Irak'taki Nevruz Etkinlikleri - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Nevruz Etkinlikleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) nevruz etkinlikleri, terör örgütü DAEŞ ile savaşan Peşmerge güçlerinin moral ve motivasyonlarını yükseltme organizasyonlarına dönüştü.

20.03.2015 19:40

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) nevruz etkinlikleri, terör örgütü DAEŞ ile savaşan Peşmerge güçlerinin moral ve motivasyonlarını yükseltme organizasyonlarına dönüştü.

Iraklı Kürtler, cephelerde DAEŞ militanlarıyla çatışan Peşmergelere destek vermek amacıyla savaş hattında ateş yakarak nevruzu kutladı. Etkinliklerde Peşmergeyi öven şarkılar, şiirler ve marşlar okundu. Yapılan konuşmalarda ise güvenlik güçlerinin "kahramanlıklarına" vurgu yapıldı.

Cephede nevruz ateşi

Peşmergelerin moralini yükseltmek amacıyla Mahmur'daki Karaçuğ Dağı'nda geniş katılımlı nevruz kutlaması yapıldı. Mahmur ve Güver'deki cephelerde savaşan Peşmergelerin katıldığı tören, bir dakikalık saygı duruşu ve IKBY milli marşının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Mahmur Cephesi Peşmerge Komutanı Korgenaral Necat Ali, nevruz ateşini birlik ve beraberlik içinde yakıp, düşmana güçlü bir mesaj vermek istediklerini belirterek, "Bugün burada Peşmergeler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlarımız var. Bu buluşma, bir ve güçlü olduğumuzu gösteriyor. 8 aydır, terör örgütünün topraklarımıza yönelik saldırıları söz konusudur. Düşman özellikle bu cepheye çok fazla saldırı gerçekleştirdi. Ancak Mahmur ve Kürdistan halkının desteğiyle kahraman Peşmergeler, her defasında tür saldırıları püskürttüler" dedi.

"Barış ve huzur içinde yaşamak için mücadele veriyoruz" diyen Ali, "Halkımız büyük bir sabır, Peşmergelerimiz ise şehit vererek muazzam bir kahramanlıkla terör örgütünü durdurdu. Eğer biz birbirimize saygı göstermeye devam edip kardeşçe yaşarsak ve birlik içinde tek bir iradeye sahip olursak mutlaka kalıcı başarıya ulaşacağız" şeklinde konuştu.

Necat Ali, Mahmur ve Güver bölgelerindeki DAEŞ militanlarının moral ve motivasyon olarak büyük bir çöküntü içinde, Peşmerge güçlerinin ise daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

Nevruz kutlamalarına bölgedeki siyasi partilerin yanı sıra ABD'li askerlerin de katıldığı dikkati çekti. Peşmerge komutanları, yaptıkları konuşmalarda özellikle havadan destek veren ABD'ye teşekkür etti.  Daha sonra nevruz ateşi yakıldı.

"Peşmergeyi savunma nevruzu"

Süleymaniye kentindeki nevruz etkinliklerinde ise Peşmerge güçleri, askeri bando eşiliğinde bir geçiş töreni düzenledi. Kentin ana caddesi Salim'de geçekleşen etkinliğe Süleymaniye Valisi Dr. Feridun Aso, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende DAEŞ ile çetin bir mücadele verildiği için bu yılki tüm etkinliklerin "Peşmergeyi savunma nevruzu" olarak kutlanacağı belirtildi. Yöresel Kürt kıyafetleriyle katılımın dikkati çektiği etkinlikte Vali Aso, nevruz ateşini yakarak bölgeye barışın en kısa zamanda gelmesi temennisinde bulundu.

Musul'da, DAEŞ tarafından kafası kesilerek öldürülen ve daha sonra bir sembol haline gelen Peşmerge Hücam Surçi'nin temsili tabutu, geçiş töreni düzenleyen güvenlik güçleri tarafından omuzlarda taşındı.

DAEŞ ile savaş, kutlama yaptırmadı

IKBY'nin Duhok ve Halepçe kentlerinde de benzer etkinlikler yapıldı. Resmi törenlerin yapılmaması nedeniyle vatandaşlar farklı noktalarda bir araya gelerek ateş yaktı ve Peşmergelere destek gösterilerinde bulundu.

Her yıl kent merkezlerinde park ve meydanlarda geniş katılımlı ve günler süren görkemli organizasyonlar düzenleyen IKBY hükümeti, bu yıl DAEŞ ile yaşanan savaşta 1000'den fazla Peşmergenin hayatını kaybetmesi üzerine hiçbir resmi tören yapmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Nevruz Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement