Dünyada 925 Milyon Aç Var - Son Dakika
Dünya

Dünyada 925 Milyon Aç Var

Dünyada 925 Milyon Aç Var

BM'de Düzenlenecek Olan "1000 Yıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nde Yoksullukla Mücadeledeki İlerlemeler Ele Alınacak.

21.09.2010 13:30  Güncelleme: 15:02

125 devlet ve hükümet başkanının New York'ta katılacağı zirvede yoksullukla mücadelede ne kadar ilerleme sağlandığı masaya yatırılıyor. 2005 yılındaki gözden geçirme zirvesinin ardından 5 yıllık aradan sonra düzenlenen zirve, Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılmasına dönük çabaların hızlandırılması bakımından büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Zirve gündeminde yoksulluk, açlık, hastalık ve eğitim sorunlarıyla mücadele bulunuyor. BM'ye üye 189 ülkenin devlet ve hükümet başkanları bundan 10 yıl önce, 2000 yılında, yoksulluğun 1990 yılına oranla 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltılması yönünde bir dizi hedef belirlemişti. Bu hedefler arasında açlık çekenlerin, anne ve çocuk ölümlerinin ve ayrıca eğitim sorununun yarı yarıya azaltılması bulunuyordu. Liderlerin yeni bir eylem planı ile açlıkla mücadele çabalarını arttırmaları bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon , hedeflere ulaşmak için geriye sadece beş yıl kaldığına dikkat çekerek liderlerin çabalarını artırmasını istedi. Kalkınma yardımlarının azaldığını anlatan Ban, gelişmekte olan ülkelerin bu zirvede desteklerini artırmaları yönündeki umudunu bildirdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada 15 yıldan bu yana ilk kez açlık çekenlerin sayısının gerilediğini açıklamıştı. Yıllık raporunu açıklayan örgüt, bu yıl açlık çekenlerin sayısının 925 milyon kişi olarak tespit edildiğini ve bunun geçen yıla oranla azalma anlamına geldiğine dikkat çekti. BM, 2009 yılında ekonomik krizin de etkisiyle açlık çekenlerin sayısının 1 milyardan fazla olduğunu açıklamıştı. Açlık çekenlerin sayısının azalmasında, gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik koşulların iyileşmesi ve gıda fiyatlarının düşmesinin etkili olduğu belirtildi.

İhsan DÖRTKARDEŞ/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Dünyada 925 Milyon Aç Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement