Bbc'nin Viral Videosuyla Ortaya Çıkan Asyalı Kadın Önyargısı - Son Dakika
Dünya
BBC

Bbc'nin Viral Videosuyla Ortaya Çıkan Asyalı Kadın Önyargısı

Bbc\'nin Viral Videosuyla Ortaya Çıkan Asyalı Kadın Önyargısı

BBC canlı yayınındayken odaya dalan çocukların videosunda görünen Asyalı kadının kimliği ırkçı önyargıları bir kez daha gündeme taşıdı.

13.03.2017 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BBC'nin canlı yayın röportajının iki küçük çocuk tarafından kesilmesini muhtemelen izlemişsinizdir.

Uluslararası İlişkiler Profesörü Robert Kelly'nin Güney Kore hakkındaki röportajı küçük çocukları odaya girince kısa süreliğine aksadı.

Kelly, eşi çocukları odadan çıkarmaya çalışırken sukunetini korumayı başardı.

Video yüzlerce milyon kere izlendi ve sosyal medyada yüz binlerce kişi tarafından beğenildi.

Ancak medya kuruluşlarının ve pek çok sosyal medya kullanıcısının Kelly'nin eşi Jung-a Kim'i çocuk bakıcısı olarak tanımlaması gözden kaçmadı.

Bu durum ırk, cinsiyet ve ırklar arası evlilikler hakkında büyük bir tartışma başlattı.

Güney Kore'de bazı aileler eğer her iki ebeveyn de çalışıyorsa bakıcı tutabiliyor.

Ancak pek çok insanın Kim'in çocukların annesi değil de bakıcı olduğunu düşünmesi, Asyalı kadınların oynadığı rollerle ilgili ırkçı klişelere dayanıyordu.

Bunun adil bir görüş olmadığını düşünenler de var. Kim, çocukları odadan çıkarmaya çalışırken yüzüne yansıyan panik ifadesinin işini kaybetmekten endişelenen bir bakıcı olduğu izlenimi verdiğini savunanlar var.

Kimileri de kocasının röportajının kesilmesini engellemek isteyen bir anne gibi davrandığını söylüyor.

Korece konuşanlar Kim'in çocukların annesi olduğunu kız çocuğu "Neden? Ne oldu? Anne neden?" dediğinde anlamıştı.

Londra'da üniversite okurken Çinli İngiliz bir öğrenci olarak tanıştığım pek çok kişi benim tıp ya da ekonomi okuduğumu sanıyordu. Ama ben İngiliz edebiyatı okuyordum.

Bu tür varsayımlar bazen çok daha can yakıcı olabiliyor.

Hintli bir gazeteci yerel bir gazetede işe başladığında resepsiyonistin onu temizlikçi sandığını ve "Mutfağı temizlemeye mi geldin?" diye sorduğunu anlattı.

Japon asıllı akademisyen Kumiko Toda karşılaştığı insanların çoğu İngiltere'de büyümüş olması ve İngiliz aksanı olmasına karşın, ona nereden geldiğini sorduğunu söylüyor.

Toda yabancıların onunla ilişkisinde ve sokakta yaşadığı istismar olaylarında beyaz arkadaşlarından farklı tecrübelere sahip olduğunu belirtiyor.

Toda "Etnik kökenimin ve Doğu Asyalı kadınların itaatkar olduğu algısının yaşadığım tacizlerin türü ve sıklığı üzerinde etkisi var mı diye merak ediyorum" diyor.

Kim'in çocukların annesi değil bakıcısı olduğu varsayımı bazı kişilerin hala bilinçli ya da bilinçsiz olarak insanların kendi etnik grubu dahilinde ilişki yaşadığı fikrine dayanıyor olabilir.

Bir keresinde üç erkek arkadaşımla konsere gitmiştim. İkisi beyaz İngiliz, biri Çinli İngilizdi. Konuştuğum herkes benim Çinli arkadaşımla çıktığımı düşünmüştü.

İngiltere'de yaşayan Tiffany Wong ve Jonathan Smith çifti çıkmaya başladıklarında yabancıların ayrımcılığına maruz kaldıklarını söylüyor.

Wong "İnsanların bize sokakta bağırdıkları oluyordu. Bir keresinde bir adam John'a Asyalı bir kızla çıkman çok üzücü diye bağırdı" diyor. İki yönlü ırkçılık

Ancak bazıları ırkçılığın diğer yönüne dikkat çekiyor.

Güney Kore'de çalışan Filipinli Helen (gerçek ismini açıklamak istemiyor), "Bazı Korelilerin ten rengi konusunda oldukça hassas" olduğunu söylüyor ve koyu ten rengi olan kişilerin ayrımcılığa uğradığını belirtiyor.

Güney Kore'de iki yıl çalışan BBC muhabiri Andrew Wood, orada yaşarken sıklıkla ABD askeri sanıldığını anlattı.

Wood "Taksi şoförleri Cuma ya da Cumartesi geceleri beyaz adamları sarhoş asker oldukları ve araçlarına kusacakları gerekçesiyle araçlarına almazdı" diyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Bbc'nin Viral Videosuyla Ortaya Çıkan Asyalı Kadın Önyargısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor
    14:40 Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kıyıya vuran erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin personelinden birine ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği, kaybolan personelin yakınlarından alınan DNA örnekleriyle tespit edilecek.

  • Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti
    14:28 Gogglebox Dizisi Oyuncusu George Gilbey İş Yerinde Hayatını Kaybetti

    İngiltere'de popüler dizisi Gogglebox'un oyuncusu George Gilbey, iş yerinde yaşadığı yüksekten düşme kazası sonucu hayatını kaybetti. Ölüm haberini ilk olarak Gilbey'in kız kardeşi duyurdu. Essex Polisi, kazayı doğruladı. Gilbey, 2013'ten itibaren Gogglebox'da rol almış ve 2021'de üvey babasının ölümüne kadar devam etmişti. Dizi ekibi ve birçok ünlü isim, Gilbey için başsağlığı mesajları paylaştı.

  • 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda
    14:18 125 bin ton yardım malzemesi taşıyan 8. gemi Gazze yolunda

    Türkiye'nin iyilik gemisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. Bugüne kadar 13 kargo uçağı ve 7 gemi ile ihtiyaç sahibi Gazze'lilere ulaşan Türkiye, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan bu 8. gemiyle yardımlarını sürdürüyor.

BBC

Advertisement