Merkel, Dinleme ve PKK'ya Silah Yardımı İddiaları İlgili Konuştu

Son Güncelleme:

Merkel, PKK'ya silah gönderme tartışmasına son noktayı koydu. Başbakan, dinleme iddialarına ilişkin soru üzerine yorum yapmaktan kaçındı ancak iddiaları yalanlamadı.

Merkel, Alman birinci televizyon kanalında (ARD) katıldığı programda, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Almanya'nın IKBY'ye yapmayı planladığı silah yardımına açıklık getiren Merkel, bazı Alman siyasetçiler tarafından dile getirilen " PKK'ya da silah yardımında bulunulması" önerilerine kapıyı kapattı. Merkel, Alman istihbaratının Türkiye'ye yönelik dinleme faaliyetlerinde bulunduğu haberlerine ilişkin soru üzerine yorum yapmaktan kaçındı ancak iddiaları yalanlamadı. Merkel, "Dostlar arasında dinleme kabul edilemez sözüm ABD'nin faaliyetleri bağlamında söylenmiş bir sözdü" dedi.

KÜRTLERE "EVET" PKK'YA "HAYIR"

Alman 1'nci Kanalı ARD'de geleneksel yaz röportajında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Angela Merkel, Almanya'nın IŞİD militanlarıyla mücadele amacıyla Kürtlere silah gönderilmesi kararını savundu. Almanya'nın dini azınlıkların yok edilişine seyirci kalamayacağını belirten Merkel, IŞİD tarafından tüm dünyanın gözü önünde farklı düşüncedeki kişilere karşı soykırım yapıldığını söyledi.

"SİLAHLAR İSTENMEYENELERİN ELİNE GEÇEBİLİR"

Silah gönderilmesi kararının önemine işaret eden Merkel, kararın titiz bir çalışmanın sonucunda alındığını belirtti. Kosova ve Afganistan'da da benzer bir yol izlendiğini ifade eden Merkel, gönderilecek silahların istenmeyen grupların eline geçmesinin yüzde yüz engellenmesinin mümkün olmadığını bildiklerini, ancak soykırımı önlemek için başka yol da bulunmadığını söyledi.

"PKK'YA SİLAH YOK"

Almanya'nın terör listesinde bulunan PKK'ya silah göndermeyeceğini belirten Angela Merkel, silah gönderilmesinin şartlarının açık olduğunu ve Irak Merkezi Hükümeti'nin kabul etmesine bağlı olduğunu vurguladı. "PKK bu bağlamda silah alacak gruplar arasında yok" diyen Merkel, Almanya'nın göndereceği silahların kullanımı konusunda Kürtlere kurs verebileceğinin altını çizdi. Merkel, ancak bunun için Irak'a asker göndermelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN DİNLENDİĞİ İDDİALARI

Merkel, "Dostlar arasında dinleme kabul edilemez" sözü hatırlatılarak, BND'nin NATO müttefikleri Türkiye ile Arnavutluk'a yönelik dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarının sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"İlk olarak şunu anlayışla karşılamanızı bekliyorum, işin tabiatı nedeniyle BND'nin faaliyetlerinin ayrıntıları hakkında burada konuşamam. İkinci olarak, 'Dostlar arasında dinleme kabul edilemez' sözüm ABD'nin faaliyetleri bağlamında söylenmiş bir sözdü. Bu bağlam önemli. Bunun dışında şunu söyleyebilirim. BND dışarıda bizim için güvenlik açısından geçerli tüm bilgileri toplamakla görevlidir. İçeride de Anayasayı Koruma Teşkilatı bu görevi yerine getiriyor. Tam da artan tehditler ışığında, istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerine ihtiyacımız sürecek. Herkesin bunu anlayacağına inanıyorum."

"DOSTLAR ARASINDA DİNLEME KABUL EDİLEMEZ" DEMİŞTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen yıl ABD istihbaratının cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından, ekim ayında yaptığı açıklamada, "Dostlar arasında dinleme kabul edilemez" demiş, dost ülkeler arasında karşılıklı istihbarat faaliyetlerine son verecek bir anlaşma imzalanmasını önermişti.

DER SPIEGEL DERGİSİ AÇIKLAMIŞTI

Der Spiegel dergisinin, Merkel hükümetinin talimatıyla BND'nin 2009 yılından bu yana NATO müttefiki Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde yürüttüğünü iddia etmesi, hükümeti kamuoyunda zor duruma sokmuştu.

Der Spiegel dergisi, hükümetin dış istihbarat teşkilatı BND'ye 2009 yılında verdiği talimatta, 80 ülke hakkında istihbarat toplanmasını talep ettiğini yazmıştı. Almanya'nın istihbarat önceliklerinin tanımlandığı çok gizli belgede 30 ülkenin, istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı "ana ülkeler" olarak belirlendiği, bu 30 ülke arasında NATO müttefikleri Türkiye ve Arnavutluk'un da bulunduğu bildirilmişti.

Kaynak: DHA