Barış Manço'nun Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'sı Efsane Değil Gerçekmiş - Son Dakika
Dünya

Barış Manço'nun Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'sı Efsane Değil Gerçekmiş

Merhum sanatçı Barış Manço'nun ''Mançoloji'' albümünde çıkış yaptığı "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" şarkısının yaşanmış bir hikayeden esinlenerek yazıldığı ortaya çıktı.

16.02.2016 11:28  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merhum sanatçı Barış Manço'nun Mançoloji albümünde çıkış yaptığı "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" şarkısının yaşanmış bir hikayeden esinlenerek yazıldığı ortaya çıktı.

MEZARI LEFKOŞA'DA BULUNUYOR

Kim olduğu bilinmeyen kişiler için kullanılan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, bugün adını unutulmaz şarkı sayesinde duyursa da bir öyküsü var. Şarkının kahramanı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın efsane olmadığı sanılanın aksine 1800'lü yıllarda KKTC'nin Göçeri köyünde yaşadığı öğrenildi. 1971 yılında Kıbrıs'a konser vermek için gelen Manço, köylülerden Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesini öğrenmesiyle şarkıyı yazdı. Manço, şarkının geniş kitlelere ulaşmasının ardından 1982 yılında Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın mezarını yaptırdı. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın mezarı Lefkoşa yakınlarındaki Göçeri köyünde bulunuyor.

SARI ÇİZMELERİNİ HİÇ ÇIKARMAZMIŞ

Göçeri köylüleri doğum ve ölüm tarihleri net olarak bilinmeyen ancak 1800'lü yıllarda yaşadığı kaydedilen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın köyün toprak ağası olduğunu ve sarı çizmelerini hiç çıkarmadığını ifade ediyor. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın köydeki tüm bekarları evlendirdiğini ifade eden köylüler, ömrünün son günlerine kadar bu şekilde yaşadığını kaydetti.

BARIŞ MANÇO 1971'DE ZİYARET ETMİŞ

Göçeri köyü muhtarı Mustafa Göçeri, Barış Manço'nun 1971 yılında Kıbrıs'a geldiğini ve Göçeri köyünü gezdiğini ifade ederek, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesini dinleyip şarkıyı yazdığını 1982 yılında da mezarını yaptırdığını kaydetti.

Barış Manço\'nun Sarı Çizmeli Mehmet Ağa\'sı Efsane Değil Gerçekmiş
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Barış Manço'nun Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'sı Efsane Değil Gerçekmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • KUS BAKISI TURKIYE: Sen ve benzeri nice sanatcilar teker teker bu dunyayi terk ediyor, nur icinde yat koca usta, bir kusak seninle ve gercek soz be muziklerinle buyudu, ama simdi piyasa kendini sanatci sanan ve gece hayatlarinda her turlu pislik ve rezilligi yapmayla ve aksam sabah elbise degistirir gibi yatagina atacak ve yataklara uzanip yarma seftali ve salatalik muhabbetleriyle sabahlayan rezil kotu ornek sanatci bozuntusu dolu...... 48 0 Yanıtla
  • gilaboru: Bizim kuşak Barış adının şarkılarıyla büyüdü, şimdi çocuğumu da yine O'nun şarkılarıyla buyutuyorum. 7 den 70 e herkese el uzatmış bir sanatçıydı. Nurlar içinde yatsın. 16 2 Yanıtla
  • rtük : acun bu kez ucuz işçi calistiriyor. tutmaz 8 3 Yanıtla
  • Düşünen adam : Allah rahmet eylesin güzel şarkıları var beğenerek halen dinliyorum çok manalı sözleri var baba adamdı 8 0 Yanıtla

Advertisement