1-7 Nisan Kanser Haftası - Son Dakika
Yerel

1-7 Nisan Kanser Haftası

1-7 Nisan Kanser Haftası

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Türkiye’de her 10 kanser vakasından birinin 'çocukluk çağı kanseri olduğunu söyledi.

03.04.2014 11:49

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Türkiye'de her 10 kanser vakasından birinin 'çocukluk çağı kanseri olduğunu söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yayınlayan Dr. Bilal Acar, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığının Türkiye'de nedeni bilinen ölümler arasında ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Acar, "Kanser vakaları arasında ilk sıraları akciğer, meme, mesane, deri, mide ve kolon-rektum kanser çeşitleri yer almaktadır. Sigara; akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmaktadır. Sigaraya karşı savaşmanın kanser vakalarının yüzde 40'ını yok edeceğine inanıyoruz. Sigaranın öldürücü etkileri sonucunda dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 110 bin kişi hayatını kaybediyor. Kanser olgularının yüzde 80'ni çevresel etkenlere bağlı olan etkenlerdir. Kanser hastalığı ile mücadelede sağlıklı beslenme, güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi önemli bir yer tutmaktadır" dedi.

Sigara kullanımına dikkat çeken Dr. Acar, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi'nce yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de her 10 kanser vakasından birinin 'çocukluk çağı kanseri' olduğunu belirterek, çocukluk çağı kanserlerinin azaltılması için aileleri kanserle mücadelede duyarlı olmaya çağırdı. Acar, "Çocukluk çağı kanserlerinin azaltılması için öncelikle tütün ve tütün mamullerinden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin kullanılması ya da pasif içicilik halinde çocukluk çağı kanserlerinin görülme riskinin 3 kat daha arttığı görülmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinden korunmak için özellikle hamilelik ve emzirme döneminde sigaralı ortamlarda bulunulmamaya dikkat etmek, gebelik döneminde ağır kozmetikler, saç boyaları ve diğer tüm kimyasal maddelerden uzak durulması gerekir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6 aydan sonra ek gıda olarak doğal olmayan gıdaların tükettirilmemesi, boyalı ve katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durulması ve aşıların bağışıklama takvimine uygun olarak yaptırılması gerekmektedir. Hamile, bebek ve çocukların televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından en az 2,5 metre uzakta durmaları, özellikle hamilelerin cep telefonu taşımamaları, hamilelerin, bebek ve çocukların gereksiz yere röntgen filmi çektirmemeleri, ayaküstü tüketilen besinleri, gazlı içecekleri, yüksek ateş ve yağda pişirilmiş gıdaları tüketmemeleri kanserden korunmanın en önemli tedbirlerden bazılardır" şeklinde konuştu. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 1-7 Nisan Kanser Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement