"Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" - Son Dakika
Yerel

"Dünya Çiftçi Kadınlar Günü"

"Dünya Çiftçi Kadınlar Günü"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, "Türkiye'nin daha fazla büyüyebilmesi için biz kadınların gücüne ihtiyacı var" dedi.

15.10.2012 15:46

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, " Türkiye'nin daha fazla büyüyebilmesi için biz kadınların gücüne ihtiyacı var" dedi.

Asan, Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" etkinliğinde yaptığı konuşmada, kalkınmış ülkelerde, kadın ve erkeklerin tüm hak ve özgürlüklerden eşit ve tam şekilde yararlandıklarını söyledi.

Uluslararası birçok belgede kadın erkek eşitliğinin, evrensel bir ilke, temel ve ihlal edilemez bir insan hakkı olarak kabul edildiğini ifade eden Asan, ancak kadın istihdamının önünde çeşitli engeller olduğunu ifade etti.

"Türkiye'nin en büyük hedefi dünyada en büyük 10 ekonomi içerisinde yer almaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için kadınların istihdama katılması gerekiyor" diyen Asan, bu hedefe ulaşmadaki en büyük engelin, kadını evle sınırlandırmak olduğunu kaydetti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, kadınların istihdama katılımıyla ülkelerin büyümesine de dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın istihdamının yüksek olduğu ülkelerden biri olan İngiltere'de yapılan bir araştırmada, katılmayanların da istihdama katıldığı hesaplandığında ekonomilerinin ilk yılda yüzde 4 büyüyeceği hesaplanmıştır. Yani Türkiye'nin daha fazla büyüyebilmesi için biz kadınların gücüne ihtiyacı var. Tarım sektöründeki kadın istihdamını göz önüne aldığımızda kadınların tarımsal üretimdeki payının küçümsenmeyecek oranda çok fazla olduğu görülmektedir. Kadına karşı pozitif ayrımcılık anayasamızın bir emri bize. Anayasamızın 10. maddesinde 'kadın ve erkek eşittir, devlet de bu eşitliği sağlamakla mükelleftir' diyor. Yani kadına mutlaka pozitif ayrımcılık yapın ki bu farklı uygulamalar, ayrımcılıklar fırsattaki eşitsizlikler ortadan kalksın. Biz bu düşünceyle kooperatifçilik yasasında çok büyük değişiklikler öngördük. İnşallah önümüzdeki aylarda sayın bakanımızın desteğiyle yasa mecliste görüşülüp yasalaşır. Kadının sosyal ve sağlık güvencesi altına alınması çok önemli. Emeklilik gibi haklar, bunların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ne mutlu ki bu konuda çok iyi ve çok ciddi çalışmalar var."

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise etkinliğe katılmak üzere başka illerden Diyarbakır'a 200 çiftçinin geldiğini belirterek, "İnanıyorum ki bizler ve sizler ülkemizi tanıdıkça ülkemizin değişik noktalarına ziyaret gerçekleştirdiğimiz sürece birbirimizi daha iyi dinleyeceğiz, anlayacağız ve sorunlarımızı el birliğiyle ortadan kaldıracağız" dedi.

-"Toplam istihdamda tarımın payı yüzde 25,6'dır"

Türkiye Ziraat Odaları Genel Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, kadınların güçlendirilmesinin ve kendi hakları yanında tarım arazilerini verimli kullanma, liderlik ve fırsatları değerlendirme konularında da görev almalarının, ekonomilerin büyümesi ve dünyada gıda güvenliğine çok olumlu yansıması olacağını söyledi.

Türkiye'de olduğu gibi, gelişmekte olan ülkelerde tarımsal iş gücünün yüzde 50'ye yakınını, daha az gelişmiş bazı ülkelerde de yüzde 70'ini kadınların oluşturduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle dedi:

"Bazı gelişmelere rağmen kırsaldaki kadın ve kızlarımız eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine ve sosyal güvenliğe ulaşmada ve iyi bir iş sahibi olmada hala engellerle karşılaşmaktadırlar. Şayet kadın çiftçilerimiz, kaynaklara ulaşmada erkeklerle aynı fırsata sahip olurlarsa, tarımsal üretim ve verimi arttırabilirler. Kadınlar, ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve sürdürebilir kalkınma için liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar. Kırsal alandaki kadınlar, tarımsal faaliyetlerde ev işlerinin yanı sıra erkeklerle birlikte çalışmakta ve onlar kadar görev ve sorumluluk üstlenmektedirler. Özellikle son yıllarda, arazilerin küçüklüğü ve tarımsal gelirin düşüklüğü nedeniyle, erkek nüfusun tarım dışı alanlara yönelmesi, tarımda kadının işlevini daha da artırmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 Haziran verilerine göre, toplam istihdamda tarımın payı yüzde 25,6'dır. Ayrıca, istihdam edilen kadınların yüzde 42'si, istihdam edilen erkeklerin ise yüzde 18,6'sı tarım sektöründe yer almaktadır. Bu veriler, kadınların kırsal alandaki yerini ve önemini göstermektedir."

-"Sadece 7 bini işveren"

"Kırsalda, özellikle hayvan bakımı ve besleme konularında işin tamamına yakınının kadınlar tarafından yapıldığı bilinen bir gerçektir" diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayvancılıkta bakım ve besleme teknikleri ile hijyen konularında öncelikle ve özellikle kadınlarımızın eğitimine önem verilmesi, hem hayvan sağlığı hem de gıda kalitesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, tarımsal eğitim verilmesi yanında, kırsal kalkınmada sosyal ve ekonomik alanda önem arz eden konularda da kadın çiftçilerimizin daha aktif olmalarını sağlayabilecek projeler için gerekli mali destek devletçe mutlaka sağlanmalıdır. Türkiye'de tarımsal istihdamda en fazla ihmal edilen konulardan biri de sosyal güvenliktir. Bu sektördeki en mağdur kesim ise kadınlardır. İstihdam verilerine göre, tarımda çalışan 6 milyon 555 bin kişinin 3 milyon 227 bini kadınlardan oluşuyor. Şurası unutulmamalıdır ki, ülkemiz topraklarına alın teri olarak düşen damlaların yarısı kadınlarımızındır. Tarımda, erkeklerde yüzde 73 olan kayıt dışılık oranı, kadınlarda yaklaşık yüzde 96'yı bulmaktadır. Tarımda çalışan kadınlardan 7 bini işveren, 248 bini ücretli ve yevmiyeli, 455 bini kendi hesabına çalışan, 2 milyon 517 bini ise en mağdur kesim olan, ücretsiz aile işçisi konumundadır. Toplam 3 milyon 142 bin ücretsiz aile işçisinin yüzde 80'ine tekabül eden 2 milyon 517 bini tarımda çalışmaktadır. Ücretsiz aile işçisi olarak tanımlanan tarımda çalışan kadınların büyük bir çoğunluğunun ise ne acıdır ki sosyal güvencesi bulunmamaktadır."

- "Sigorta primlerine destek yapılmasını arzu ediyoruz"

Bayraktar, bu nedenle kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi yönünde teşvik edici önlemlere acil ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, "Kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik kapsamına girebilmeleri için, bazı bölgelerde yatırım yapanlara verilen prim desteği gibi, tarım sektöründe çalışan kadınlarımıza da devletçe sigorta primlerine yüzde 50-60 oranında destek yapılmasını arzu ediyoruz. Bu desteğin verilmesi durumunda, kadın çiftçilerimizin sağlık harcamaları, eşleri yerine kendi sigortalarınca karşılanacağından, desteğin büyük miktarı geri döneceği gibi, kayıt dışılığı da önleyecektir" dedi.

Etkinlikte, Mersin Arslanköy Tiyatro Topluluğu'nun tiyatro gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.

(Bitti)

Muhabir: Özgür Ayaydın-Şaban Yılmaz

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Dünya Çiftçi Kadınlar Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement