A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu - Son Dakika
Spor

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu, "Türk futbolunda yeni bir nesil yaratmak üzereyiz.

12.11.2017 15:40

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu, "Türk futbolunda yeni bir nesil yaratmak üzereyiz. Bu neslin bir yere gelebilmesi için zamana ve sabra ihtiyaç var.

Arnavutluk ile yarın oynanacak özel maç öncesi Belek Turizm Merkezi'ndeki Calista Resort Otel'de milli oyuncu Okay Yokuşlu ile basın toplantısı düzenleyen Lucescu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rumen teknik adam, kendisiyle ilgili özeleştiri yapıp yapmadığı yönündeki soru üzerine, özeleştiri yapmanın çok kolay olmadığını söyledi. Milli takımın başında ilk maçını Ukrayna'ya karşı çıktığını ve 3 günlük kısa sürede hazırlanmak zorunda kaldığını ifade eden Lucescu, "Bu yüzden daha tecrübeli oyuncuları çağırdım ki birbirleri ile çok daha alışkanlıkları olan bir takımdı. Gençleri de 15-20 dakika oynatıp, kendi kulüplerinde oynamasalar bile, entegrasyonu kolay atlatabilecelerini düşündüm. Kolay olmadı. Milli takımda oynayan, kendi kulübünde oynamayan futbolcuyu bir yere çekip sonra aynı seviyeye getirmek kolay değil." diye konuştu.

Lucescu, şimdi önlerinde iki maç olduğunu, bu iki maçın da milli takıma katkısının olacağını düşündüğü ifade etti. Rumen teknik adam, milli takım kadrosuna aldığı oyuncuların çok büyük kulüplerden olmadığını ancak kulüplerinde sürekli oynayan futbolcular olduğunu dile getirdi. Lucescu, ancak bu oyuncularla çok zaman geçiremediğini, yine de onlara ne yapmak istediğini, felsefesini aktarmaya çalıştığını anlatarak, hazırlık maçlarında sonucun önemli olduğunu ama öncelik olmadığını belirtti.

Lucescu, "Daha önce milli takımda olan tecrübeli futbolcuların hiçbirini bırakmış değilim. Sakatlıktan dolayı gelmediler. Tekrar ihtiyaç olduğunda resmi maçlarda da onlardan faydalanacağım." ifadesini kullandı.

Tolgay Arslan, Gökhan Gönül gibi futbolcuları da milli takımda görmek istediğini ancak sakat olduklarını dile getiren Lucescu, Romanya karşısında 3 oyuncunun milli takımda ilk defa oynadığını söyledi. Lucescu, Atilla Turan, Kenan Karaman ve Barış Yardımcı'nın oyunlarından memnun olduğunu ve futbolcuların gelişimlerini takip edeceklerini söyledi.

Ayak bileğinden sakatlığı bulunan Emre Mor'un durumu için "Çok yazık" ifadesini kullanan Lucescu, Mor'un iyileşerek kendi takımnda ilk 11'de oynaması için çok çalışması gerektiğini belirtti.

Milli takım teknik direktörü Lucescu, şunları kaydetti:

"Çok iyi bir genç ekip oluşturduk. 4 tane 20 yaşında oyuncumuz var. 22-25 yaş oyuncularla iyi bir grup elde ettik. Bunlarla çalışırken kendi inançlarını ortaya koyup sonuç alabilecek grup yarattık. Milli takım formasını renklerini taşıma imkanı verdik. Artık bundan sonrası onlara bağlı, onların çalışmalarına bağlı. Bundan sonraki çalışma mart ayında. Bundan sonra kendi kulüplerinde yapacakları çalışma bu formayı ne kadar hak ettiklerini ve ne kadar ileri götüreceklerini gösterecek. Bu yüzden takım antrenörlerinden rica ediyorum. Mümkünse bu gençlere daha fazla önem verebilmeleri milli takım için iyi olacak. Onların oynaması hem gelecekleri hem de Türk Milli Takımının geleceği için önemli.

Türk futbolunda yeni bir nesil yaratmak üzereyiz. Yeni bir neslin başlangıcı da diyebiliriz. Bu neslin bir yere gelebilmesi için zamana ve sabra ihtiyaç var. Mucize yoktur, sadece kendini sahaya verecek, futbola adayacak ve bu işten zevk alacak oynayan bir grup olması lazım. Bir de çalışmayla olur. Bu konuda onlara güveniyorum. Olgunlaşma döneminin hızlanması için oyuncularla görüşüyorum, anlatıyorum. Onlar için de kolay değil. 22-23 yaşındaki genç çocuktan, 30 yaşındaki futbolcu davranışı ve olgunluğunu bekliyoruz."

"Güven aşılayarak iyi bir yere getireceğiz"

Lucescu, milli takımın Ukrayna ve Romanya maçlarında hücuma çıkarken kaptırılan toplardan gol yediklerini dile getirerek, bunun sahadaki oyun felsefelerini kuramamalarından kaynakladığını, yavaş yavaş düzelteceklerini belirtti.

Arnavutluk karşısında Emre Akbaba ve Deniz Türüç'e şans vereceğini, aktaran Lucescu, "Kendi ekiplerinde önemli olan, kişiliği olan oyuncuların artık milli takımda da bunu göstermesini bekliyorum. Gençler arasında güzel bir rekabet var. Eskiden gençler kendilerinden tecrübeli olanlara büyük saygı duyuyorlardı. Artık içlerindeki rekabeti kızıştırıp, rekabetle formasını alıp bırakmayan bir ekip istiyorum. Tek gerçek var saha. Sahada olmak o formayı taşımak için iyi mücadele yapmaları lazım. Rekabeti, pozitif anlamda söylüyorum." dedi.

Eski milli coşkunun nasıl tekrar sağlanacağı yönündeki soru üzerine Lucescu, "Bu konuda ruhsuz bir görüntü çizdik ama onlara verdiğimiz güveni onlarda yerine getirecekler. Çünkü başka şekilde olmaz. Oynayarak, oynatarak onların milli takım için önemli bireyler olduğuna ikna ederek, anlatarak yapacağız. Hepimizin bu ekip ruhunun tekrar ortaya çıkarılması için gayret etmesi gerekiyor. Bu konuda Galatasaray ve Beşiktaş'ta bayağı başarılı oldum. Galatasaray'da 8 oyuncum milli takımda oynuyordu. Bu tip bir ruh istiyorum. Bunu tekrardan inşa etmek lazım. Buna uymayan olursa yeni oyuncular gelecektir. Onların hem bilgi hem de becerilerini uluslararası alana çekeceğiz. Ondan sonra yeniden güven aşılayarak, iyi bir yere getireceğiz." dedi.

Türk oyuncular yurt dışına çıkmalı

Lucescu, milli takımdaki yeni oluşumun ne kadar süreceği, TFF'den ve kulüplerden istediği destekle ilgili soru üzerine, milli takımda çok az zaman olduğunu, antrenman yapamadıklarının altını çizerek, eskiden olduğu gibi oyuncuları milli takıma uzun süre için alamadıklarını söyledi.

Oyuncuları kendi kulüplerinde gösterdikleri randımana göre aldığının vurgulayan Lucescu, "Bu iş oyuncudan başlar. Oyuncu kendisi başlayacak. Kendi kulübünde bir yere gelmek için çabalayacak ve antrenörlerin biraz daha oynatması gerekiyor. Ellerindeki takıma ne yapmaları gerektiğini ben söyleyemem. Ama özel bir ilgi demesem bile milli takım oyuncusu olduğu için şans verilmesi konusu önemli. " dedi.

Romen teknik adam yarın oynayacakları Arnavutluk ekibinin 9 oyuncusunun İtalya'da oynadığını ifade ederek, Türk oyuncuların da belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra yurt dışına çıkması, ve takımlarında sürekli oynaması gerektiğini savundu.

İkinci tercih Türkiye

Romanya karşısında Ozan Tufan'ın defansın sağında oynattığının hatırlatılması üzerine Lucescu, elinde başka oyuncu olmadığını söyledi. Lucescu, Barış ve Kaan'ın sakat olduğunu, bu yüzden seçme hakkının olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gençlerbirliğinin hücuma katılan sağ ve sol beki Uğur ve Ahmet'i son oynadıkları maçta gördüm. Büyük kulüplerde yok. Oynayanlar sakat. Sabri'yi 'Olurmu acaba' diye denedim. O da olmadı. Belirli süreçten sonra antrenmanlarda falan gördüm. Ama uzun bir süreçte milli takıma gelmediği için bazen yapıldığı zaman çözüm üretmeden soru soruyorsunuz. Buna kızıyorum. Burada 23 oyuncumuz. var. Hollanda da veya Türkiye'de milli takım seviyesine çıkan oyuncu ise dikkat çekmeye çalışıyor. Bu oyuncular daha iyi takımda oynayabilir. Almanya'da çok oyuncu seyrettim neredeyse bir ay kaldım. Genç, tecrübeli, yetenekli oyuncuların büyük çoğunluğu Almanya'yı birinci takımı olarak görüyorlar. Türkiye ise ikinci tercih. Tarkan Avusturya'da oynuyor. Avusturya milli takımından teklif bekliyor 'Olmazsa gelirim.' diyor. Ama benim elimde büyük umutlar vaat eden umut bağladığım genç bir ekip var. Onları eğiteceğim yardım edeceğim ve iyi bir ekip olacak. Geleceği iyi bir ekip yapacağıma inanıyorum. Bu sadece benim sorumluluğumda olmuyor. Bu sorumluluk futbolla ilgili çalışan herkesin sorumluluğunda. Tabi ki öncelikle sorumluluk benim. "

Lucescu, milli futbolcuların durumlarıyla ilgili Aykut Kocaman, Şenol Güneş, Igor Tudor gibi teknik direktörlerle görüştüğünü vurgulayarak, "Bende Türk futbolunun geleceğiyle ilgili çalışıyorum ve boş durmuyorum. Sadece maçtan maça gelip kamptan kampa gelen sonra evine giden bir değilim. Yarın için iyi bir maç çıkacağımızı umut ediyorum. " diye konuştu.

Milli futbolcu Okay Yokuşlu da milli takımda çok iyi bir jenerasyon olduklarını ve genç milli takımlarda da oynadığı arkadaşlarının takımda yer aldığını söyledi. Nitelikli ve yetenekli oyunculardan kurulu bur takım olduklarını vurgulayan Yokuşlu, "Yenileme döneminde sabır ve zamana ihtiyaç var. Çünkü birbirimizle oynama alışkanlığımız, hocamızın kafasındaki oyun felsefesini sahaya yansıtma, kazanmayla oluşan öz güven hemen olmuyor. Takım içerisindeki uyumumuz gayet iyi. Hocamızın kafasındakini sahaya yansıttığımızda kazanma öz güvenini yakaladığımızda başarılı olacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu
Kaynak: AA

Son Dakika Spor A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement