Marangoz Atölyelerinin "Hanım Ustaları" - Son Dakika
Kültür Sanat

Marangoz Atölyelerinin "Hanım Ustaları"

Marangoz Atölyelerinin "Hanım Ustaları"

İznik'te marangoz atölyelerinde çalışan kadınlar, ellerindeki çekiçlerle meyve ve sebze kasası üreterek aile bütçelerine katkı sağlıyor İşçi Cengiz: "Bu işin aşamaları kolay değil. Öğrenmesi de zaman alan alıyor" ''Bir günde tek başıma 125 kasa çakabiliyorum''

28.12.2013 12:23

VOLKAN BAYRAKTAR - İznik ilçesinde atölyelerde çalışan kadınlar meyve ve sebze kasası üreterek aile bütçesine katkı sağlıyor.

İlçenin, hızar atölyelerinin çoğunlukta olduğu Mahmut Çelebi Mahallesi'nde kasa imalatında çalışan kadınlar önce kütükleri tahta haline getiriyor. Kadınlar daha sonra bu tahtaları çekiç kullanarak meyve ve sebze kasalarına dönüştürüyor.

Marangozlarıyla bilinen mahallede çekiç sesleri takip edildiğinde, atölyelerde talaşların arasında yevmiyesini çıkarmaya çalışan kadınlara ulaşılıyor. Tahtalara çakılmaya hazır çivileri dudaklarının arasında tutan kadınlar, senelerin verdiği tecrübeyle hızlı bir şekilde kasa imal ediyor.

Bir atölyede çalışan Yasemin Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 23 yıl önce evlendiğini ve iki çocuk annesi olduğunu söyledi.

Eşine destek olmak için 22 senedir bu işi yaptığını belirten Cengiz, çocuklarının okuyup iyi bir meslek sahibi olması amacıyla uğraş verdiğini anlattı.

Hayat şartlarının zor olduğunu dile getiren Cengiz, "Çocuklarımın biri üniversitede okuyor. Diğeri ise lise 3'üncü sınıf öğrencisi. Sadece eşimin çalışması yetmiyor. Onlara iyi bir gelecek sağlayabilmemiz için benim de çalışmam gerekiyor" dedi.

Günde 200 kasa çakan işçi, 70 lira kazanıyor

Marangozluğun, kadınlar için zor bir meslek olduğunu vurgulayan Cengiz, İznik'te kasa imalatı işinde kadınların çalıştığı bilgisini verdi.

Cengiz, kasa üretiminin genellikle ailece yapılan bir uğraş olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu işin aşamaları kolay değil. Öğrenmesi de zaman alan alıyor. Adet hesabıyla çalışıyoruz. Ne kadar çok sandık çakarsak yevmiyemiz de o kadar fazla oluyor. Sebze ve meyve taşımada kullanılan kasaları, Ankara, Eskişehir, Antalya gibi illerdeki hallere gönderiyoruz. İşlerimizin yoğun olduğu zaman günde 450-500 sandık çakıyoruz. Bir günde tek başıma 125 kasa çakabiliyorum ama bir günde 200 kasa çakabilen işçiler de var. Bu işçinin de günlük yevmiyesi 70 lira civarında oluyor. Normal bir işçinin de yevmiyesi 50 liranın altına düşmüyor." - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Marangoz Atölyelerinin 'Hanım Ustaları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement