Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İncesu'da İncelemelerde Bulundu - Son Dakika
Yerel

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İncesu'da İncelemelerde Bulundu

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İncesu\'da İncelemelerde Bulundu

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ilçe ziyaretlerine İncesu ile devam etti.

02.08.2013 16:26

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ilçe ziyaretlerine İncesu ile devam etti. İncesu'da incelemelerde bulunan ve yetkililerden ilçenin durumu hakkında bilgi alan Vali Düzgün, "İncesu'daki tarihi eserlere sahip çıkılmalı, turizme kazandırılmalı ve ekonomik anlamda da değerlendirilmeli" dedi.

Vali Orhan Düzgün'ün İncesu ziyaretine, İl Genel Meclisi Başkanı Sadettin Aydın, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, ve bazı daire müdürleri katıldı. İncesu Kaymakamı Ercan Öter, Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda Vali Düzgün'e ilçe hakkında bilgiler verdi. İncesu'nun yerleşim yeri olarak Kayseri'ye yakın bir konumda olduğunu, son yıllarda yapılan TOKİ konutları sayesinde de çok göç aldığını ifade eden Kaymakam Öter, iş alanları, sosyal donatıları ve konut imkanları nedeniyle İncesu'nun çalışan kesim tarafından da tercih edildiğini bildirdi.

İncesu'nun tarihi geçmişi hakkında da bilgiler veren Kaymakam Öter, Kayseri'den Ürgüp'e giden yolun İncesu'dan geçtiğini ve o dönemlerde İncesu'ya gelen turistlerin, Osmanlı döneminde 1680'li yıllarda yapılan Kara Mustafa Paşa Külliyesi'ni gezdiklerini, alış veriş yaparak da ilçenin ekonomisine katkıda bulunduklarını ancak İncesu'ya 7 kilometre mesafede açılan yeni Ürgüp yolu yüzünden artık Ürgüp'e giden turistlerin İncesu'ya uğramaz olduğunu kaydetti. Bunun üzerine Vali Düzgün, "Yeni açılan yol, turistlerin İncesu'ya gelmesinin önünü kesmiş ama sizler de İncesu'ya tekrar turistlerin gelmesini sağlayacak yeni alternatifler geliştirmelisiniz, bunun yollarını araştırmalısınız. Tur operatörlerini İncesu'ya yeniden yönlendirmelisiniz" diye konuştu.

Brifingin ardından hayırsever Osman Çilsal tarafından yaptırılacak olan Aile Sağlığı Merkezi'nin protokolü, Vali Orhan Düzgün, hayırsever Osman Çilsal, Kaymakam Ercan Öter ve Belediye Başkanı Zekeriya Karayol tarafından imzalandı. İmzalanan protokol çerçevesinde Vali İhsan Aras Mahallesi'ndeki Maliye Hazinesi'ne kayıtlı 3 bin 694 metrekare arsa üzerine zemin ve üzerine 2 katlı olarak inşa edilecek Aile Sağlığı Merkezi binasında ayrıca İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık İstasyonu hizmet verecek.

Vali Düzgün daha sonra İncesu Belediyesi'ne geçerek burada da Belediye Başkanı Zekeriya Karayol'dan bilgiler aldı. İncesu'nun Kayseri'ye ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ne yakınlığı nedeniyle çalışan kesim tarafından tercih edildiğini bildirdi. TOKİ sayesinde ilçede konut ihtiyacının büyük oranda karşılandığını belirten Karayol, sosyal donatıları nedeniyle ilçenin cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.

Belediye ziyaretinden sonra 1680 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, kervansaray, çarşı, cami, medrese ve hamamdan oluşan külliyede de incelemelerde bulunan Vali Orhan Düzgün, cami, hamam ve medresenin iyi durumda olduğunu ancak kervansaray ve çarşının durumunun hiç de iyi olmadığını ifade etti. Vali Düzgün, kervansarayın özel bir işletmeciye 1 yıllığına kiralandığını, çarşıdaki dükkanların ise özel şahıslara verildiğini belirterek, "Her ikisi için de çeşitli çalışmalar yapılarak turizme de kazandırılabilir. Bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Elimizin altında böylesine güzel değerler var ama değerlendiremiyoruz. Tur şirketleri ile görüşülüp İncesu'ya turistlerin gelmesi sağlanabilir. Ayrıca kervansaray, daha profesyonel işletmecilere verilebilir" dedi.

Vali Düzgün, kervansarayın işletmecisini de uyararak, tarihi niteliği olan ecdat yadigarı kervansaraya sahip çıkmalarını, burayı temiz ve bakımlı tutmalarını istedi. Birçok dükkanı kapalı bulunan tarihi çarşıdaki semer (kürtün) ustası Yusuf'u da ziyaret eden Vali Düzgün, el emeği olarak ortaya çıkan semerlerin de turizm alanında ve bazı kafelerde oturma grupları oluşturmada değerlendirilebileceğini kaydetti.

Ziyaretin ardından Kara Mustafa Paşa Külliyesi içerisinde bulunan camiye geçen Vali Orhan Düzgün, Cuma namazını burada kıldı. Namaz çıkışında vefat eden bir vatandaşın cenaze namazını da kılan Vali Düzgün, daha sonra İncesu Organize Sanayi Bölgesi'ne geçti. Vali Düzgün, Organize Sanayi Bölgesi hakkında da İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol'dan bilgiler aldı. Karayol, İncesu Organize Sanayi Bölgesi'nde şu anda 8 fabrikanın faaliyetini sürdürdüğünü, önümüzdeki dönemde bu sayının artacağını bildirdi. Karayol, Sanayi bölgesinin, yerleşim, ulaşım, alt yapı hizmetleri gibi sahip olduğu imkanlar sayesinde kısa zamanda yatırımcılar için bir cazibe merkezi olacağına inandığını da kaydetti.

Kayseri Valisi Organ Düzgün, İncesu Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptığı açıklamada, İncesu'nun mevcut yapısı, potansiyel imkanları ve yapılan yatırımlar sayesinde cazibe merkezi haline geldiğini bildirdi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İncesu'da İncelemelerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement