Türkiye'nin 2012 Büyüme Oranı - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin 2012 Büyüme Oranı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 yılı büyüme oranına ilişkin, faiz ve kur politikaları başta olmak üzere ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

02.04.2013 16:15

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 yılı büyüme oranına ilişkin, faiz ve kur politikaları başta olmak üzere ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, büyüme hızındaki yavaşlamanın öngörülenden çok daha fazla olduğunu, verilerin "yumuşak iniş senaryosunun tutmadığını, hesapların hatalı yapıldığını ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Ekonomik büyümenin son 7 çeyrektir ivme kaybettiğini kaydeden Yorgancılar, ekonominin yeniden sağlıklı ve hızlı büyümeye başlamasını umduklarını belirterek,

"Frenin ayarı tutmamıştır, faiz ve kur politikaları başta olmak üzere ekonomi politikaları gözden geçirilmelidir. Bu yapılırken konjonktürel değil yapısal sorunları aşmaya yönelik politikaların devreye sokulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın faiz yanında zorunlu karşılık frenini de gevşetmesi gerektiği görüşünü bildiren Ender Yorgancılar, kredi artış limitlerinde

"toptancı yaklaşımı" yerine, artış oranının tüketici kredileri için yıllık yüzde 15 ile sınırlandırılırken yatırım ve işletme kredileri için artırılması gerektiğini vurguladı.

Yorgancılar, Türkiye'nin hem iç hem de dış talebin birlikte çektiği büyümeye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

-"AB'ye göre Türkiye'deki büyüme başarıdır"-

AB ülkelerine bakıldığında, 2012 yılı büyüme oranının başarı olarak değerlendirilebileceğini belirten Yorgancılar, şunları kaydetti:

"Yıllık yüzde 2,2 düzeyindeki büyüme, yavaşlayan küresel talebe rağmen ihracattan gelmesi nedeniyle olumlu bir gelişme ancak iç talebin binde 7 gerilemesi sağlıklı değildir. 2011 yılında iç talep, 2012 yılında dış talep ile büyüdük. Önemli ve sağlıklı olan büyümenin hem iç hem de dış talepten beslenmesidir. Günümüz küresel rekabet ortamı ve Türkiye ekonomisinin yapısal özellikleri, tek kanatlı bir büyümenin sürdürülebilir olmasını engellemektedir. Yeni, farklı ve yenilik bazlı bir sanayileşme ve büyüme stratejisine olan ihtiyaç ortadadır." - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin 2012 Büyüme Oranı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement