Tunus'taki Terörle Mücadele Kanunu - Son Dakika
Güncel

Tunus'taki Terörle Mücadele Kanunu

Tunus'taki yeni terör ve yolsuzlukla mücadele kanununun ülkedeki terör olgusunun bitirilmesi konusunda yetersiz olduğu öngörülüyor.

30.07.2015 12:43

Tunus'taki yeni terör ve yolsuzlukla mücadele kanununun ülkedeki terör olgusunun bitirilmesi konusunda yetersiz olduğu öngörülüyor.

Tunuslu uzmanlar, ülkedeki terör grupları üzerinde baskı oluşturmak ve bu suçun faillerinin yargılanması amacıyla onaylanan kanuna ilişkin AA muhabirine değerledirmede bulundu. Uzmanlar, ülkedeki terör eylemlerinin ve gruplarının bitirilmesi noktasında söz konusu kanunun yanı sıra sosyal koşulların iyileştirilmesi, gençlerin yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi konularının da ele alınması gerektiğini ifade ediyor.

Tunuslu siyasi analist Nureddin Mubareki, "Terörle mücadele kanunu yasama açısından son derece önemli ancak ülkedeki terör eylemlerine son vereceği ve terör gruplarının temellerini yıkacağı söylemleri abartılı" dedi.

Söz konusu kanunun ülkedeki güvenlik birimlerinin ve askeri kurumların terörle mücadelede doğrudan dayanabilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Mubareki şuları kaydetti:

"Terör suçu kanuni çerçeveye alınmış oldu ancak bu olgunun bitirilmesi için daha farklı açılardan da ele alınması gerekir. Sadece bu kanunun onaylanmasıyla ülkenin terör gruplarından arınacağını öngörmüyorum. Terörle mücadele uzun vakit alacak. Dolayısıyla devletin terörle mücadele konusunda başka yaklaşımlar oluşturması gerekir. Örneğin kültürel anlamda radikal örgütlere kayılmasını engelleyecek  yöntemler geliştirilmeli."

Kapsamlı Güvenlik Araştırmaları Merkezi yöneticisi emekli Albay Muhtar bin Nasr, onaylanan yeni kanunun "Toplumsal barışı tehdit eden ve rejime karşı gelenlerle mücadelede devlete yardımcı bir araç" olduğunu belirtti.

Kanunun caydırıcı olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını kaydeden Bin Nasr, terörle mücadele için yeni yaklaşımlar da bulunulması gerektiğini ifade etti.

Bin Nasr, "Terörün kökünü kurutmak için kalkınma projeleri üretmek, fakirliği yok etmek ve gençleri istihdam etmek gibi alanlarda devletin büyük çaba göstermesi gerek. Tüm bunlar toplum içinde terörü azaltacaktır. Ayrıca devlet ve halk için vahim sonuçlara yol açacak eylemler yapmadan önce gençlere hitap eden toplumsal yaklaşımlar bulunması gerekiyor" dedi.

Tunus Parlamentosu, cumartesi günü Başbakan El-Habib es-Sıyd'in yanı sıra bazı bakanların katılımıyla gerçekleşen Meclis Genel Kurulu oturumunda, terörle mücadele ve kara para aklamayı önleme kanunu, 174 evet oyuyla onaylanmıştı.

Meclis Başkanı Muhammed en- Nasır, yaptığı açıklamada, "Terörle mücadele yasasının onaylanması, yaşadığımız şu tarihi aşamada elde ettiğimiz büyük bir başarıdır. Bu kanun, devletin terörle mücadelede gereken tedbirleri aldığı yönünde vatandaşa güvence veriyor" ifadelerine yer vermişti. Yasanın onaylanmasıyla terörle mücadelenin sona ermediğini söyleyen Nasır, "Yasa, hükümetin bu konudaki adımlarından bir kısmı oluşturuyor" ifadelerini kullanmıştı.

Tunus'ta onaylanan yeni terörle mücadele kanunu, terör suçu işleyenler hakkındaki cezalar idama kadar çıkabilirken, yasanın 26. maddesinde, "Uluslararası koruması olan bir kişinin kasten öldürülmesi terör eylemi sayılacak ve hakkında idam kararı verilecek" ifadesine yer veriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'taki Terörle Mücadele Kanunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement