Tekirdağ Sahillerinde "Mavi Bayrak" Dalgalanacak - Son Dakika
Yerel

Tekirdağ Sahillerinde "Mavi Bayrak" Dalgalanacak

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, atık su arıtma tesislerinin 20 ve 35 yıl sonraki nüfuslar düşünülerek iki kademe halinde planlandığını belirterek, atık su arıtma tesisi çalışmaları tamamlandıktan sonra Tekirdağ sahillerinde mavi bayrak dalgalandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

18.06.2015 15:44

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Şafak Başa, atık su arıtma tesislerinin 20 ve 35 yıl sonraki nüfuslar düşünülerek iki kademe halinde planlandığını belirterek, atık su arıtma tesisi çalışmaları tamamlandıktan sonra Tekirdağ sahillerinde mavi bayrak dalgalandırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Başa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleymanpaşa ilçesinin altyapı hizmetleri Japon kredisi (JICA) ile yürütüldüğünü belirterek, altyapı hizmetlerinin atık su tesisleri, yağmur suyu şebekeleri, batı atık su arıtma tesisi ve doğu atık su arıtma tesisi olmak üzere 4 kademeden oluştuğunu ifade etti.

Batı Atık Su Arıtma Tesisi'nin inşa edileceği alanın 82 bin 879 metrekare olduğunu belirten Başa, "Atık su Arıtma Tesisi, 20 ve 35 yıl sonraki nüfuslar düşünülerek iki kademe halinde planlandı. Bu durumda birinci kademe 2030 yılı 243 bin kişi ve ikinci kademe 2045 yılı 365 bin nüfusa hizmet edecek. Süleymanpaşa imar sahasından kaynaklanan atık su sisteminin 4 farklı havzada çözümlenmesi planlandı. Arıtılmış sular, kış aylarında cevizlik dereye deşarj edilecek. Yaz aylarında da park ve bahçelerin sulanmasında, yangın söndürülmesinde kullanılacak" dedi.

Batı Atık Su Arıtma Tesisi'nin yaz sonuna kadar temelinin atılmasını planladıklarını ifade eden Başa, tesisin yapılacağı alanda hafriyat çalışmalarının tamamlanmasının ardından ihaleye çıkılacağını söyledi.

Başa, Atık Su Arıtma Tesisi'nin Süleymanpaşa İlçesinin evsel nitelikli atık suların dışında askeri kışlalar, üniversite ve hastanelerde kullanılan suları içereceğini belirterek, tesisin günlük arıtma kapasitesinin birinci kademe 40 bin metreküp ve ikinci kademe 60 bin metreküp olacağını kaydetti.

Atık su tesislerinden çıkacak atık çamurun bertaraf edilmesiyle ilgili Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde ortak bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Başa, bu kapsamda aynı zamanda Ergene Havzasındaki atık çamurun da nasıl bertaraf edileceği noktasında ortak çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Başa, yaptıkları bu çalışmaları kanalizasyon altyapı çalışmalarıyla birlikte yürüttüklerini belirterek, şu ana kadar eksik olan bir çok yerleşim alanında kanalizasyon çalışmasını tamamladıklarını, turistik beldeler olan Barbaros ve Kumbağ'da kanalizasyon altyapısını tamamlayacaklarını kaydetti.

-"Hedefimiz Mavi Bayrak"

Tekirdağ'ın uzun bir sahil şeridine sahip olduğunu aktaran Başa, şunları kaydetti:

"Batı Atık Su Arıtma Tesisi'ni devreye aldığımızda öncelikli hedefimiz Tekirdağ Sahillerinde mavi bayrağın dalgalanması olacak. Şu an sadece Şarköy sahili mavi bayrak statüsüne sahip ama orada da atık su tesisi yok. Denize derin deşarj yapılıyor. En büyük hayalimiz tüm Tekirdağ sahillerinde kurumumuzun da renkleri olan mavi bayrağı dalgalandırmak"

Başa, arıtılmış suyun deşarj standartlarını karşılayabilmesi için ileri arıtma ve dezenfeksiyonu yöntemini seçtiklerini belirterek, bu sistemin ön arıtma ile karbonun yanı sıra azot ve fosforun da giderildiği biyolojik arıtma sistemlerinden oluştuğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tekirdağ Sahillerinde 'Mavi Bayrak' Dalgalanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement