CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, inancı ve kimliği dolayısıyla sorunların yaşandığı bir ortam istemediğini, kavganın değil, huzur ve barışın olduğu bir Türkiye özleminde olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, Köln Cumhuriyet Halk Platformu'nun "Anadolu Kültürleri Buluşması" kapsamında Almanya'nın Köln kentinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve Yurtdışı İlişkiler Koordinatörü Durdu Özbolat, CHP Milletvekilleri Levent Gök, Mehmet Ali Ediboğlu, Aydın Ayaydın ile birlikte Antakya Rum Ortodoks Kilisesi, Kadim Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Camisi, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nu (AABF) ziyaret etti.
-"TERCİHİNİZİ AHLAKTAN, DÜRÜSTLÜKTEN YANA YAPMANIZI İSTİYORUM"-
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi'nde yaptığı konuşmada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde insanların tercihinin ahlaktan, dürüstlükten yana kullanmaları gerektiğini ifade ederek, "Öfke ve şiddet dili kullanmayan, herkesin çimentosu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin güvencesi, sigortası olan birisinin kararı ile ülkemiz yönetilsin. Sizin de sorumluluğunuz var, yarın sandığa gidip oy kullanacaksınız. Tercihinizi ben ahlaktan, dürüstlükten, ayrım yapmayan yandan tarafa yapmanızı istiyorum" dedi.
Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi ziyaretinde konuşan Kılıçdaroğlu, "Herkesi kucaklayan bir dil kullanmalıyız. Öfke ve şiddet dili kullanmayan, herkesin çimentosu, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin güvencesi, sigortası olan birisinin kararı ile ülkemiz yönetilsin. Hepimizin sorumluluğu var, sizin de sorumluluğunuz var, yarın sandığa gidip oy kullanacaksınız. Tercihinizi ben ahlaktan, dürüstlükten, ayrım yapmayan yandan tarafa yapmanızı istiyorum. Ben ülkeyi yönetmeye talip olan birisiyim. Ben, herkesi kucaklayan, bütün yurttaşların sorunlarını çözmeye kendisini adayan anlayışı benimsiyorum" ifadelerini kullandı.
-"HER KİMLİĞE VE İNANCA SAYGI GÖSTERİLMELİ"-
Kılıçdaroğlu, her kimliğe ve inanca saygı gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada bulunmaktan, birlikte olmaktan mutluyum. Her kimliğe ve inanca saygı göstermek insanlığın bir gereğidir. İnsan Allah'ın yarattığı en değerli varlıksa, ki biz buna inanıyoruz, o zaman bunlara, buna saygı göstereceğiz. Etnik kimlikler ve inançlar çatışma sebebi olmuştur. Ortadoğu'da masum insanlar ölüyor. Her kimlik ve inanç değerlidir. Manevi dünyayı zenginleştiren duyguyu hepimiz saygı ile karşılamak zorundayız. Kavganın değil, huzurun barışın yollarını bulmak zorundayız. 70'li yıllarda İstanbul'da yaşarken alt komşumuz Süryani idi. Süryanilikle ilgili bilgim oradan gelir. Biz dostuz, aynı topraklarda yaşayıp, aynı havayı soluduk. Tasa ve kıvançta beraberiz. Biz aynı dünyanın insanlarıyız. Bunun için hiçbir engeli kabul etmemeliyiz. Yıllar sonra siyasetçi olarak Deyruzzefaran Kilisesi'ni ziyaret ettim. Orada bir tarih var, bu bizim tarihimiz. Zaman zaman göçler oldu. Sorunları gidermemiz gerekiyor. Bunu da siyaset kurumu sağlayacak. İnancı ve kimliği dolayısıyla sorunların yaşandığı bir ortam istemiyoruz, sorunlarını çözen bir Türkiye arzuluyoruz. Türkiye'nin ne kadar değerli olduğunu Ortadoğu'ya bakarak daha iyi görüyoruz. Neden insanlar inançları yüzünden birbirlerini öldürüyor. Biz bunları aşan bir ülkeyiz."
Geçmişte yaşanan rahatsızlıkları ortadan kaldırmanın siyasetçinin görevi olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, "Aynı dili konuşuyoruz, aynı kültüre sahibiz" diye konuştu.
Antakya Rum Ortodoks Kilisesi'ni de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada da "Burada olmaktan mutlu oldum. Farklı düşünebiliriz ama birbirimize saygı duymak zorundayız. Ortadoğu da yaşanan dramı biliyoruz. İnancı farklı diye karşısındakini öldürmeyi reddediyoruz. Her inanca saygı duymalıyız. Türkiye'deki zenginliklerin Almanya'ya da taşınmasından memnun oldum. Huzura ihtiyacımız var. Kavga ve öfkeye değil. Tercihlerimizi huzurdan yana yapmalıyız ve öfke dilini kullananlara yeter artık demeliyiz" şeklinde konuştu.
Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Cemati Sosyal İşler Sorumlusu Nebil Bayrakçıoğl ise " Suriye'de Özgür Suriye Ordusu tarafından kaçırılan Gregorios Yohanna İbrahim ve Boulos Yazigi isimli iki papazın, yaşıyorlarsa bir an önce serbest bırakılmasını ve Suriye ve Irak'ta yaşanan savaşta, kiliselerin yıkılıp yakılmamasını istiyoruz" dedi.
"Ermeniler, Türkmenler, Kürtler, Araplar, Yezidiler, Süryaniler, Keldaniler, Aleviler, Mezopotamya halklarıdır ve Türkiye'nin akrabalarıdır" diyen Bayrakçıoğlu, "Söylemlerinde ve eylemlerinde barışı vurgulayarak etnik grubu ve inancı ötekileştirmeyip yok saymamaya davet ediyoruz. Ortadoğu'da yaşananlar evrensel değerlerin hayata geçirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.
-"KILIÇDAROĞLU KİLİSEDE MUM YAKTI"-
Öte yandan CHP Lideri Kılıçdaroğlu Antakya Rum Ortodoks Kilisesi'nde mum yaktı, dilek tuttu, basın mensuplarının, "Ne dileği tuttunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, o da ben de kalsın cevabını verdi.
Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi Heyet Başkanı İbrahim Alıcı da Avrupa'da yaklaşık beş yüz bin Süryani'nin yaşadığını ifade etti. Alıcı, sözlerine şöyle devam etti:
"50 yıldır diasporada olsak da bir gözümüz, bir kulağımız, bir ayağımız ve tüm kalbimizle Türkiye'deyiz. Süryaniler olarak güçlü ve barışçıl bir Türkiye arzusundayız. "Gavur' kelimesinin Türk toplumunun hafızasından silinmesini itiyoruz. Diyaloğun yaşandığı yerde barış ve huzur eksilmez. Farklılığımız bizim zenginliğimizdir. Tüm Süryaniler olarak Türkiye'yi yürekten seviyoruz" ifadelerini kullandı.
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Merkezi'ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nu, Genel Başkan Turgut Öker kapıda karşıladı. Federasyona bağlı ülke dernek başkanları ile inanç ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantı basına kapalı devam edildi.
Son Dakika › Dünya › CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: İnancı ve Kimliğinden Dolayı Sorunların Yaşandığı Bir Ortam... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?