Adana'da 'Hac Mektebi' Başladı - Son Dakika
Yerel

Adana'da 'Hac Mektebi' Başladı

Adana\'da \'Hac Mektebi\' Başladı

Adana'da kutsal topraklara giderek, ibadetlerini yerine getirecek olan hacı adayları için İl Müftülüğü'nce 'Hac Mektebi' açıldı.

06.09.2012 15:28

Adana'da kutsal topraklara giderek, ibadetlerini yerine getirecek olan hacı adayları için İl Müftülüğü'nce 'Hac Mektebi' açıldı. Yoğun ilgi gösterilen 'Hac Mektebi'nde hacı adaylarına, bilinçli bir şekilde ibadetlerini nasıl ve ne şekilde yapabilecekleri anlatılıyor.

2012 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı veya acente organizasyonlarından birine kesin kayıt yaptıran hacı adayları, ibadetlerini bilinçli bir şekilde yerine getirebilmeleri için gerekli olan eğitimi, İl Müftülüğü'nce açılan; 'Hac Mektebi'ne başladı. Hacı adayları Türkiye'den ayrılana kadar Kur'an-ı Kerim okumasını bilmeyenler Kur'an öğreneceği, ayrıca hac eğitimi alacağı kaydedildi. Hac eğitim seminerleri, Sabancı Merkez Camii'nde başlarken, söz konu eğitim etkinliklerini de 11 Eylül Salı gününe kadar devam edeceği belirtildi.

Seminerde; İl Müftüsü Arif Gökce ile birlikte İl Müftü Yardımcıları Mustafa Turan ve Saliha Bilgiç, vaizler Ayşe Gültekin, Hatice Çerci, Ahmet Arıkan, Halit Yenen'in yanı sıra Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nden de Dr. Seval Urun görev alıyor. Seminerde hacı adaylarına hac ile ilgili idari konular, beşeri münasebetler konularında uzman ve tecrübeli görevliler tarafından teknolojinin imkanlarından da yararlanılarak bilgisayar destekli bilgiler verilip tatbikatlar yapacağı belirtildi.

"HAC HAZIRLIĞI AHİRET HAZIRLIĞINI HATIRLATMALI"

Seminerin ilk gün etkinliğinde konuşan İl Müftü Yardımcısı Mustafa Turan, 'Hac Mektebi'nin bir okul gibi algılanması gerektiğini, burada da hacı adaylarının eğiteceğini vurguladı. Turan, "Farklılıkları ortadan kaldırıp bütünleşmeyi ve ibadetlerimizi şuurlu bir şekilde yapmayı hedeflemeliyiz. İhramla şan ve şöhreti terk etmeliyiz. Kabe'yi ziyaret Allah'ı ziyarettir. Ravza'yı ziyaret Peygamber Efendimizi ziyarettir. Hac hazırlığı, ahiret hazırlığını hatırlatmalı, ihramla kefeni hatırlamalısınız. Telbiye ile mahşer yerine sevkiyatı, 'Harem Bölgesi'ne girdiğinizde Allahın azabından emin olmayı, Kabe'nin karşısında Allah'ın huzurunda olduğunuzu, tavaf esnasında Allah'ın iradesine teslim olmayı, ahiret için çalışmayı, Sa'y da ise cüzi iradenizi ortaya koyup çoluk çocuğunuzun rızkını temin etmek için taştan su çıkarırcasına dünyanız için çalışmayı, Hacer'ül Esved'i öperken veya selamlarken tövbe ile Allah'a biatinizi yenilemeyi tefekkür edeceksiniz" dedi.

"UNUTULMAMALIDIR Kİ HAC BİR CİHATTIR"

Turan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Arafat mahşerdeki toplantıyı, vakfe, günahlardan arınmayı, şeytan, taşlarken Firavun, Karun, Belam'ın sıfatlarını yani despot zihniyetleri maddeci düşünceleri ve batıl, sapık ideolojileri taşlayacaksınız. Nefsinizin yetmiş hilesine yetmiş taş atacaksınız. Hıristiyanlığın teslis akidesini reddedip, tevhidi haykıracaksınız.

Kurban kesilirken dünyevi meyillerimizi aradan çıkaracağız. İsmail (A.S.) Cenab-ı hak ile İbrahim (A.S.) arasında perde olmuştu. Cenab-ı hak da onu aradan çıkaracaksın kurban edeceksin dedi. Peki, bizim İsmail'imiz kim? Paramız mı, şöhretimiz mi, mülkümüz mü, makamımız mı? Ben bilemem ama sen kendini bilirsin. Seni Allah'tan meşgul eden şeyi kalben terk edeceksin. Tıraş her türlü temizliği sembolize eder. Bayram, zafer ve kurtuluştur. Bu tefekkür atmosferi içerisinde Ümmeti Muhammed'in tarih gösterisi, birlik gösterisindeki yerinizi alacaksınız. Unutmayın hac cihattır. Allah Haccınızı mebrur eylesin." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adana'da 'Hac Mektebi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement