Ramazan'da Beslenme Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Ramazan'da Beslenme Uyarısı

Ramazan\'da Beslenme Uyarısı

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Yıldız: "İftarda çok tuzlu,yağlı, şekerli ve kızarmış besinlerden uzak durulması gerek

25.07.2013 11:30

Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma  Hastanesi (MKÜ) Diyetisyeni Servet Yıldız,  Ramazan'da iftar yaparken çok tuzlu,yağlı, şekerli ve kızarmış besinlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doymuş yağ içeren işlenmiş ürünleri tüketmenin ramazanda kalp sağlığı riskini arttırdığını kaydetti.

Kızarmış besinlerden yerine haşlanmış, fırında ya da ızgarada pişmiş besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "İftarda çok tuzlu,yağlı, şekerli ve kızarmış besinlerden uzak durulması gerek. Salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma gibi hem işlenmiş hem de doymuş yağ oranı yüksek besinlerden iftarda kaçınmak gerekir. Daha hafif yağlı ve tercihen zeytinyağıyla pişirilmiş sağlıklı besinleri tüketmek doğru olur" diye konuştu.

İftardan hemen sonra meyve tüketmenin de yanlış olduğunu vurgulayan Yıldız, yemek yedikten yaklaşık 1 saat sonra meyve tüketilmesi ya da sütlü tatlı tercih edilebileceğini kaydetti.

Yaz aylarında artan sıcaklarla beraber daha çok susandığını, aşırı tuz içeren turşu, salamura gibi besinlerin tüketilmemesini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Su içemediğimiz için baş ağrıları ya da olumsuz sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Kızarmış besinler, şerbetli hamurlu tatlılardan uzak durmamız gerekir. Sahurda susatmaya yol açan çok tuzlu,yağlı, şekerli besinlerden kaçınmak bizi rahat hissettirecektir. Sahurda mutlaka 4-5 bardak su içmek yani ortalama 1 litre kadar su tüketmeye özen göstermeliyiz. Öğle saatlerinde dışarı çıkmayarak susamayı engelleyebiliriz. En çok tercih ettiğimiz sıvı sudur. Ayran tok tutar ve kalsiyum sağlar. Limonataya nane koyarak antioksidan etkisini ve C vitaminini arttırabiliriz. Kefir sıvı ihtiyacımızı karşılayan, probiyotik özelliği olan bir içecektir. Bitki çayları metabolizmayı hızlandırmak için kullanılabilir. Ama sıcak yaz günlerinde bitki çayını soğutup içine buz, limon, karanfil, tarçın ekleyerek keyifli soğuk bitki çayı elde edebiliriz.Tarçın tatlı ihtiyacını karşılamada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olur." - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ramazan'da Beslenme Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement