Ormancılara Sanal Eğitim - Son Dakika
Yerel

Ormancılara Sanal Eğitim

Ormancılara Sanal Eğitim

Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadelede teknolojiyi de en etkin şekilde kullanma yönündeki çalışmaları sürüyor.

26.01.2012 10:57

Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadelede teknolojiyi de en etkin şekilde kullanma yönündeki çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda Antalya'da kurulan Uluslar arası Orman Yangınlarıyla Mücadele Eğitim Merkezinde kullanılacak simülasyon (benzetim) sistemi için arazi araçlarına yönelik tespit çalışmalarına başlandı.

Muğla'da yapılan çalışmalara Orman Genel Müdürlüğü ve Havelsan mühendisleri ortak yürütüyor. Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı Meteoroloji ve Simülasyon Şube Müdürü Özkan Özbedel başkanlığında Muğla'da arazide yürütülen çalışmalarda, dozer, arazöz, su tankeri, ilk müdahale aracı, trayler ve yangın işçilerinin olası bir yangında arazi şartlarına göre hareket kabiliyetleri ve süreleri ölçülüyor. Kayıt altına alınan veriler sanal ortamda modellenerek animasyon olarak gerçek bir yangın şeklinde eğitim çalışmalarında kullanılacak.

Muğla'da yapılan çalışmalara Orman Genel Müdürlüğünden Meteoroloji ve Simülasyon Şube Müdürü Özkan Özbedel, Şube Mühendisi Fehmi Şengül, Muğla-Antalya ve Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Yangınla Mücadele Şube Müdürleri Fedai Erdemli, Şeref Özer ve Nezir Şahbasoğulları, Muğla Orman İşletme Müdür Yardımcısı Türkay Karaçay, Makine İkmal Sorumlusu Oğuz İnan ile birlikte Havelsan'dan Proje yöneticisi M. Bilge Yeşil başkanlığındaki ekip birlikte yürütüyor.

Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezinde kullanılmak üzere 2010 yılında başlanan ve orman yangınlarında görev alan tim komutanı, cephe sorumlusu, cephe amiri, kara ve hava araçları sorumluları,lojistik destek sorumluları ile yangın amiri yetiştirme programlarını taktiksel olarak içine alan, yangın yayılış modelini içeren, bilgisayar ortamında çıkarılacak yangının söndürülmesi sırasında görevlilerin hatalarını, deneyim ve karar verme becerilerini ortaya koyacak "Orman Yangınlarıyla Mücadele Eğitim Simülatörü (OYMES) Projesi Sözleşmesi,,

22.08.2011 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, HAVELSAN Yönetim Kurul Başkanı Rasim Arslan tarafından imza altına alınmıştır. İmza törenine Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Doğan ve Orman Yangınlarını Önleme Şube

Müdürü Hakan Ragıpoğlu katılmışlardır. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ormancılara Sanal Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement