Tarımsal Atıklar Enerjiye Dönüştürülecek - Son Dakika
Yerel

Tarımsal Atıklar Enerjiye Dönüştürülecek

Tarımsal Atıklar Enerjiye Dönüştürülecek

UNDP Danışmanlardan Mustafa Tolay, Güneydoğu bölgesinde tarımsal atıkların enerjiye dönüştürülebilmesi için tesis kurmak istediklerini söyledi.

06.10.2013 14:06  Güncelleme: 12:02

Pamuk ve Mısır saplarının ekonomiye kazandırılması kapsamında GAP İdaresi Şanlıurfa, Viranşehir, Ceylanpınar, Nizip bölgelerinin birinde de Bio tesis kurulması için fizibilite çalışmalarını hızlandırdı.

ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek "Tarımsal atıklardan bioenerji üretimi konusunda yaptığı değerlendirmede "Sivil inisiyatif olarak alternatif enerji kaynakları konusunda elimizden gelen desteği sağlayacağız" dedi.

GAP ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) danışmanlarından Dr. Mustafa Tolay, pamuk, mısır gibi tarımsal atıklardan elektrik enerjisi (Bioenerji) üretiminin gerçekleştirilmesi için aday bölgelerde raporlama yapmak üzere geldiği Şanlıurfa'da ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek'le bir süre görüşerek aday bölgeler konusunda görüş alışverişinde bulundu.

GÜNEYDOĞU'NUN TARIMSAL ATIĞI BULGARİSTAN'DAKİNE DENK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Mustafa Tolay "GAP İdaresi ile yaptığımız çalışmalarımız çerçevesinde bu bölgede yarım veya 1 megavatlık bir tesis kurulması kararlaştırıldı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaptığımız gezi ve incelemelerde bu tesislerin tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılması yönünde ciddi çalışmalar yapıldığını gördük. Toplam atığı sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki atıklar kadar olan Bulgaristan'da tarımsal ve orman ürünleri atıklarının enerjiye dönüştürüldüğü 5 megavatlık tesisler bulunuyor. Biz şuan için pilot bölgede bir Bio Tesis yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz, umarız bu atıl haldeki atıkları ekonomiye kazandırabiliriz" dedi

PELTEK, TESİSİN HARRAN'DA KURULMASINDAN YANA

ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek ise yaptığı değerlendirmede " Alternatif enerji kaynakları konusunda hükümetimizin AB uyum yasaları kapsamında çok ciddi çalışmaları var. Bizler de bu anlamda sivil inisiyatif olarak alternatif enerji kaynakları konusunda elimizden gelen desteği sağlayacağız. Bu Biogaz tesisi Harran yakınlarında kurulacak olursa, hem rantabl olması hem de ihtiyaca cevap vermesi bakımından çok önemli bir tesis olarak öne çıkacaktır. Şöyle ki, bu bölgede hammadde sıkıntısı da asla yaşanmaz, çünkü yüzlerce dönüm pamuk ve mısır tarlaları da bulunuyor. Atıl halde bulunan bu atıkları cazip bir uygulamayla tarımla uğraşan kardeşlerimizden kolaylıkla temin edilebilir. Üretilen enerji ise en yakınında bulunan Karaali bölgesinde rahatlıkla kullanılabilir, bu bölgede şuan itibariyle dünyanın en gelişmiş seraları kuruldu. Yaklaşık 100 dönüm üzerine tek parça seralar mevcut, bu seraların enerji ihtiyaçları bu tesisten sağlanabilir" dedi.

Gerçekleşen ziyarette ŞUTSO Meclis Üyesi M.Reşat Karadeniz, GAP İdaresi'nden Yılmaz Dağtekin de hazır bulundu.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Tarımsal Atıklar Enerjiye Dönüştürülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement