Şanlıurfa Valisi, Ağlayan Suriyeli Kadına Sarıldı - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa Valisi, Ağlayan Suriyeli Kadına Sarıldı

Şanlıurfa Valisi, Ağlayan Suriyeli Kadına Sarıldı

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, köylere sığınan Suriyeli aileleri ziyaret etti.

26.09.2014 21:32  Güncelleme: 22:22

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, köylere sığınan Suriyeli aileleri ziyaret etti. Küçük, ağlayan Suriyeli bir kadına sarılarak teskin etti.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki sınır köyü olan Yönlü'yü ziyaret etti. Köy konağını dolaşan Vali Küçük, buradaki Suriyeli ailelerle sohbet etti. İhtiyaçlarını soran Vali Küçük, Suriyelilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Vali Küçük, devlete sık sık dua ve teşekkür eden Suriyeliler arasında ağlayan yaşlı bir kadın gördü. 62 yaşındaki Zeliha Bozan'ın yanına giden Vali Küçük, sarılarak teskin etti. Tercüman aracılığıyla neden ağladığı sorulan Bozan, bu yaşında ülkesini terk etmek zorunda kaldığı söyledi. Kalp hastası olduğunu söyleyen Bozan, ülkesindeki iç savaş nedeniyle doktora gidemediğini kaydetti. Bunun üzerine Vali Küçük, yanında bulunan doktora talimat vererek ilgilenilmesini istedi. Köye gönderilen 112 sağlık ekibi tarafından alınan Bozan, hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Vali Küçük, ziyaretinde 1.5 yaşındaki Yasemin Muhammet'i de kucağına alarak sevdi. Şanlıurfaspor Kulübü Başkanı Feti Şimşek'i de telefonla arayarak köyünde misafir olduğunu belirten Vali Küçük, Şimşek'e Suriyelilere yaptığı yardım ve destekler için de teşekkür etti. Ziyaret bitişinde gazetecilere açıklama yapan Vali Küçük, Yönlü Köyü'nde 350-400 Suriyelinin misafir edildiğini kaydetti. Bölge halkına teşekkür eden Vali Küçük, "Komşumuzdan büyük bir akın var. Bizim topraklarımızın en büyük özelliği düşene, zorda olana her zaman sahip, çıkmak, Devlet olarak biz sınırdaydık, her yerdeydik. Ama görüyorsunuz ki, bu gelen insanları, Suruçlular da Şanlıurfalılar da bağrına bastı bu gelen insanları. Burası küçük bir köy. Yaklaşık, 350-400 Suriyeli var. Ufak tefek ihtiyaçları var ama hepsi rahat. Can güvenlikleri, asgari ihtiyaçları giderilmiş durumda. Gelen nüfusun çoğunu akrabaları, köylüler sahip çıktı. İnsanımız, gerçekten çok asil yürekli bir insan. Hiçbir şeyi esirgemeden, yediklerini, içtiklerini paylaşarak, onlarla beraber yaşıyorlar. Suriye'den gelen misafirlerimizde de o mutluluğu, hoşnudu gördüm" dedi.

Suriye'den göç eden sayısının 145 bin-150 bin sayılarına ulaştığını belirten Vali Küçük, 2-3 gündür göç eden sayısının günlük bin-bin 500 kişi ye düştüğünü ifade etti.

KÖYLERDEKİ MÜLTECİ SAYISI HESAPLANIYOR

Vali Küçük, köylerde barınan Suriyelilerin sayısının belirlenebilmesi için bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Henüz köyde kalan sayısını bilemediklerini anlatan Küçük, şöyle devam etti:

"Önemli bir nüfus kitlesi köylerimizde kalıyor. Onu biliyoruz. Gelenler ile buradakilerin akrabalık, dostluk ve komşuluk ilişkisi var. Kayıtları da yapılıyor. Aynı zamanda ihtiyaçlar belirleniyor, o kadar da yardım yapılıyor."

Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ve ilgili kurumların bu göç dalgasında ciddi sınavdan geçtiğini vurgulayan Vali Küçük, bu sınavdan alınlarının akıyla çıktıklarını kaydetti. AFAD'ın kurduğu 8-10 bin kişilik toplanma merkezinin hızla dolduğunu kaydeden Küçük, "Bölge halkı da kapılarını açtı. Bu durum da bize büyük bir destek veriyor. Büyük bir sınav veriyoruz. Sivil toplum örgütleri başarılı bir sınavdan geçti. Daha öncede benzer sınavlar verdik. Son seferde de yüzümüzün akıyla çıktık. Şengal gibi birçok ülkede göçler oldu. Binlerce insan öldü, yaralandı, kayboldu. 150 bin kişi geçti, hiçbir ölü yok, ağır yaralı yok. Birkaç yaralı oldu. O da mayına basması nedeniyle, onlarda tedavi ediliyor. Süratle de 3-4 gün gibi kısa sürede insanlar aç ve açık bırakılmadı. Bu devletimizin gücü milletimizin asaletidir. Yüreğinin zenginliğidir" diye konuştu.

"EL UZATAN ÜLKE OLMADI"

Vali Küçük, göçmenlere sahip çıkılmasının milli gelirle alakası olmadığını ifade etti. Milli geliri yüksek ülkelerden bu güne kadar yardım eden olmadığından da sitem eden Küçük, "Bu göç dalgasına sahip çıkılmasının milli gelirle alakası yok. Milli gelir ile asla karşılanamaz. Milli geliri çok yüksek olan ülkeler var. Bunun yüzde biri kadar olan bir göç dalgasını bile asla karşılayamazlar. Şuana kadar da böyle bir el uzatmaları da zaten olmadı" dedi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfa Valisi, Ağlayan Suriyeli Kadına Sarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement