Hatso Adayı Erip Adaylığını Açıkladı - Son Dakika
Yerel

Hatso Adayı Erip Adaylığını Açıkladı

Hatso Adayı Erip Adaylığını Açıkladı

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanlığı'nın mayıs ve haziran ayı içersinde yapılacak olan seçimlerde adaylığını açıklayan Mimar Cemal Erip, seçilmesi halinde uygulayacağı projeler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

16.04.2013 11:43

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanlığı'nın mayıs ve haziran ayı içersinde yapılacak olan seçimlerde adaylığını açıklayan Mimar Cemal Erip, seçilmesi halinde uygulayacağı projeler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

İki dönemdir HATSO'da sırasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Meclis Başkanlığı görevlerinde bulunduğunu belirten Erip, odanın yaklaşık 550 aktif üyesinin bulunduğunu söyledi. 2004 yılında göreve geldiklerinde, odanın hizmet binasının bulunmadığını ve bir kuruma ait binada kirada hizmet verdiklerini anlatan Erip, HATSO'ya yakışacak bir hizmet binasının yapılması için 2005 yılında arsa satın alındığını ve 2011 yılında da yeni hizmet binasının temelinin atıldığını, 2013 yılında ise hizmet binasının tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

HATSO'nun gelirlerinin çok az olduğunu belirten Erip, 2011 yılında 286 bin TL ve 2012 yılında 304 bin TL bütçe gerçekleştiğini, bu bütçeye rağmen yaklaşık 3 milyon TL değerinde bir hizmet binasının inşa edildiğini belirtti. Erip, Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ile Meclis Başkanı ve üyelerinin cesareti ve kişisel çabalarıyla bu hizmet binasının inşa edildiğini söyledi.

Görevde bulundukları dönemde, Hakkari'nin sorunlarının gündeme getirilmesi için oluşturulan heyetlerle birlikte yerelde valilik ve belediye başkanlığı nezdinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere ilgili bakanlıklar nezdinde, raporlar sunulduğunu ve görüşmeler yapıldığını belirten Erip, bu çalışmalarının bundan sonra da devam edeceğini ifade etti. Hakkari'nin kalkınması için hayati öneme sahip olan sınır ticaretinin geliştirilmesi için Esendere Gümrük Kapısı'nın şartlarının iyileştirilmesi ve Irak ile sınır kapılarının açılması için çok çaba harcadıklarını, bu amaçla Ocak 2012'de dönemin Hakkari Valisi başkanlığında bir heyetle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani başta olmak ilgili bakanlar ve sınır valileri ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Erip, 2013 yılında Irak kapılarının açılması için çok umutlu olduklarını anlattı. Irak ile yapılacak olan sınır ticaretinin potansiyelini ortaya çıkarmak için DAKA ile birlikte bir fizibilite çalışması yürüttüklerini belirten Erip, bu çalışma tamamlandığında işadamlarının elinde ticaret potansiyelini gösterecek bir rapor olacağını söyledi. Erip, Hakkari genelinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için STK'lar ve ilgili kurumlarla birlikte defalarca rapor hazırladıklarını, mevcut projelere destek verdiklerini açıkladı. Ayrıca Hakkari'nin tanıtılması için düzenlenen fuarlara katılım ve destek sağlandığını belirten Erip, bu konuda daha yapacak çok iş olduğunu belirtti.

"ESENDERE SINIR KAPISI MODERNİZE EDİLEREK AÇILACAK"

2013 Yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Hakkari Esendere Gümrük Kapısı'nın modernizasyon çalışmalarının yapılacağı müjdesini veren Erip, Sınır Ticaret Merkezleri kapsamında yapılan ticaret için ayrılan alanın yeniden düzenlenmesi için girişimde bulunduklarını ve Hakkari İl Özel İdaresi tarafından bu alanın düzenleneceğini, Üzümlü ve Derecik Sınır kapılarının açılması için yoğun çaba sarf edildiğini, 2013 yılında bu kapıların açılması konusunda umutlu olduklarını söyledi. Turizm, madencilik ve enerji ile tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılacak olan yatırımları özendireceklerini ve destekleyeceklerini belirten Erip, bu alanlarda da Hakkari'de çok büyük yatırımlar yapılabilir ve

istihdam sağlanabilir ifadesini kullandı.

"VATANDAŞLARIMIZ ÜRETİCİ DURUMDAN TÜKETİCİ DURUMA DÜŞTÜ"

Köylerin boşaltılmasıyla on binlerce vatandaşın yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını, bu insanların üretici durumundayken tüketici duruma düştüğünü söyleyen Erip, "Köyler boşaltılmadan önce bölgede 2,5 milyon küçükbaş hayvan bulunmaktaydı ve Hakkari, özellikle de Yüksekova ilçemiz küçükbaş hayvan deposu olarak tanımlanmaktaydı ve bugün için bu sayının dörtte bir oranına düştüğünü görmekteyiz" dedi.

Köye dönüş projelerini destekleyeceklerini söyleyen Erip, insanların yeniden köylerine geri dönmeleri ve mevsimsel de olsa köylerine sahip çıkmalarını sağlamak için üzerimize düşen görevi yapacağını kaydetti.

"HAKKARİ'NİN TANITIMINI YAPACAĞIZ"

Hakkari'nin doğal güzellikleri ile dünyada eşi benzeri bulunmayan turistik alanları bulunduğunu belirten Erip, "Hakkari; kış turizmine, doğa sporlarına, su sporlarına ve yayla turizmine açık bir bölge, bunun içinde tanıtımının yapılması gerekmektedir. Hakkari'ye turist çekilmesi için çok iyi bir tanıtım yapılması gerekmektedir. Seçilmemiz halinde, Hakkari'nin tanıtımını yapmak için projeler geliştirecek ve Hakkari'mizi dünyaya tanıtacağız" dedi.

"İLK HEDEFİM HİZMET BİNASINI BİTİRMEK OLACAK

Seçilmesi halinde birinci hedefinin şu anda inşaatı devam eden HATSO hizmet binasını hizmete açmak olduğunu söyleyen Erip, "Birinci hedefimiz HATSO binasını hizmete açmaktır. Hizmet binamızda, DAKA ve KOSGEB'te yer alacak. Bu kurumlarla birlikte, esnaf ve tüccarımıza daha iyi hizmet sunacağız. HATSO bünyesinde bir proje ve danışmanlık birimi kuracağız, ayrıca bankalar ile esnafımız arasında yaşanan sorunların çözülmesi için bir birim kuracağız. Esnaflarımız sorunlarını çözmek ve odaya ilgilerini artırmak için panel, toplantı ve seminerler

düzenleyeceğiz. Hakkari'de, İş Dünyası Platformu oluşturacağız ve ilgili kamu kurumları ile meslek odalarını bu platformda buluşturacağız. Girişimcilik ve Gençlik Merkezi kuracağız. Bu merkezde, üniversite başta olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği sağlayacağız, mesleki eğitimin geliştirilmesi için UMEM projesine ve mesleki eğitimlere daha fazla önem vereceğiz. Üniversitede okuyan öğrencilerimize burs vermek amacıyla bir vakıf kuracağız. Faaliyetlerimizi anlatmak ve iş dünyasının sorunlarını dile getirmek için dergi çıkaracağız. Hakkari'nin eğitim, altyapı, sağlık sorunlarına da değinmeye ve çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Başlatılan barış sürecini olumlu ve doğru bulduğunu belirten Erip, barışın tesis edilmesi ve sürecin sekteye uğramaması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

HAKKIMDA ASILSIZ HABER YAYINLANDI

Birkaç gün önce bir gazetede çıkan 'Hakkari'de üç aydır KCK vergisi yok, kepenkler açık' haberi ile ilgili sözlerinin çarpıtıldığını belirten Erip, haberi yapan muhabirin kendisine süreçle ilgili sorular sorduğunu ve bu sorulara verilen cevaplara ise ekleme yapılarak ve söylenmemiş sözlerin kendi ağzından söylenmiş gibi aktarıldığını ifade eden Erip, başlıkta geçen ifade gibi bir ifadeyi kesinlikle kullanmadığını belirtti. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hatso Adayı Erip Adaylığını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement