Diyarbakır'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri Devam Ediyor

Diyarbakır\'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri Devam Ediyor

Diyarbakır'da sivil toplumla insan hakları sinema günleri 8 Aralık 2012'de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sarmaşık Derneği işbirliğinde 'İnsan Hakları ve Toplumsal Adalet' başlığının ele alınacağı programla devam ediyor.

05.12.2012 11:45

Diyarbakır'da sivil toplumla insan hakları sinema günleri 8 Aralık 2012'de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sarmaşık Derneği işbirliğinde 'İnsan Hakları ve Toplumsal Adalet' başlığının ele alınacağı programla devam ediyor.

Program, 7 Aralık 2012 Cuma günü saat 19.00'da Avrupa Sineması'nda Patricio Guzman'ın Işığa Özlem film gösterimiyle başlayacak. Dünya genelinde son yılların en etkileyici belgesellerinden biri olarak kabul gören film, dünyanın en kurak çölünde, Şili'de üç bin metre yükseklikteki Atacama'da, hayat belirtisi bulma ümidiyle gökyüzüne bakan gökbilimcilerle, Pinochet rejimi altında kaybedilen yakınlarını yerin altında arayanların paralel hikayesini ele alıyor. Programın ikinci gününde ise, 8 Aralık 2012 Cumartesi saat 14.30'da, Sümerpark Cep Sineması'nda Fernando E. Solanas'ın Toplumsal Soykırım, Yağma Anıları adlı filmi gösterilecek. Dünya sinemasının en büyük yönetmenlerinden Fernando E. Solanas'ın, Arjantin'in sistematik olarak nasıl yağmalandığını gözler önüne seren belgeseli, ülkede 7 yıl süren diktatörlüğün ardından uluslararası kredi kuruluşlarının dikte ettiği neo-liberal modeli uygulayan yeni demokratik yapılanmanın ülkeyi nasıl siyasi ve ekonomik bir çöküşe götürdüğünü inceliyor. Toplumsal soykırım, yoksulluğun küresel nedenlerini ve boyutlarını, direniş imkanlarıyla bir arada anlatan güçlü bir yapım. Film gösteriminin ardından, seyirciler ve sivil toplum çalışanlarının katılacağı "Yoksulluk, Yoksunluk ve Süregiden Toplumsal Travma" başlıklı yuvarlak masa tartışması düzenlenecek. TİHV'den Metin Bakkalcı ile Sarmaşık Derneği'nden M.Şerif Camcı'nın konuşmacı olarak katılacağı tartışmada yoksulluk ve yoksunluğun yarattığı travma ve bu travmanın toplumsal adalet ekseninde giderilmesine yönelik yaklaşımlar tartışılacak.

Diyarbakır Sanat Merkezi'nin 16 Eylül 2012 Pazar günü Sülüklü Han'da yapılan açılış gösterimiyle başlayan "Diyarbakır'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema" projesinin ilk yarısı Eylül-Ekim aylarında tamamlandı. Kasım ayında planlanan, ancak cezaevlerinde süren açlık grevleri sebebiyle ertelenen ikinci yarısı ise Aralık ayında devam ediyor. Diyarbakır'da sivil toplum çalışmalarının kültürel boyutuna katkı sağlamak amacıyla yola çıkan ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen çalışma, Diyarbakır'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla gerçekleşen film gösterimleri ve yuvarlak masa tartışmalarından oluşuyor.

16 Eylül 2012'de Sülüklü Han'da Ralf Christensen'ın dünyanın farklı kıtalarındaki sivil direniş öykülerini anlattığı 'Direniş Öyküleri' belgesel gösterimi ile açılışı yapılan program, 20-21 Eylül 2012'de ÇAÇA ve Göç Vakfı işbirliğiyle Sümerpark'ta Çocuk Hakları etkinlikleriyle devam etti. 6-7 Ekim 2012'de Diyarbakır Eğitim-Sen ve YG-21 Kent Konseyi Gençlik Meclisi işbirliğiyle Gençlik ve Eğitim başlıklı etkinlik, 12-13 Ekim 2012'de ise Kadın ve LGBT başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. "Diyarbakır'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema" projesi, 26 Aralık 2012'de TMMOB Diyarbakır işbirliğiyle Ekümenopolis belgesel gösteriminin ardından Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm başlığının tartışılacağı bir kapanış programıyla sona erecek. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Sivil Toplumla İnsan Hakları ve Sinema Günleri Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement