Çizgi sinema Ayas'ın müzikleri Kıraç'tan - Son Dakika
Kültür Sanat

Çizgi sinema Ayas'ın müzikleri Kıraç'tan

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - "Karanlığı aydınlatan ay ışığı" anlamına gelen ve 6 yaşındaki Ayas ile arkadaşlarının maceralarının anlatıldığı çizgi film "Ayas"ın müziklerini ünlü sanat...

02.11.2013 14:28

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - "Karanlığı aydınlatan ay ışığı" anlamına gelen ve 6 yaşındaki Ayas ile arkadaşlarının maceralarının anlatıldığı çizgi film "Ayas"ın müziklerini ünlü sanatçı Kıraç ve müzisyen Nevzat Yılmaz yaptı.

Eskişehir'de 70 kişilik ekibin 3 yıllık emeğiyle hazırlanan Ayas, 22 Kasım'da beyaz perdeyle buluşacak.

"Pepee"yi çizgi film dünyasına kazandıran Düşyeri ile Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) iş birliğiyle ortaya çıkan Ayas'ın fikir sahibi ve senaristi Ayşe Şule Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayas'ın Eskişehir'de 70 kişilik ekibin 3 yıllık emeğiyle ortaya çıktığını belirterek, film hakkında teknik detayları anlattı.

Ayas'ı yaparken müzikleri konusuna özel önem verdiklerini dile getiren Bilgiç, "Çizgi filmde ve çocukların hayatında müziğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Onun için tüm projelerimizde olduğu gibi Ayas'ta da müziğe ayrıca önem verdik. İki değerli müzisyen Kıraç ve Nevzat Yılmaz'la çalıştık. Aynı zamanda ikisi de birer baba, hem babalıkları hem de müzisyen kimlikleri bir araya gelince gerçekten çok güzel şarkılarla, müziklerle Ayas'ın can damarları oldu" diye konuştu.

Ayas'ın beyaz perdeyle buluşmasıyla birlikte, filmin albümününde çıkacağını açıklayan Bilgiç, içerisinde çocukların ve yetişkinlerin severek dinleyeceği 6 şarkının yer alacağını kaydetti.

Bilgiç, "Ayas'ın seslendirmesini diğer çizgi sinemalarda olduğu gibi ünlü isimlere yaptırmadık. Ayas'ı kendi yaş grubunda bir çocuğa konuşturduk, diğer karakterleri de öyle. Aramızda çok ünlü dublajcılar yok ama bütün karakterleri orijinal yaş grubundaki çocukların konuşuyor olması da çok büyük avantaj" dedi.

- Her saniyesi için 24 kare çizim

Yönetmen Hüseyin Emre Konyalı da Ayas'ın çizim aşamalarını anlatarak, filmde 30-35 karakter bulunduğunu ve filmin her saniyesi için 24 kare çizim yaptıklarını söyledi.

Filmin İstanbul'da geçtiğini açıklayan Konyalı, "Ayas tasarlanırken 100'e yakın eskiz çalışması yapıldı. 4 karakter tasarım sanatçısı tarafından Ayas tasarlandıktan sonra 7-8 kişi de üzerine bir şeyler ekledi. Sadece Ayas karakterinin tasarlanması 8 ay sürdü. Üstelik biz bu işe sıfırdan başladık. Sektörün olmaması dezavantajlardan biriydi. Sonunda çılgın Türkler olarak, çok çılgınca bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Umarım insanlar sever" diye konuştu.

Diğer yönetmen Mustafa Tuğrul Tiryaki ise 70 kişilik bir ekiple Ayas'ı ortaya çıkarmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Ayas'ta biz ilk defa tri digital olarak adlandırılan, iki boyut ve üç boyutu birleştiren bir teknik kullandık" ifadelerini kullandı.

Tiryaki, yoğun çalışma sürecinin sonunda içlerine sinen bir çizfi film yaptıklarını sözlerine ekledi.

Çizgi sinema Ayas\'ın müzikleri Kıraç\'tan
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çizgi sinema Ayas'ın müzikleri Kıraç'tan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement