Kentsel Dönüşümde 'Dava' Sinyali - Son Dakika
Yerel

Kentsel Dönüşümde 'Dava' Sinyali

Kentsel Dönüşümde \'Dava\' Sinyali

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, 'Çamlıca Arsaları'nın öncelikli dönüşüm alanı olmadığı ve bu konudaki teklifin, bir an önce Meclis gündeminden çekilmesini istedi.

16.01.2012 15:01

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, 'Çamlıca Arsaları'nın öncelikli dönüşüm alanı olmadığı ve bu konudaki teklifin, bir an önce Meclis gündeminden çekilmesini istedi. Çetinkaya, bu ve benzer planların Meclis'ten geçmesi halinde Başkanvekili de dahil tüm Meclis üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

"TMMOB'U DEVRE DIŞI BIRAKARAK KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPAMAZSINIZ"

Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden olan; 'kentsel dönüşüm' ve kamuoyunda; 'Çamlıca Arsaları' olarak bilinen arazilerle ilgili olarak yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Adana Valiliği'nce organize edilen; 'Kentsel Dönüşüm Toplantısı'na Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Harita Mühendisleri Odası başta olmak üzere Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının neden davet edilmediğini soran Çetinkaya, kamu yararını amaç eden, kamu kurumları yetkililerinin, TMMOB'u devre dışı bırakarak, kentsel dönüşüm planlaması yapmaması konusunda uyardı.

"MESLEK ODALARI KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE DAHİL EDİLMELİ"

Meslek odalarının kentsel dönüşüm sürecine dahil edilmelerinin bir zorunluluk olduğunu savunan Çetinkaya, 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda konuyla ilgili olarak yapılan değişikliklere dikkat çekti. 'Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik'te kentsel dönüşüm ile ilgili olarak yer alan; imar planında verilmiş olan inşaat emsali, adedi ve ifraz şartlarının değiştirilmesi sonucunda nüfusun yoğunluğunun arttırılmasına dair imar planı değişikliklerinde; kentsel, sosyal ve teknik nüfusu 100 bini aşan kentlerde kişi başına ayrılması gereken alanların sıralandığını hatırlatan Çetinkaya, Adana'da yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projelerinde de söz konusu yönetmelikte yer alan kriterlere uyulması çağrısında bulundu.

"ÇAMLICA ARSALARIYLA İLGİLİ TEKLİF MECLİS GÜNDEMİNDEN ÇEKİLMELİ"

'Çamlıca Arsaları'nın yaklaşık 14 hektarlık bir alana sahip olduğunu, bu konunun 1990'lı yıllardan günümüze kadar süren bir tartışma olduğu yorumunda bulunan Çetinkaya, "Çamlıca arsalarının mevcut imar planında hektar başına 100 kişi düşmektedir. Bu yoğunluk planlama dilinde az yoğunluklu konut alanı olup, yapılaşma şartları 0.40 veya 0.50'dir. Kamuoyuna yansıyan yoğunluk ise 1.60'dır. Yani mevcut planın neredeyse 4 katı. Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi olarak, yeşil alanlarda konut yapımı konusu başta olmak üzere düşük yoğunluklu alanlarda standartlarda belirtilen donatı alanları oluşturulmadan yoğunluk artırımına karşıyız" diye konuştu.

"GEREKİRSE KONUYU YARGIYA TAŞIRIZ"

Bölgenin çoğu boşken, kentsel dönüşümlü öncelikli bölgeler dururken, 'Çamlıca Arsaları'nın öncelikli dönüşüm alanı olmadığı belirten Çetinkaya, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Bu bölgede yapılacak yoğunluk artış talepleri manzarası doğal güzellikleridir. Biz böyle bir artışa karşıyız. Bu değişikliğinin, meclisi gündeminden çekilmesini bekliyoruz." Bu konuda yapılmak istenen çalışmaların hiçbir yasal dayanağı olmadığını ifade eden Çetinkaya, bu nedenle de söz konusu planlara geçit vermeyeceklerini söyledi ve ardından da ekledi; "Bu planların veya benzer planların meclislerden geçmesi halinde Başkanvekili de dahil tüm meclis üyelerini savcılığa suç duyurusunda bulanacağımızı ve planlara dava açacağımızı, Kentimizin neresinde olursa olsun mevzuata uygun Adana yı modern seviye çıkaracak projeleri desteklediğimizi farklı amaçlar için oluşturulan girişimlere karşı çıkacağız." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kentsel Dönüşümde 'Dava' Sinyali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement