Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "18 yaş altı kızlarımızın evlenme oranını son 10 yılda yüzde 25'lerden yüzde 9'lara düşürdük" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, BM Kadının Statüsü Komisyonu çalışmaları için geldiği New York'ta, "Kadınların ve Kızların Zararlı Uygulamalara Karşı Korunması: En iyi Deneyimlerin Paylaşılması" başlıklı Türkiye- Belçika yan etkinliğine katıldı. Moderatörlüğünü AB Komisyonu Eşitlik Direktörü Aurel Ciobanu-Dordea'nun yaptığı etkinliğe Şahin'in yanı sıra Belçika Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Eşit Fırsatlar Bakanı Joelle Milquet, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve bazı yabancı ülke temsilcileri katıldı. Başbakan Erdoğan'ın "Şiddetin her türlüsü kötüdür. Kadına ve çocuğa şiddet tahammül edilemeyecek bir kötülüktür" sözlerini anımsatarak konuşmasına başlayan Şahin, kadının statüsüyle ilgili yürütülen çalışmalar arasında zorla evlilik, töre ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve kadın sünneti gibi konuların yer aldığını belirtti. Özellikle kadın sünnetiyle alakalı dünyada ciddi bir kafa karışıklığı bulunduğunu söyleyen Bakan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda, 'Kadın sünneti cahiliye döneminden bir adettir, İslam dininde yoktur' şeklinde çok net verdiği bir mesaj olduğunu ifade etti.
Birçok ülkenin bu konuda Türkiye'den yardım istediğini kaydeden Şahin, 15 gün önce Nijerya'dan gelen bir heyetin bu sorunun çözümünde Türkiye'nin işbirliğini talep etmesini örnek göstererek, Türkiye'de kadın sünneti gibi bir sorunun bulunmadığını vurguladı. Dinleyicilerle, yaptıkları son 10 yıllık çalışmaları da paylaşan Şahin, güven ve istikrara kavuşan Türkiye'de öncelikle ekonomik büyümenin başarıldığını, daha sonra da ülke kaynaklarının, ülke insanlarına kadın erkek ayrımı yapılmadan eşit paylaşımının sağlandığını belirtti.
Anayasa başta olmak üzere Türkiye'deki bütün yasaların kadın erkek eşitliği üzerinden yeniden gözden geçirildiğini anlatan Şahin, 35 yıl sonra ilk kez Türk Ceza Kanunu'nun değiştirildiğini söyleyerek, en büyük kazanımın, kadının ve çocukların insan hakkının güçlendirilmesiyle oluştuğunu dile getirdi. Ceza yasasının, özellikle töre ve namus cinayetlerinde, azmettiren de dahil, nitelikli adam öldürme suçundan cezalandırılacak şekilde düzenlendiğini ifade eden Bakan Şahin, cinsel taciz, tecavüz gibi özellikle çocukların bu alandaki ihmal istismarına çok yüksek cezalar getirildiğini de belirtti. Şahin, "Yargıtay İçtihatları oluştuğu zaman daha önce 2-3 yıl ceza alıp çıkan bir kişinin bugün en az 20-25 yıl, 30 yılla cezalandırıldığını görüyoruz. Bu da çok önemli bir caydırıcılık getirmiştir" dedi.
Bu olayların olmasını engellemek adına kadının statüsünü ve kız çocuklarının doğuştan gelen haklarını kullanmaları için üç ana başlıkta 10 yıl boyunca çalışmalar yapıldığını anlatan Bakan Şahin, bunlardan ilkinin eğitim konusu olduğunu belirtti. Zorunlu evlilik, töre ve namus cinayetlerine bakıldığı zaman bu tarz olayların eğitimsizlikten kaynaklandığı tespitini yaptıklarını söyleyen Şahin, "Yapılan kampanya, verilen mali desteklerle kız çocuklarına erkek çocuklarından daha fazla mali destek verip, bunu da annelere vererek bugün temel eğitimde kızlarımızı ve erkeklerimizi eşit bir şekilde eğitim imkanı vermiş bir ülkenin bakanı olarak huzurlarınızdayım" şeklinde konuştu.
Şahin, "Eğitimde yaptığımız son yasal düzenlemede ülkemizde 4+4+4 diye bilinen eğitim sistemindeki en temel bakış bu 12 yılın yani toplam 12 yılın zorunlu eğitime dönüşmüş olmasıdır. Bugün bu çıkan yasayla beraber temel eğitimde yakaladığımız eşitliği biz 12 yıla çıkaracak şekilde ve üniversitede de kız çocuklarımızın oranını erkeklerle eşitleyecek şekilde eğitimle ilgili mücadelemize hiç taviz vermeden devam ediyoruz" dedi.
İkinci konu başlığının sağlık olduğunu ifade eden Bakan Şahin, "Bu konuda da sağlıkta dönüşümle beraber sağlık alanında da yapılan çalışmalarla anne ve bebek ölüm hızı oranlarını en hızlı düşüren 10 ülkeden biri olduk ve bugün Avrupa Birliği standartlarını yakaladık. Şuan ülkemde her doğan çocuk sigortalı doğuyor ve 18 yaşına kadar da bütün sağlık imkanlarından bedava istifade edebiliyor. Bu yapılan çalışmanın sonunda 18 yaş altı kızlarımızın evlenme oranını son 10 yılda yüzde 25'lerden yüzde 9'lara düşürdük ve inşallah bu 12 yıllık zorunlu eğitimle de çok daha hızlı bir şekilde düşüş devam edecektir.
Şiddetle mücadelemiz de hukuk bakımından da, çıkardığımız yasalar bakımından da İstanbul Anlaşması'nı ilk ve tek imzalayan, çekincesiz imzalayan ülke olarak da sıfır toleransla yolumuza devam ediyoruz" dedi.
Bakan Şahin, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Konuşmacılarımızın yoğunluğundan ve zamanı iyi kullanmak bakımından şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim ki; liderimizin ve toplumumuzun bu konuda hassasiyeti çok yüksektir ve biz artık ülkemizde adil, özgür bütün kaynakları eşit bir şekilde paylaşan, nimeti ve külfeti, hayatı eşit bir şekilde paylaşan bir Türkiye için mücadele ederken hem bölgede hem dünyada da bu gelişmelerde de, bu kendi yaptığımız çalışmaları bizimle beraber işbirliği yapan, bugün Belçika gibi birçok ülkeyle de ortaklıklarımızı çalıştırıyoruz. Ama şunu bilip ve inanıyoruz ki bu uzun bir mücadele, çok uzun bir yolculuk, meşakkatli bir yolculuk. Bu mücadelede bütüncül bir bakış gerekiyor, multi disiplinel bir yaklaşım gerekiyor, çok iyi bir izleme ve takip sistemi gerekiyor. Biz ülkemizde bunların birçok altyapısını oluşturduk. İnşallah ülkemize de geldiğiniz zaman sizleri yerinde bu yaptığımız çalışmaları anlatma fırsatını bulursak da bundan çok memnun oluruz. Ortadoğu'daki ülkelerin bizden çok yüksek bir beklentisi var. Bu konuda da nasıl Avrupa Birliği sürecinde biz Belçika'dan yardım istiyorsak, destek istiyorsak bu sorunlarla ilgili de Belçika'ya destek olmaya hazırız. Sonuçta herkesin kazanacağı bir dünya için de mücadele etmeye her zaman varız diyorum."
Son Dakika › Dünya › Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?