Muhasebecilere Teşvikler Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Muhasebecilere Teşvikler Anlatıldı

Muhasebecilere Teşvikler Anlatıldı

Birinci yatırım bölgesinde bulunan Bursa'da bölgesel teşviklerden yararlanmak isteyen sektörler için asgari yatırım tutarlarından bahseden Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı, "Demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatında"...

07.12.2012 12:18

Birinci yatırım bölgesinde bulunan Bursa'da bölgesel teşviklerden yararlanmak isteyen sektörler için asgari yatırım tutarlarından bahseden Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı, "Demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatında bölgesel teşvikten yararlanabilmek için en az 2 milyon TL'lik, elektrikli makine ve cihaz imalatı, mobilya imalatı, büro, muhasebe ve bilgi-işlem makineleri için en az 4 milyon TL'lik yatırım yapılma şartı aranıyor" dedi.

Uludağ Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü'nden Doç. Dr. Adnan Gerçek ve Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı, 'Yeni Yatırım Teşvik Sistemi ve AR-GE Faaliyetlerine Yönelik Vergi Teşvikleri' konulu seminere konuşmacı olarak katıldı. BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında gerçekleşen seminere meslek mensupları büyük ilgi gösterdi. Seminerde ilk olarak söz alan Bülent Fıçıcı, yeni yatırım teşvik sistemi ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında bilgi verdi. Teşvik uygulamalarının, genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki olmak üzere dörde ayrıldığını söyleyen Fıçıcı, "Yeni teşvik sisteminde altı bölge yer alıyor. Birinci bölgede 8, ikinci bölgede 13, üçüncü bölgede 12, dördüncü bölgede 17, beşinci bölgede 16, altıncı bölgede ise 15 il bulunuyor" dedi.

Destek unsurlarını; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV iadesi, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı olarak belirten Fıçıcı, tüm unsurları detaylı şekilde anlattı.

ASGARİ YATIRIM TUTARLARI

Birinci yatırım bölgesinde bulunan Bursa'da bölgesel teşviklerden yararlanmak isteyen sektörler için asgari yatırım tutarları ve kapasiteleri hakkında

bilgi veren Fıçıcı, elektrikli makine ve cihaz imalatında bölgesel teşvikten yararlanabilmek için en az 4 milyon TL'lik,  demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı için en az 2 milyon TL'lik, mobilya imalatı için en az 4 milyon TL'lik, büro, muhasebe ve bilgi-işlem makineleri için en az 4 milyon TL'lik yatırım yapılma şartı arandığını söyledi. Bölgesel teşviklerde, vergi indirim oranlarından da bahseden Fıçıcı, faiz desteği ve öncelikli yatırım konularına da

temas etti. Fıçıcı, ayrıca yatırım teşvik belgesine ilişkin hususlar hakkında da bilgilendirme yaparken, kimlerin teşvik belgesi alabileceğini açıkladı. Fıçıcı, "Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri, teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilirler" diye konuştu.

MİLLİ HASILA İÇİNDEKİ AR-GE PAYI

BAOB Yerleşkesi'nde düzenlenen seminerin devamında sözü Doç. Dr. Adnan Gerçek aldı. AR-GE faaliyetlerine yönelik vergi teşvikleri konusunu anlatan Doç. Dr. Gerçek, AR-GE faaliyetlerinin temelinde bilim ve teknolojinin yattığını söyledi. AR-GE'nin ülkenin kalkınmasında, uluslararası rekabet gücünün artmasında, yeni teknolojilerin üretilmesinde ve araştırma ve geliştirmeye yönelik harcamaların gayri safi milli hasıla içindeki payının artırılmasında büyük önem taşıdığını dile getiren Doç. Dr. Gerçek, sunumunda bazı kıyaslamalarda da bulundu.

Gerçek, "Günümüzde, Türkiye'nin AR-GE için yaptığı harcamalar GSYİH'nin yüzde 0.85'inde kalmıştır. Oysa ABD'de bu oran yüzde 2.77, Japonya'da yüzde 3.44, Almanya'da yüzde 2.53, Fransa'da yüzde 2.02, İngiltere'de yüzde 1.88, Avusturya'da yüzde 2.67, Finlandiya'da yüzde 3.49, İsveç'te yüzde 3.75, İsrail'de ise yüzde 4.86 olarak gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

(MŞ)

07.12.2012 11: 52: 13

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muhasebecilere Teşvikler Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement