Gulca Olaylarının Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Gulca Olaylarının Yıl Dönümü

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Üyeleri, Doğu Türkistan'ın Gulca Vilayetinde Meydana Gelen Olayları Protesto Etmek İçin, Çin Büyükelçiliği'ne Siyah Çelenk Bıraktı

05.02.2011 14:00

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Doğu Türkistan'ın Gulca vilayetinde 14 yıl önce meydana gelen olayları protesto etmek için, Çin Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktı.

Çin Büyükelçiliği önünde toplanan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, üzerinde 'Gulca Katliamını unutmadık, unutturmayacağız', 'Katil Çin Doğu Türkistan'dan defol' yazılı dövizler taşıdı. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, Müslümün-Türk Doğu Türkistan halkının Çin'in baskı ve asimilasyonuna maruz kaldığına dikkati çekerek, 'Bağımsızlık Doğu Türkistan'ın en doğal hakkıdır' dedi.

Çin'in 5 Şubat 1997 yılında Gulca vilayetindeki olaylarda binlerce Türkistanlıyı öldürdüğünü belirten Efendigil şunları söyledi: "5 Şubat 1997 Gulca Katliamının üzerinden 14 yıl geçmiştir. Dünya insan hakları ihlallerinden bahsede dursun, Doğu Türkistan'da tam bir insanlık suçu işlenmektedir. Bunun en bariz örneği en son 5 Temmuz 2009 tarihinde Urumçi'de yaşanan Türk ve Dünya kamuoyunun gözleri önünde cereyan eden olaylarda binlerce masum Doğu Türkistanlı kardeşimiz şehid edilmesidir. Yine dünya bu olaylara sessiz kalmıştır."

Çin'in gelişen ekonomisiyle gözünü Orta Asya'ya diktiğini belirten Efendigil, Doğu Türkistan'ın bağımsızlık mücadelesinin son nefes ve son nefere kadar devam edeceğini anlattı.

Efendigil, Tacikistan'da tutuklanan 3 Türk vatandaşının Çin'e satılacağından endişe duyduklarını da dile getirdi.      Açıklamadan sonra üzerinde Doğu Türkistan bayrağı bulunan siyah çelenk Çin Büyükelçiliği'nin önüne bırakıldı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gulca Olaylarının Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement