Türklerin Anadolu'dan Rumeliye Geçişinin 658. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Türklerin Anadolu'dan Rumeliye Geçişinin 658. Yıl Dönümü

Türklerin Anadolu\'dan Rumeliye Geçişinin 658. Yıl Dönümü

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi ve Gelibolu ilçesinde Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ile Gelibolu'nun Fethinin 657.Yıldönümü Kutlamaları ile Gazi Süleyman Paşayı anma törenleri gerçekleştirildi.

03.06.2012 16:20

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi ve Gelibolu ilçesinde Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ile Gelibolu'nun Fethinin 657. Yıldönümü Kutlamaları ile Gazi Süleyman Paşayı anma törenleri gerçekleştirildi.

Cumartesi başlayan kutlama ve anma programlarına ikinci gün de devam edildi. Katılımcılar, sabah saat 09.00'da Gelibolu'dan Çardak beldesine deniz motorlarıyla geçti. Gazi Yakup Bey Türbesi ziyaretinde, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Lapseki Kaymakamı Hakkı Tavlı, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 18. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen yer aldı. Gazi Yakup Bey'in biyografisinin okunmasının ardından Çardak belediye başkanı Basri Ulaş bir konuşma yaptı. Ulaş konuşmasında, "Çardak beldemiz, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman beyin oğlu olan Orhangazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşaya verir. Yaya olarak 4 günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz noktaya ulaşan bu yiğitler Alem Sultan Otağını kurarak Çardak beldemizde konuşlanmış olurlar" dedi.

Şiirlerin okunması, folklor gösterisi ve Mehteran bölüğünün gösterilerinin ardından buradaki törenler sona erdi. Katılımcılar, daha sonra, feribotla Çardak beldesinden Gelibolu'ya geçerek, Türklerin Anadolu'dan Rumeliye geçişini canlandırdı. Kutlamaların ve anma törenlerinin en önemli ayağı Bolayır beldesinde Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın mezarı başında yapılan kutlamalar oldu. Buradaki kutlamalar, geçiş töreni ile başladı. Geçiş töreninde mehteran bölüğünün şehre girişi coşkuyla alkışlandı.

Geçiş töreninin ardından Gazi Süleyman Paşa'nın türbesi ziyaret edilerek protokol tarafından buket sunumu yapıldı. Gelibolu kaymakamı Namık Kemal Nazlı tarafından şeref defteri imzalandı. Bolayır belediye başkanı Cavit Sezer, "658 yıl önce Gazi Süleyman Paşa Komutasındaki askerler, canları ve kanları pahasına Avrupa'ya ayak basmışlar, Türklere Avrupa kapılarını açmışlardır. Rumeli'nin Fethi, İstanbul'un fethine vesile olmuştur. Türk tarihinde ulusumuzun geleceğini belirleyen ve önüne yeni ufuklar açan önemli tarihi olaylar vardır. Bu olaylardan biride Türklerin Rumeli'yi fethidir. Ulusları yükselten ve yaşatanlar, yine bu ulusların ortaya çıkardıkları kahramanlardır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından folklor gösterileri ve mehter konseri izleyenlerden alkış topladı.

(MU-GD

03.06.2012 16: 00: 12

TSI

NNNN - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türklerin Anadolu'dan Rumeliye Geçişinin 658. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement