Vakıflar Haftası Açılış Töreni - Son Dakika
Politika

Vakıflar Haftası Açılış Töreni

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vakıfların mutlaka geliri olması gerketiğini belirterek, "Bir enerji firması, şirketi kurmak şeklinde bir teklif var. Bu konuda biz de her türlü desteği veririz, yardımcı oluruz" dedi.

11.05.2015 16:04

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  vakıfların mutlaka geliri olması gerketiğini belirterek, "Bir enerji firması, şirketi kurmak şeklinde bir teklif var. Bu konuda biz de her türlü desteği veririz, yardımcı oluruz" dedi.

Eroğlu, Vakıflar Haftası'nın başlaması dolayısıyla Meclis'te düzenlenen törende yaptığı konuşmada, vakıfların önemine dikkati çekerek, "Osmanlıya baktığımız zaman Osmanlı, daha önce de Selçuklular vakıf medeniyeti kurmuşlardır" diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün hükümetleri dönemlerinde sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da tarihi eserlerin birçoğunu ihya ettiğini ifade eden Eroğlu, "Bundan dolayı kendilerine müteşekkiriz. İnşallah bugünkü restorasyon, ihya faaliyetlerinin artarak devam etmesini gönülden diliyorum" dedi.

Kurulacak katılım bankasının da faydalı olacağını ümit ettiğini belirten Eroğlu, "Vakıfların mutlaka geliri olması lazım. Bir enerji firması, şirketi kurmak şeklinde bir teklif var. Bu konuda biz de her türlü desteği veririz, yardımcı oluruz" şeklinde konuştu.

İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde çok sayıda tarihi çeşmeyi ihya ettiklerini kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Benim şöyle bir rüyam vardı, belli yerlerde, belli semtlerde ortasında çocukların oynayacağı bir alan, bir tarafta aşevi, bir tarafta sağlık yeri, bir tarafta kütüphanesi bir tarafta ibadet yapılabilecek yerler. Vakıflar birtakım ihtiyaca binaen bazı bölgelerde böyle bir tesis kurarsa çok faydalı olur diye düşünüyorum."

-İki vakıf üniversitesi kurduk

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de vakıfların çalışmaları ve amacı hakkında bilgi vererek, Bezmialem ve Fatih Sultan Mehmet olmak üzere iki vakıf üniversitesi kurduklarını söyledi.

Bugüne kadar sadece gayrimenkul satarak kendine gelir elde eden ve kaynak yaratan teşkilatın ilk kez gayrimenkul alımı yoluna gittiğini ifade eden Ertem, "Ancak ne yazık ki Sayıştay'ın anlamsız gördüğüm bazı denetim bulguları sebebiyle, 'her ne kadar mevzuata uygun yapılmış olsa dahi', bu gayrimenkul alımına birazcık ara verdik, onun için yatırıma ağırlık verdik" dedi.

Yurtdışı restorasyonlara ilk defa bu dönemde başladıklarını, bunun ilk meyvesi olan Bosna İsa Bey Hamamı'nın da ayın 20'sinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir programla açılacağını bildirdi.

Yurtdışına ve başka dinlere mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara da gıda yardımını başlattıklarını ifade eden Ertem,  Vakıflar ve Kuveyt Türk bankaları dışında bir katılım bankasının kurulması çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Teşkilatın diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Ertem, şöyle devam etti:

"Bana göre cemaat vakıflarına mülk iadesinden daha önemli addettiğimiz bir başka ilki gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa 3 cemaat vakfına hükmi şahsiyetini tanıdık, tüzel kişiliğini tanıdık. Musevi, Ermeni ve Rum cemaatinden olmak üzere 3 vakfın hükmi şahsiyetini tanıdık. İlk defa bir vakıf evi faaliyete başlattık. Bu vakıf evini de Ankara'da ilk defa kurduk, inşallah İstanbul için niyetimiz var. Bunlar gelip kalacak yeri olmayan fakir fukara hastanede yakını olan, hastanede tedavi gören insanlarımızı orada misafir ediyoruz ve yakınlarının tedavisi sağlandıktan sonra memleketlerine gönderiyoruz."

Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü bir holding gibi gördüğünü belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü ticari bir mahiyette gelir elde edecek, elde ettiği gelirlerle de hayır amaçlarını gerçekleştirecek. Bunun üzerine kurulmuştur. Yapmamız gereken gelir etmek anlamında belki bir enerji şirketi. Önümüzde mevcut birçok gayrimenkulümüz var. Bu enerji şirketinin kurulumunu ilişkin inşallah gelecek dönemde gerçekleştiririz" dedi.

Ertem, Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettikleri mevcut yurtlarının üniversite öğrenci yurdu haline dönüştürülmesini arzuladıklarını söyledi.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tören öncesi restorasyon çalışması yapılan vakıf eserlerinin fotoğraflarının sergilendiği alanı gezdi.

Törende bazı vakıf eserlerinin restorasyonuna sponsor olan kişi ve kuruluşlara plaket verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Vakıflar Haftası Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement