"Mevlana'nın Konya'sı" Konulu Panel

Son Güncelleme:

Selçuk Üniversitesi (Sü) Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Ailesinin Konya'ya Gelişlerinin 780'inci Yıldönümü Anısına, "Mevlana'nın Konya'sı" Konulu Panel Düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Ailesinin Konya'ya gelişlerinin 780'inci yıldönümü anısına, "Mevlana'nın Konya'sı" konulu panel düzenlendi.


Alaaddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezindeki panelde Anadolu'nun ve özellikle Konya'nın İslamiyet öncesi ve Selçukluların fethinden sonraki dönemin fiziksel, sosyal ve kültürel ortamı ele alındı. Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana dönemi Konya'sının düşünce ortamını ve bu ortamda Mevlana düşüncesinin yerinin de önemli olduğunu söyledi. Mevlana ile birlikte hoşgörünün merkezi olan Konya'nın daha da önem kazandığını anlatan Yrd. Doç.


Dr. Şimşekler, "Mevlana bu kente çok şey katmıştır, katmaya da devam edecektir. 13.Yüzyıl Konya'sı dönemin modern bir Avrupa kenti olduğunu bize tarihlerle anlatır. Eğitim kurumları, hastaneleri, sivil toplum örgütleri, şehrin fiziki yapısıyla modern bir şehir görünümünde olan Konya, ilim ve düşünce adamlarının fikir alışverişinde bulunduğu, gerek dünyanın dört bir yanından gerekse Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen ticaret erbabının da merkezi olan bir şehirdi. Döneminde kiliselerde papazlarla sohbet eden Mevlana, her düşünce ve fikirden insanların bir arada yaşadığı bir şehir oluşturmuştur. Huzur beldesi olan Konya, Mevlana ile daha anlamlı ve daha hoşgörülü bir şehirdir" dedi.


Mevlana ile 13. yüz yıl Konya'sının günümüzün İstanbul'u ile aynı fonksiyonda olduğunun da altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, 800 yıl önceki Konya'da Mevlana ile yayılan barış ve hoşgörü ikliminin günümüzde sadece ülkemizin değil tüm dünyanın ihtiyacı olduğunu vurguladı.


Panel Başkanı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda, Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 780'inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen bu panelin çok anlamlı olduğunu belirterek, "Bu yıldönümü dolayısıyla ilmi bir panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türklerin Anadolu'yu ele geçirmesiyle başlayan süreç içerisinde Anadolu ilmin ve hoşgörünün merkezi olmuştur. Bunda Mevlana gibi düşünürlerin çok etkisi vardır. Mevlana Konya'ya ve dünyaya çok şey katmıştır, hoşgörüsüyle de katmaya devam edecektir" diye konuştu.


Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hasan Bahar "İslamiyet Öncesi Konya ve Çevresinin Genel Durumu", Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Baykara "Selçuklular Döneminde Konya'nın Fiziki Yapısı", Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Ocak "13.Yüzyıl Selçuklu Konya'sının Entelektüel Profili", Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Şeker "Mevlana ve Diğer Din Mensuplarının İlişkileri" isimli sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.


Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi'nin de katıldığı panelin sonunda panelistlere teşekkür plaketi verildi.


(İP-HE-ÖK-Y)

Kaynak: İHA