Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Açıklaması

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Açıklaması

Manisa Ziraat Odası, Ege Bölgesi 2012 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 247 bin 500 ton olarak gerçekleşmesini hesaplandığını bildirdi.

16.08.2012 16:40

Manisa Ziraat Odası, Ege Bölgesi 2012 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 247 bin 500 ton olarak gerçekleşmesini hesaplandığını bildirdi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, ilçe ziraat odaları başkanları ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla 2012 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminini açıkladı.

Sorman, oda meclis salonunda yapılan basın toplantısında, Manisa'nın çekirdeksiz kuru üzümde dünya üretiminde söz sahibi olduğunu belirterek, üzümün ülke ekonomisine getirisinin yılda 500 milyon dolarlara ulaştığını belirtti.

Bu sezon bölgesel olarak görülen don ve sel olayları ile genel olarak etkili olan aşırı sıcakların üzüm üretimini olumsuz etkilediğini, bununla birlikte son dönemde bağlarda salkım güvesi ve uç kuruması hastalığı yaşandığını anlatan Sorman, "Ülkemizde ve dünyada yaşanan doğal afetler neticesinde dünya çekirdeksiz kuru üzüm stokları devamlı düşmektedir. Nitekim 2005'lerde 70 bin ton olan ülke stokumuz bu yıl sıfır stoka düşmüştür" dedi.

Sorman, bununla birlikte iç piyasada şarap fabrikalarının kapasitesinin sürekli artmasının ve yeni tesisler kurulmasının yaş üzüm ihtiyacı artırdığına işaret ederek, bu noktada piyasaya mal arzının dengeli olarak yapılmasının, piyasa fiyat hareketlerinin kontrol altında tutulabilmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği desteği ile 2005 yılından beri üreticinin düşük fiyat nedeniyle mağdur olmaması için her hasat döneminde düzenledikleri

"Ürününe sahip çık, teşkilatına sahip çık, ülkene sahip çık" kampanyasını bu yıl da tekrarlayacaklarını dile getiren Sorman, kampanya çerçevesinde üreticilere, maddi gereksinimlerini karşılayacak kadar piyasaya ürün sunmalarını, açıktan emanete ürün vermemelerini önerdi.

Sorman, oda olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da TARİŞ ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden oluşan ekiple rekolte tespiti çalışması yaptıklarını belirterek,

"2012 rekolte tahminimiz 247 bin 500 tondur. 2012 yılı 1 kilo çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 3,56 lira olup, tavsiye ettiğimiz satış fiyatı yüzde 30 çiftçi karı ile beraber 4,62 liradır" dedi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Sorman, oda tarafından açıklanan rekolte tahmini ile yaklaşık 10 gün önce İzmir Ticaret Borsası'nca açıklanan rekolte tahmini arasındaki uyumsuzluğa ilişkin bir soru üzerine, İzmir Ticaret Borsası'nca açıklanan rekolte tahmin rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Sorman, geçen yıl oda olarak kendilerinin 210 bin ton rekolte tahmininde bulunduklarını, buna karşın ihracatçılar birliğinin ise rekolteyi 269 bin 500 ton olarak tahmin ettiğini hatırlatarak, "Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan rakamlara bakıldığında bizim geçen sene tahmin ettiğimiz rekolte, kilogramı kilogramına tutmuştur" dedi.

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa ve Alaşehir Ticaret borsalarının katkılarıyla gerçekleştirilen çalışma sonucunda, Ege Bölgesi 2012-2013 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm tahmini rekoltesi 286 bin 575 bin ton olarak açıklanmıştı.

Muhabir: Turgay Duyar/ Ufuk Kırabalı

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - MANİSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement