Fatih Akkentli Aydın Adliye Sarayı Tartışmalarına Açıklık Getirdi - Son Dakika
Yerel

Fatih Akkentli Aydın Adliye Sarayı Tartışmalarına Açıklık Getirdi

Fatih Akkentli Aydın Adliye Sarayı Tartışmalarına Açıklık Getirdi

Aydın’da yapılacak olan yeni adliye sarayının yeri ile ilgili tartışmalar devam ederken; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Akkentli, bazı siyasilerin bilgi kirliliği yaratarak, vatandaşları yanıltmaya çalıştıklarını söyledi.

04.01.2014 14:53

Aydın'da yapılacak olan yeni adliye sarayının yeri ile ilgili tartışmalar devam ederken; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Akkentli, bazı siyasilerin bilgi kirliliği yaratarak, vatandaşları yanıltmaya çalıştıklarını söyledi. Fatih Akkentli, yapılan tüm işlem ve kamulaştırmaların hukuka dayalı şekilde yapıldığını belirterek; "Hukuki işlemi geçersiz saymak, hukukun üstünlüğüne ve bağımsız yargının kararını yok saymaktan başka bir şey değildir" dedi.

Aydın merkezde yapılacak olan adliye binasının yeri için açıklama yapan Fatih Akkentli açıklamasında; "Yapmış olduğumuz köy gezilerinde Sayın Aydın Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu'nun konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesine rağmen bir takım art niyetli kişiler tarafından konunun farklı anlatıldığı tespitine vardık. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığının 04.09.2012 tarih ve 2012/487 muh sayılı yazısı ile ihtiyaç duyulan adalet sarayı binası yapımına uygun yaklaşık 30 bin metrekare büyüklüğünde bir arsa tahsisinin sağlanması için Aydın Belediye Başkanlığına talepte bulunmuştur.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine imar ve şehircilik müdürlüğünün 27.09.2012 tarih ve 40102 sayılı Aydın merkez Diş Hastanesinin doğusunda kalan park alanlarının doğu kısmı adliye sarayı, güneybatı kısmı ise otopark alanına dönüştürülmesi şeklinde plan değişikliği hususunda karar alınmasını mevzuat gereği mecliste değerlendirilmiş, imar komisyonuna sevk edilmiştir. Söz konusu bölgede uygulama yapılabilmesi için imar planında değişiklik yapılması 4.12.2012 tarihinde toplantıya katılan meclis üyelerinin oy birliği ile karar verilmiştir. Aydın Belediye encümeninin 17.10.2012 tarih 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 26. Maddesine göre Müslüm Serhat Polat'a ait hissenin kamulaştırılmasına ve kamulaştırılacak taşınmaz ile talep edilen belediye taşınmazlarının kıymet takdirlerinin, kıymet takdir komisyonunun marifetiyle yapılmasına karar verilmiştir.

Aydın Belediyesi'ne ait 2593 ada 1 parsel ve 225 ada 40-41-42 parselde kayıtlı taşınmazla ile 720 ada 36 parselde ½ hissesini takas suretiyle kamulaştırma talebinde bulunan Müslüm Serhat Polat'a ait hisse değerlerinin objektif kriterlere dayalı olarak 2942saylı kamulaştırma kanununun 11. Madde E bendi ve 15. Madde hükümlerine uygun olarak bilirkişi ve rayiç güncel değerlerinin tespiti ile Aydın 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden 22.12.2012 tarihinde başvuruda bulunulmuştur. Aydın 1. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bilirkişi tarafından yaptırılan değer tespitleri, kıymet takdir komisyonu tarafından 720 ada 36 parselde ½ hisse sahibi Müslüm Serhat Polat'a ait taşınmazın birim fiyatı belirlenmek suretiyle esas bedel tespit edilmiştir. Aydın merkez Kemer Mahallesi 720 ada 36 parsel tamamının kamulaştırılması için Belediye Meclisi 08.03.2012 tarih ve 101 kararı 2942 saylı kamulaştırma kanununun 8. Maddesi gereğince kamulaştırılmasına oy birliği ile karar verildiğinde yapılan kamulaştırma işlemi tamamen hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.

Kaldı ki, Aydın Belediyesi kıymet takdir komisyonu tamamen Aydın 1. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bilirkişi marifetiyle yaptırılan değer tespitlerini baz almıştır. Türkiye Cumhuriyet anayasasının 2. Maddesi gereğince bir hukuk devletidir. Aydın 1. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 15. maddesine göre oluşturulan bilirkişiler tarafından yapılan kıymet takdirleri ve buna ilişkin mahkemenin tespit kararı vardır ve bu karar aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir. Yapılan Hukuksal işlemden siyasi malzeme çıkarıp, bilgi kirliliği yaratmak isteyen siyasiler bu emellerini gerçekleştiremeyecektir. Bu hukuki işlemi geçersiz saymak, hukukun üstünlüğüne ve bağımsız yargının kararını yok saymaktan başka bir şey değildir" ifadelerine yer verdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fatih Akkentli Aydın Adliye Sarayı Tartışmalarına Açıklık Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement