Cameron ile Merkel, Lizbon Anlaşması Değişikliği İçin Görüştü - Son Dakika
Dünya

Cameron ile Merkel, Lizbon Anlaşması Değişikliği İçin Görüştü

Cameron ile Merkel, Lizbon Anlaşması Değişikliği İçin Görüştü

İngiltere Başbakanı David Cameron, resmi ziyaret için geldiği Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile Lizbon Anlaşması'nda sınırlı değişiklik yapmak üzere görüştü.

19.11.2011 15:16

İngiltere Başbakanı David Cameron, resmi ziyaret için geldiği Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile Lizbon Anlaşması'nda sınırlı değişiklik yapmak üzere görüştü. Başbakan Cameron, Euro bölgesindeki krizin çözümü konusunda sıkı çalışma yapacaklarını bildirdi. İki lider, Euro krizini aşmak için ortak güvenlik duvarı geliştirme konusunda anlaştıklarını açıkladı.

İngiltere'nin bütçe açığı son mali yılda milli gelirinin yüzde onunun üzerine çıktı. İrlanda ve Yunanistan'ın ardından açığın en yüksek oranda olduğu İngiltere hükümeti, egemenlik haklarının bir bölümünün daha Avrupa Birliği'ne devrine yol açacağı için Lizbon Anlaşması'nda değişiklik yapılmasına yanaşmadığını bildirdi. Başbakan Cameron'un Merkel'in önerdiği mali işlem vergisine de Cameron'un sıcak bakmadığı İngiliz medyasında yer aldı.

İki lider görüşmeden sonra ortak basın toplantısı yaptı. İngiltere Başbakanı görüş birliğine vardıkları birçok konu olduğunu, bunlar arasında ortak pazarın önemi, bütçe disiplini ihtiyacı, ihtiyacı olan ülkelerin borç sorunu ve bütçe açıkları ile mücadelesinin geldiğini söyledi. Başbakan David Cameron, 'Merkel'in söylediği gibi Avrupa Birliği bütçesi enflasyon oranı ile bağlantılı olmalı. Avrupa Parlamentosu'nun önerdiği yüzde 5'lik artış Avrupa'daki ülkelerin bütçe kısıtlamalarına gittiği bir zamanda kabul edilemez' dedi.

Euro Bölgesi'nin borç krizinin çözümünde kararlı bir tavır izlenmesi gerektiğini vurgulayan İngiltere Başbakanı Cameron, İngiltere ve Almanya arasında farklılıklar bulunduğunu söyledi. Cameron, 'Euro Bölgesi'nin istikrarına yardımcı olmak için kararlı tavra ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliği içindeyiz. Euro Bölgesi'nin krizle mücadelede sağlam güvenlik duvarına ihtiyacı var. Bölgenin bütün kuruluşlarının kullanılması gerekiyor. Euro Bölgesi'ndeki kuruluşlar

Merkel, ortak basın toplantısında Euro Bölgesi kriterlerinin daha iyi bir şekilde kontrol edilebilmesi için Lizbon Anlaşması'nda sınırlı değişiklik yapmak istediklerini bu konuda İngiltere ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte Aralık başında düzenlenecek AB zirvesine kadar bir çözüme ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un borç krizine yönelik açıklamalarına ilişkin Lüksemburg başbakanı ve Euro ülkeleri maliye bakanlarını oluşturduğu Eurogroup başkanı Jean-Claude Juncker de görüşünü açıklarken, diyaloga açık olduğunu ama durumu Euro Bölgesi'nden kötü olanların nasihat vermesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. Juncker, 'İngiltere'nin ne yapmamız gerektiğine ilişkin dikkat çekmeye hakları var. Ancak, ben de İngiltere'nin bütçe açığının Euro Bölgesi ortalamasının iki katı olduğu noktasına dikkat çekmek isterim' dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, borç krizi karşısında daha fazla finansal müdahalede bulunması baskılarıyla karşı karşıya bulunan ECB'nin bağımsızlığını savunarak, 'Güvenilirliğimiz, orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize dayanan para politikamızın başarısı demek' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Cameron ile Merkel, Lizbon Anlaşması Değişikliği İçin Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement