Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası Yapıldı

Osmanlı Gürcüleri-Göç" Belgeselinin Galası Yapıldı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının destekleriyle Osmanlı Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında yaşanan göçü konu alan belgeselin galası yapıldı Eskişehir Valisi Tuna: "Göç esnasında da yaşanan bir çok acılar, sıkıntılar var. Bu belgeselde de bunlar anlatılıyor"

21.05.2014 21:35

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı'nın destekleriyle Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında yaşanan göçü konu alan "Osmanlı Gürcüleri-Göç" belgeselinin galası yapıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, bir alışveriş merkezindeki sinema salonunda gerçekleşen etkinlik öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, TDKB etkinlikleri kapsamında belgeselin galasını yapacaklarını bildirdi.

Anadolu'nun Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Kırım'dan göç aldığını anımsatan Tuna, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 100 yıl önce yaşanan savaşlardan dolayı bu coğrafyadaki insanlar Anadolu'ya göç edip bu toprakları vatan bilmişler. Göç esnasında da yaşanan bir çok acılar, sıkıntılar var. Bu belgeselde de bunlar anlatılıyor. İnsanlar anavatanlarını, topraklarını bırakarak göç etmek zorunda kaldıkları için bir çok hatıraları var. Yaşlılarla yapılan röportajlarla o günkü olayların bugüne aktarılması durumu söz konusu. O yüzden kalıcı bir esere imza atmış oluyoruz. Türkiye'de Gürcülerin birçok akrabası var. Gürcistan ve Acara ile bundan sonra Eskişehir arasında özel bir dostluk köprüsü gelişmiş oluyor. Gürcistan yıl içindeki bazı etkinliklerimize da katıldı. Biz bu ilişkilerin artması ve başka birçok alanda da ülkeler arasında dayanışmanın artmasını talep ediyoruz. Yaptığımız çalışmada bu amaca hizmet edecek çalışma olacak."

Konuşmanın ardından galanın yapılacağı salona geçilerek, "Osmanlı Gürcüleri-Göç" belgeseli izlendi. Osmanlı Gürcülerinin çalışkanlıkları, başarıları, kahramanlıkları ve vatanseverlikleri anlatılan belgeselde, ayrıca Osmanlı-Türk medeniyetine büyük katkı sağlayan Gürcülerin, şu an hayatta olan torunlarının izi sürülüyor.

Gürcistan Dostluk Derneği tarafından hazırlanan, yönetmenliğini Ercan Durmuş'un üstlendiği, Türkiye ve Gürcistan'daki 14 şehirde çekilen belgesel, 13 bölüm halinde yayınlanacak.

Etkinliğe, Acara Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Avtandil Beridze ile Gürcistan'dan ve Türkiye'nin bazı kentlerinden gelen Gürcüler katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Osmanlı Gürcüleri-Göç' Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement