Başkan Ömer Demirtaş: "Kuraklık Paniğe Neden Oluyor" - Son Dakika
Yerel

Başkan Ömer Demirtaş: "Kuraklık Paniğe Neden Oluyor"

Başkan Ömer Demirtaş: "Kuraklık Paniğe Neden Oluyor"

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, kış mevsiminin kurak geçmesinin özellikle hububat ekili alanları olumsuz etkilediğini söyledi.

12.02.2014 16:46

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, kış mevsiminin kurak geçmesinin özellikle hububat ekili alanları olumsuz etkilediğini söyledi.

Ekilen tohumların bir çok bölgede kuraklık sebebiyle filizlenemediğini belirten Demirtaş, Kış aylarının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde kar yağışının hala görülmemiş olması bizleri düşündürmekte ve üzmektedir.Kar yağışları hem tarımsal üretim açısından hem de su kaynakları ve hayvancılık açısından oldukça önemlidir.Özellikle kuru ve soğuk geçen kış günlerinde kar yağması havayı yumuşatır. Bu olay da birçok bitkinin aşırı dondan etkilenmesini engeller.

Ekilen ürünlerin özelikle hububatın su ihtiyacını karşıladığı gibi, ekili alanları yorgan gibi örterek dondan ve soğuktan korumaktadır. Akarsular ve yeraltı sularının hacmini artırmakta, baraj ve göletlerde doluluk oranını yükseltmektedir. Meralardaki otların gelişimi için de önemlidir.Kış mevsimi boyunca yağacak kar miktarı yaz aylarına büyük etki edecektir. Son yıllarda yaz aylarında yaşanan kuraklığın tarım sektörünü sıkıntıya düşürdüğü bir gerçektir. Kar yağışı bu sıkıntıların aşılmasında faydalı olacaktır. Yaz aylarında özellikle tarımsal sulamada sıkıntı yaşanmaması için, toprakta depolanan, erimiş kar sularının etkisi büyüktür.

Bunun için kar yağışı, biz çiftçilerin emeği adına, olmazsa olmazıdır. Kar bereket demektir. Fakat tüm bunlara rağmen bu kış kar yağışının olmayışı tarımsal açıdan bizleri mağdur etmiştir. Hububatta sorunlar şimdiden başlamıştır. Bizleri düşündüren, bu şartlarda ürünlerimizde verim kayıplarının gözlenecek olmasıdır. Umudumuz ilkbahar yağmurlarıdır. Beklentimiz de ilkbahar yağmurlarının bu açığı kapatabilmesidir" ifadelerini kullandı. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Ömer Demirtaş: 'Kuraklık Paniğe Neden Oluyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement