Antik Kente Sponsor Aranıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik Kente Sponsor Aranıyor

Antik Kente Sponsor Aranıyor

Demir Çağ uygarlıkları içerisinde kurulmuş kentlerden biri olan Pedasa Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının hızlandırılması için destek bekleniyor.

04.09.2014 11:49  Güncelleme: 15:34

Bodrum ilçesine bağlı Konacık beldesinde yapılan kazı çalışmalarında, Pedasa Antik Kenti günyüzüne çıkarılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Muğla Üniversitesi adına 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları, Athena kutsal alanı, mezarlık alanı, karakol binası, platform mezarları ve akropoliste sürüyor.

Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Diler, Pedasa Antik Kenti'nin Demirçağ uygarlıkları içerisinde kurulmuş kentlerden biri olduğunu söyledi.

Pedasa kentinin de içinde bulunduğu Karia Bölgesi'nin Anadolu'nun doğu ve batı kültürlerinin buluştuğu güneybatı köşesindeki antik yerleşimler bakımından en zengin bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Diler, "Antik belgelerde Troya savaşı sırasında ve sonrasında adlarından söz ettiren Lelegler, Karya Bölgesi'nde, bugünkü Bodrum Yarımadası'nda sekiz kent kurmuştur. Kurulan bu şehirlerin en önemlilerinden biri de Pedasa'dır" dedi.

Yerleşim merkezindeki surla çevrili akropol ile onun nekropol (mezarlık) alanları, tarım terasları ve çiftlik evleri ile Pedasa'nın bir Leleg kenti olduğunu belirten Diler, "Belgelerde adından sıkça söz edilen ve bu nedenle iyi tanınan Pedasa antik kentinde yürütülen yüzey çalışmalarının ardından sistemli arkeolojik kazılar 2007 yılından itibaren başlatılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Üniversitesi adına yürütülen kazı çalışmalarına destek bekliyoruz" diye konuştu.

Pedasa kazılarının 8'inci yılına başlandığını dile getiren Diler, antik kent için hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi için iş adamlarının desteğini beklediklerini kaydetti.

Arkeolog Nuray Pehlivan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2007'den bu yana Pedasa'ya destek verdiğini ifade etti.

Pedasa'nın ayağa kaldırılması için daha çok desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirten Pehlivan, "Bakanlığa ek olarak buraya sponsorların destek vermesi gerekiyor. Buradaki kazıların çok daha hızlı ve etkili yapılabilmesi için desteğe ihtiyaç var. Kazılar bölge turizmine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik Kente Sponsor Aranıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement