CHP'den Ermenek İçin Meclis Araştırması İstemi - Son Dakika
Güncel

CHP'den Ermenek İçin Meclis Araştırması İstemi

CHP, Ermenek'te kömür ocağında 18 maden işçilerinin mahsur kalmasıyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

04.11.2014 17:38

CHP, Ermenek'te kömür ocağında 18 maden işçilerinin mahsur kalmasıyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan önergede, madeni işleten, "Has Şekerler" adıyla faaliyet gösteren ve "Uyar Ailesine" ait olduğu bilinen firmanın, daha önce Soma'da ve başka kömür ocaklarında da faaliyet gösterdiğinin, başta işçi sağlığı ve iş güvenliği  alanı olmak üzere, sorumluluklarını yerine getirmediğinin kamuoyuna yansıdığı belirtildi.

Denetim görevi ve sorumluluğunu takip etmekle yükümlü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, ruhsat ve kapatma yetkisi uhdesinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair ciddi ve somut bulguların bulunduğu kaydedilen önergede, şunlar ifade edildi:

"Ocak sahiplerinin, siyasi iktidar ile yakın kişisel ve siyasi ilişkiler içinde oldukları, ruhsatlandırma, denetim ve kapatma aşamalarında özen gösterilmediği ve yaptırımların uygulanmadığı, her yönüyle sorunlu olan ocağın işletilmesinin himaye edildiğine dair somut bilgiler söz konusudur. Ocak işletmecisinin, SSK ve vergi yükümlülüklerini bile yerine getirmediği görülmektedir. İhmal, sorumsuzluk ve suistimaller sonucunda, insanlarımız önce ekmeklerini, daha sonra canlarını kaybetmektedir. Kömür ocaklarında gayri insani bir tablo vardır. Vahim ve dramatik bir süreç yaşanmaktadır."

Siyasi iktidarın ve ilgili bakanların, hem siyasi hem de yasal, anayasal anlamda sorumluluklarının bulunduğu savunulan önergede, bu yönüyle, gensoru ve Meclis Soruşturması şartlarının doğduğu öne sürüldü.

Önergede, Meclis Araştırması yoluyla Ermenek'teki kömür ocağı esas alınarak, artık "iş cinayetlerine dönüşen" olayların sebeplerinin, sorumlularının ve alınması gereken önlemlerin araştırılması talep edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP'den Ermenek İçin Meclis Araştırması İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement