AKP -CHP 3'üncü İnönü Savaşı - Son Dakika
Politika

AKP -CHP 3'üncü İnönü Savaşı

AKP -CHP 3\'üncü İnönü Savaşı

CHP'liler, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Tamer Korkmaz'ın Yazısında Yazdığı 'İsmet İnönü Millet Düşmanı' İfadesini Önceki Akşam Meclis Görüşmesine Taşıyınca Olay Çıktı.

12.06.2008 06:01

CHP’liler, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Tamer Korkmaz’ın yazısında yazdığı ’ İsmet İnönü millet düşmanı’ ifadesini önceki akşam Meclis görüşmesine taşıyınca olay çıktı.

AKP’li Lütfi Çırakoğlu, bunun doğru olduğunu söyleyince salon karıştı. Oturuma ara veren Başkanvekili Güldal Mumcu da Çırakoğlu’nu kınadı. Bunun üzerine AKP’liler Mumcu’yu bir daha seçtirmeme kararı aldılar.

TRT’de ’Ezberbozan’ programını yapan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Tamer Korkmaz’ın İsmet İnönü için "Millet düşmanı" ifadesini kullanması Meclis’i karıştırdı. TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam TRT Yasası’nın görüşmelerinde, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Korkmaz’ın köşe yazısındaki sözlerinden bahsedince, AKP Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, "Doğru" diye bağırdı. Bunun üzerine İnce, "İnönü bu millete düşman mıydı da ’doğru’ diyorsun, düşman mıydı?" deyince, Çırakoğlu, "Millet karar verir" cevabını verdi. İnce, "Bu ülkenin Meclis’inde İnönü için ’bu millete düşman’ diyebiliyorsun, sana yazıklar olsun" deyince, Çırakoğlu da, "Sana yazıklar olsun" dedi.

AKP’li özür dilemedi

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Bu parlamentonun kuruluşunda emeği olan İnönü’ye ilişkin "Türk milletinin düşmanı’ lafına ’doğru’ diyen bir parlamenterin olmasını şaşkınlıkla izledim. Bu parlamenteri kınıyorum. Bu parlamentodaki herkesin bu saygısızlığı kınaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra herkes haddini bilsin, dediğini bilsin ve konuşurken, laf atarken ne söylediğini, kime söylediğini, nasıl söylediğini kontrol etsin diyorum" dedi ve Çırakoğlu’nun özür dilemesini istedi.

Kınadı hedef oldu

Çırakoğlu özür dilemezken, Genel Kurul salonu da karıştı. AKP ve CHP’liler birbirlerinin üzerine yürürken, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun "Gel buraya" diye bağırması üzerine AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, "Ne artistlik yapıyorsun orada" dedi. CHP’li Başkanvekili Güldal Mumcu ise olayların yatışmaması üzerine oturuma ara verdi. Mumcu, oturumu yeniden açtığında ise İnönü ile ilgili sözlerinden ötürü Çırakoğlu’nu kınadığını belirterek, "İnönü, bu ülkenin Kurtuluş Savaşı’nın en önemli komutanlarından birisidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin de 2’nci Cumhurbaşkanı’dır ve çok partili rejimi Türk demokrasi hayatına kazandıran bir isimdir" dedi.

Mumcu’yu seçtirmeyiz

Mumcu, Çırakoğlu’nu kınaması ve daha sonra Genel Kurul’da yeniden tansiyon yükselince oturuma ara verirken kullandığı, "Oturuma ara veriyorum 15 dakika, oturmayı öğrenene kadar, iyi günler" sözleriyle AKP’lilerin şimşeklerini üzerine çekti. Mumcu’yu, Meclis’i "taraflı" yönetmekle suçlayarak, CHP yönetimine şikáyet eden AKP, seçime gidilmemesi halinde önümüzdeki dönem önemli bir Meclis geleneğini yıkarak, Mumcu’yu yeniden Başkanvekili seçtirmeme kararı aldı. Bir AKP yöneticisi, "Önümüzdeki dönem kendisini partisi seçse bile biz Genel Kurul’da ret oyu verip seçtirmeyeceğiz" dedi.

Türban kararına savunma da gerdi

ANAYASA Mahkemesi’nin türban düzenlemesi için verdiği iptal kararı da Meclis’te tansiyonu yükseltti. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli’nin, Meclis Genel Kurulu’nda kararı savunan konuşması, AKP’lileri ayağa kaldırdı. AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, İçli’nin üzerine yürümek istedi. Bazı AKP’liler İçli’ye tepki gösterirken, bazı AKP’liler de Özçelik’i durdurmaya çalıştı. CHP ve DSP’liler de olayların büyümemesi için müdahil olunca, CHP’li Başkanvekili Güldal Mumcu oturuma ara verdi. Meclis, 15 dakikalık aranın ardından yeniden toplandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika AKP -CHP 3'üncü İnönü Savaşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement