Sahte Güneş Gözlüğü Kullanmaktansa Hiç Kullanmamak Daha Sağlıklı - Son Dakika
Basın Bültenleri

Sahte Güneş Gözlüğü Kullanmaktansa Hiç Kullanmamak Daha Sağlıklı

Sahte Güneş Gözlüğü Kullanmaktansa Hiç Kullanmamak Daha Sağlıklı

Güneşin kendini göstermesiyle birlikte güneş gözlükleri de günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

05.08.2014 17:34

Güneşin kendini göstermesiyle birlikte güneş gözlükleri de günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak kışın da güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, ultraviyole ışınlardan korumayan sahte güneş gözlüklerinin kullanılmaması konusunda uyarıyor.

Güneşin zararlı ışınlarının kar, su, kum gibi yansıtıcı ortamlarda daha fazla etki etmekte olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gürkan Tatar, 'Toprak ve çimen UV ışınlarının yüzde 1-5'ini yansıtırken kar yüzde 90'ına yakınını yansıtır. Bu nedenle insanlar sadece yaz aylarında değil kışın da güneş gözlüğü takmalılar. UV ışınlarının etkileri özellikle renkli gözlü ve beyaz tenli kişilerde artmaktadır. Ayrıca kronik allerjik konjonktivit, kuru göz, albinizm gibi göz hastalıkları olanlar güneş ışınlarından daha fazla etkilenmektedirler. Güneşli ortamlarda savunma mekanizması olarak gözlerimizi kısarız, gözbebeğimiz küçülür ve gözbebeğimizden içeri daha az oranda güneş ışını girer. Fakat sahte güneş gözlükleri(UV blokajı olmayan) kullandığımızda bu savunma mekanizmaları çalışmayacağı için genişleyen gözbebeğinden daha fazla güneş ışını girerek daha fazla zarar verebilmektedir. Bundan dolayı UV blokajı olmayan sahte gözlük kullanmaktansa hiç kullanmamak daha sağlıklıdır" dedi.

Güneş Işınları Uzun Dönemde Ciddi Hastalıklara Sebep Oluyor

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın kısa (akut) dönemde gözlerde kanlanma, kaşıntı, yanma, batma ve korneada kuruluk gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Tatar, 'Bu dönemde suni gözyaşları ve antiinflamatuar göz damlaları ile hastalar tedavi edilir. Uzun (kronik) dönemde konjonktivada hiperplazi, halk arasında kaz kanadı denen piterjiyuma, konjonktivada pingekula oluşumuna neden olabilir ve bu hastalar cerrahi ile tedavi edilebilir. Daha uzun periyodlarda ise UV ışınları göz lensinde ki proteinleri etkileyerek katarakta, retina hücrelerini etkileyerek maküla dejenerasyonuna (sarı nokta hastalığı) neden olabilir" diye konuştu.

Güneş gözlüğü kullanma yaşının çocukların mental ve ruhsal yapısına göre değiştiğini hatırlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Tatar, güneş gözlüğü takamayan çocukların geniş ön siperli şapka takmasını ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde güneşte çok kalmamalarını önerdi.

Güneş gözlüğünü seçerken dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz:

• Güneş gözlüğünü seçerken ergonomik olarak gözümüzü yanlardan ve yukarıdan en iyi şekilde kapatan gözlük seçilmelidir. Güneş gözlüğü çerçevesi kişinin yüz yapısına uygun olmalı ve göz çevresini çepeçevre sarmalayarak, gözlere yakın durmalıdır.

• Güneş gözlüklerinin yüzde 99 ve üzerinde UV blokajı olmalıdır.

• Güneş gözlüğünün renginin ve koyuluğunun UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı bir koruyuculuğu yoktur. Fakat mavi camlar karda daha iyi görmeyi sağlarken, kırmızı ve pembe renkler bilgisayarda en iyi görmeyi sağlar. Yeşil ve gri renk camlar renk kontrastını bozmazken, kahverengi camlar derinlik hissini arttırır.

• Polarize camların da UV blokaj etkileri yoktur fakat yüzeylerden yansıyan ışıkları önemli oranda engelledikleri için araç kullananlara, kayak yapanlara ve deniz yolculuğu yapanlara tavsiye etmekteyiz.

• Güneş gözlüğü alırken sertifikası ve garantisi olup olmadığı soruşturulmalı ve Sağlık Bakanlığından ruhsatı, firma garantisi olmayan gözlükler alınmamalıdır.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Sahte Güneş Gözlüğü Kullanmaktansa Hiç Kullanmamak Daha Sağlıklı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement