSGEB ÜYESİ İŞLETMELERE 50 BİN LİRALIK KREDİ

- KOBİ'lere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. İlk 12 ayı geri ödemesiz faizsiz para verilecek. KOSGEB'e üye olan 15 bin KOBİ'yi kapsıyor. Bu tedbirler için bütçede yapılacak tasarrufları kullanacağız. Hesap kitap yapıldı. Mali disiplin devam edecek. 2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik. Bir bir hayata geçireceğiz.

EXİMBANK'IN SERMAYESİ ARTIRILACAK

- İhracatın artırılmasına yönelik bir dizi önlemler aldık. 2017 yılında ilave, bir önceki yıla yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa bu ayrıca desteklenecek. Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz. 3,7 milyar sermayesi var, bunu da daha üste çıkartacağız.

YURT İÇİNDEN SAĞLANACAK TÜRK MALI VE HİZMETLERE SIFIR FAİZ UYGULAMASI

- Yurt dışı yükleniciler veya müteahhit hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, sağlanacak Türk malı ve hizmetlere dönük kısma da sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya götüreceğiniz mal ve hizmetler için, bu kredilerde faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exim'den karşılanmış olacak.

- Kredi Garanti Fonu, hazine tarafından sağlanacak fona, kefalet sınırının önemli bir kısmı ihracatçıya yüzde 100 teminat verilecek.

- Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde, risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını da artırmış olacağız. Bu şu anlama geliyor, bunların detaylarını ekonomi bakanımız teferruatlı olarak paylaşacaktır. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değerini artırmak ve ihracatımızın miktarını artırmak. Üç tane amacımız var.

12 AY GERİ ÖDEMESİZ, 36 AY VADELİ 50 BİN LİRA KREDİ

- Yine Bilim Sanayii Bakanlığımızın KOBİ'lere yönelik bir desteği var. Mevcut bilançolarını esas alarak, ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 36 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak.

KOSGEB'e üye olan küçük işletmelerin, 12 aylık kredisini karşılamak için 50 bin lira vereceğiz. Ve biz bunun faizini ödeyeceğiz. İlk 12 ay ödemesiz, toplam üç yıl geri ödemesiz olacak.

Üç yıl boyunca, 50 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. İlk yıl ödeme yok, son iki yıl ödenecek. Üçer aylık ödeme takvimi.

BÜTÇEDE TASARRUF YAPILACAK

- Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler.

ADALET VE GÜVENLİKTEN VAZGEÇİLMEYECEK

- Reformların esası, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması...Özeti bu.

- Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek. Kendi içlerinde hızlı işlemesi için gerekli tedbirleri alacağız.

- Yeni genelgeye göre kamu bankları para toplarken yarış yapmayacak. Kamu bankalarının kamuda da topladığı mevduatlarda faiz sınırı 7,50 oldu.

SÖZLEŞMELER MÜMKÜN OLDUĞUNCA TL'YE ÇEVRİLECEK

- Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmeler mümkün olduğunca TL'ye çevrilecek. Bu sayede 10 milyar dolarlık kaynak TL'ye dönüştürüldü. Bütçe açığını artıracak ilave borçlanma gerektirecek bir durum yok.

2017 KAMUDA TASARRUF YILI OLACAK

- Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar, işte yeni bina alma, yeni araba alma vesaire gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, 'haydi dövizini bozdur, ülkene, ekonomine omuz ver' derken, önce devlet kurumları olarak bizim elimizi taşın altına koymamız lazım.

VERGİ ARTIŞI OLACAK MI?

Bir gazetecinin 'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusu üzerine Yıldırım, "İlave vergi artışı falan yok, harcamaları kısacağız. Onu yaparsan zaten kıymeti yok ki. İlave borçlanma yapmadan karşılık ayırma, bu işin püf noktasıdır. Bunu da sağlayacağız." dedi.

KURLARDAKİ İNİŞ ÇIKIŞLAR KÜRESEL ŞARTLARDAN DOLAYI

- Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir.

Başbakan Yıldırım Ekonomi Kararlarını Açıkladı! 600 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yıldırım Ekonomi Kararlarını Açıkladı! 600 Bin Kişiye İstihdam Sağlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:54 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,30 liradan, euro ise 35,17 liradan satılmıştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor
    09:45 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kayseri'ye geliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cuma günü Kayseri'ye gelerek sanayici ve işadamları ile görüşecek. Ayrıca bir dizi program gerçekleştirecek ve iftar programına katılacak.

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    09:33 Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı
    09:33 VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 artışla azalışla 9.687,25 puandan başladı. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • Bakan Işıkhan: Geri ödeme listesine 47 ilaç daha eklendi
    09:29 Bakan Işıkhan: Geri ödeme listesine 47 ilaç daha eklendi

    Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yeni bir düzenleme ile 47 ilaç daha geri ödeme listesine eklendi. Bakan Işıkhan, bu ilaçların 36'sının yerli üretim olduğunu belirtti. Bu düzenleme ile hastaların ilaçlara daha kolay ve ekonomik bir şekilde ulaşması hedefleniyor.

  • Japonya Merkez Bankası, negatif faiz politikasını sonlandırıyor
    09:24 Japonya Merkez Bankası, negatif faiz politikasını sonlandırıyor

    Japonya Merkez Bankası (BoJ), büyük şirketlerdeki ücret artışlarının ardından negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BoJ, kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı aldı. Bu kararla birlikte BoJ, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) salgın sonrasında enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ise ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürdü.


Advertisement